איסתרק (ספר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף איסתרק)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
איסתרק
עטיפת הספר
עטיפת הספר
מידע כללי
איורים אורית מרטין
הוצאה
תאריך הוצאה 2008
מספר עמודים 616
הוצאה בעברית
הוצאה עלים
סדרה
סדרת ספרים ממלכה במבחן
הספר הבא מהללאל

איסתרק הוא הספר הראשון בסדרת ממלכה במבחן, סדרת ספרי הרפתקאות מסוגת מותחן פוליטי שנכתבה על ידי הסופרת מיה קינן, והתפרסמה בעיקר בציבור החרדי והדתי. הספר יצא לאור בשנת 2008.

עלילה

העלילה מתרחשת בימי הביניים בממלכת כוזר היהודית, ממלכה חזקה של גרים המצויה ביחסים מתוחים עם שכנותיה עמן ידעה מלחמות בעבר. בכוזר יש בית מלוכה וותיק העובר מאב לבן ותפקידים רבי עוצמה המכונים: "עוצר כוזר", "בק (ראש ממשלה) כוזר", ועוד. העלילה נעה בין בגידות, אמון, ומלחמות, והתפלגות כתוצאה ממלחמות ירושה.

העלילה נפתחת כאשר הממלכה תחת שלטונו של המלך רעואל, אבי איסתרק, נרצח ראש ממשלת כוזר בתוך חדר הישיבות בארמון דרך חדר האוצרות של המלך רעואל.

הנסיכים מיכאל ואיסתרק - יורש העצר, שהיו בדרכם לבבל עם פלוגת חיילים ובראשם סגן שר החוץ דוד סאנפאל, נקלעים למארב של הקווארים (שבט עוין השוכן במישורי הפלאט הסמוכים לכוזר, ההשראה ככל הנראה מהקאבארים), דוד סאנפאל ומרבית החיילים נהרגים, והנסיכים נופלים בשבי הקווארי. אליהם מתלווים שני משרתים על פי הוראת החוטפים. בדרכו לעבר מישורי הפלאט שמעבר לגבול הכוזרי עובר הנסיך איסתרק התעללויות רבות ושוביו, שאף שברו לו את אחת משיניו, מסתירים אותו מחיילי כוזר המחפשים את הנסיכים, בתור אחותם המעורערת בנפשה, לעומתו, מיכאל מובל כבול בתוך חבית יין, הנישאת בעגלה עמוסה חביות.

איסתרק מובל אל המאהל אותו מנהיג קאה-הי, ומיכאל מובל אל מאהל שני.

בהיותו בשבי מתחיל איסתרק להזדהות עם סגנון החיים של שוביו, ומוקסם מיופי התרבות הקווארית. הוא הופך להיות דמות נערצת בקרב הקאוורים, מקפיד על המצוות קלה כבחמורה, אבל חי בנהנתנות.

בינתיים, בכוזר, האויב המסתורי שרצח את ראש הממשלה ועזר לקווארים לשבות את הנסיכים שב ומכה: שני ניסיונות התנקשות במלך לא עולים יפה אך מאחד מהם מורעלת המלכה, ומהשני מוכש המלך ונכנס למצב של תרדמת. את מקומו בהנהגת כוזר תופס יוסף דיאלידאן, העוצר.

איסתרק מבין את טעותו רק לאחר תוכחתו של משרת יהודי ממוצא מונדרי (מיעוט שבטי בכוזר הנחשב לגזע נחות, שקיבל על עצמו את דת משה בלבד, ללא כפיפות לשלטון הכוזרי.) בשם קנז שנמצא עימו.

עשרים ושש שנה קודם לכן פשטו הקווארים על אחוזת הגבול בכוזר והרגו את שש מאות תושביה. תושבי כוזר היו בטוחים שגם רנה, אחותו החכמה והמוכשרת של המלך רעואל, נהרגה אז, אבל היא נלקחה בשבי והובאה על ידי קאה אל המאהל. קאה אילץ אותה להינשא לו, ונולדה להם בת: הלה.

רנה משכנעת את קאה להשיא את הלה בת השלוש עשרה לאיסתרק, אך איסתרק, שלא מודע לכך שהנערה יהודיה, ושהיא בת דודתו, מסרב להצעה, ומראה לעצמו כי הוא הצליח לבחור בטוב ובאמת. לאחר שקנז מספר לו מיהי באמת הלה הוא מסכים להצעה ומפייס את קאה-הי.

לאחר שמסתיימת החתונה מציתים איסתרק ואנשיו את האוהלים כהסחת דעת לבריחתם ומשאירים לקאה פתק אזהרה לבל ירדוף אחריהם.

במסעו חזרה לעבר כוזר מבין איסתרק עד כמה הושפעו דעותיו משוביו, ועל כן, כדי להמשיך ולבצע את הבחירות הנכונות שיובילו אותו לחיות בדרך בה חפץ, עליו לבצע את אחת ההחלטות הקשות בחייו. הוא גם משלים עם אחיו מיכאל לאחר שמילדותם שררה בניהם איבה סמויה.

איסתרק חוזר לכוזר ומגלה כי בינתיים אירעה התנקשות באביו, וכי יוסף דיאלידאן קיבל את המלכות.

הספר מסתיים במפגש לא מתוכנן בין איסתרק ליוסף, לאחר שאיסתרק חושף כי יוסף דיאלידאן הוא שעמד מאחרי חטיפת הנסיכים וההתנקשות במלך ומאחורי רצח הבק המנוח (עשאל בלואדאן, אביו של פנרס - מחנכו של איסתרק). חלק מאנשיו של יוסף מבינים את טעותם ומצטרפים אל איסתרק, שכפי הנראה מצליח להשתלט מחדש על אתיל הבירה.

המשך המאורעות מתואר בספרים מהללאל, יוזבד ופדהאל.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0