ארנסט מאייר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ארנסט מאייר
Ernst Walter Mayr
Ernst Mayr PLoS.jpg
לידה 5 ביולי 1904
פטירה 3 בפברואר 2005 (בגיל 100)
ענף מדעי ביולוגיה
מקום מגורים גרמניה, ארצות הברית
תרומות עיקריות

ארנסט וולטר מאייראנגלית: Ernst Walter Mayr‏; 5 ביולי 1904 - 3 בפברואר 2005), אחד מהביולוגים האבולוציונים המובילים במאה ה-20. תאוריית ההתמיינות הפריפאטרית (התמיינות אבולוציונית) שלו, המבוססת על מחקרים שערך על ציפורים נחשבת לבסיס להתמיינות, והיא הבסיס לתאוריה של "שיווי משקל מקוטע"[1]. מלבד מחקריו בביולוגיה, כתב מאייר גם על הפילוסופיה וההיסטוריה של המדע באופן כללי, ובביולוגיה בפרט.

פעילותו

מאייר נולד בקמפטן בגרמניה. כביולוג טיפוסי עם ניסיון מועט במתמטיקה, מאייר נהג לבקר את הגישות המתמטיות המוקדמות לאבולוציה כמו זו של ג'ון הלדיין, לה קרא בשנת 1959 גישת "גנטיקת שקית קטניות". הוא דוחה בעקביות את העמדה לפיה אבולוציה היא למעשה שינוי בתכיפות הגנים באוכלוסיות, וטוען שיש לקחת בחשבון גורמים אחרים כמו בידוד מבחינת הְתרבות. באופן דומה מאייר מבקר גם את מחקרים באבולוציה מולקולרית כמו אלו שנערכו על ידי קרל ווז (Carl Woese).

ברבים מכתביו דוחה מאייר את רעיון הרדוקציוניזם בביולוגיה אבולוציונית, וטוען שלחצים אבולוציוניים פועלים על האורגניזם בכללותו, ולא על גנים ספציפיים, ושלגנים יכולות להיות השפעות שונות בתלות בשאלה אילו גנים אחרים נמצאים בתהליך. הוא תומך בחקר הגנום כמכלול ולא חקר כל גן בנפרד.

מחקרים עדכניים באבולוציה מולקולרית מראים שלמרות שהתמיינות אלופטרית (בשל בידוד גאוגרפי) היא ככל הנראה שכיחה בקרב קבוצות (בעיקר אלו בעלות יכולת ניידות גבוהה יותר) כמו ציפורים למשל, ישנם גם מקרים רבים של התמיינות סימפאטרית (ללא בידוד גאוגרפי וקשורה בדרך כלל בשימוש במשאבים שונים) בקרב חסרי חוליות (בעיקר חרקים).

גם כשחצה את גיל 100, המשיך מאייר לכתוב ספרים, וביום הולדתו ה-100 התראיין למגזין "סיינטיפיק אמריקן".

פרסים

יצוין כי למרות הישגיו הרבים, הוא לא קיבל פרס נובל, מכיוון שמחקר של ביולוגיה אבולוציונית איננו בתחום הפרס. הוא עצמו ציין כי אפילו דרווין, אם היה חי, לא היה מקבל פרס נובל. פרס קראפורד, שאותו קיבל, מהווה תחליף לפרס נובל בביולוגיה.

מספריו

  • The Growth Of Biological Thought
  • Evolution and the Diversity of Life
  • One Long Argument
  • Populations Species and Evolution
  • Toward a New Philosophy of Biology
  • Principles of Systematic Zoology
  • Systematics and the Origin of Species
  • This Is Biology
  • What Evolution Is

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארנסט מאייר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ארנסט מאייר, Speciational Evolution or Punctuated Equilibria, באתר The Unofficial Stephen Jay Gould Archive (לקוח מ"The Dynamics of Evolution", ניו יורק, הוצאת אוניברסיטת קורנל, 1992, עמודים 21–48.)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0