אסותא מרכזים רפואיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף בית חולים אסותא)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אסותא מרכזים רפואיים בע"מ
לוגו
נתונים כלליים
סוג חברה פרטית
חברת אם מכבי שירותי בריאות
משרד ראשי הברזל 20, תל אביב
הכנסות 748 מיליון ש"ח (2010)[1]
 
https://www.assuta.co.il/

אסותא מרכזים רפואיים בע"מ היא חברה בבעלות מכבי שירותי בריאות, המנהלת חמישה בתי חולים בערי ישראל: ארבעה בתי חולים פרטיים בתל אביב, בראשון לציון, בחיפה ובבאר שבע, בית חולים ציבורי באשדוד וכן שלוש מרפאות נוספות - בתל אביב באשדוד וברעננה, ובהן מכון להפריה חוץ גופית. ראשיתה של החברה בבית חולים פרטי בשם "אסותא", שנוסד בשנת 1934 בתל אביב. החברה מספקת גם שירותי רפואה פרטית בתשלום. בית החולים המרכזי של החברה נמצא באזור תעשייה עבר הירקון בתל אביב.

בית החולים אסותא תל אביב

רעיון בית החולים "אסותא" הועלה בשנת 1934 על ידי ד"ר בן-ציון הראל ובֶּנוֹ חיות[2], ויצא לדרך בשותפות של כ-30 רופאים, רובם עולים מגרמניה בעליה החמישית ויתרם רופאים ותיקים יותר, שהשקיעו במיזם כ-40 אלף לירות. בית החולים לא היה חלק מהמערכות הבריאותיות המרכזיות של ההסתדרות הציונית הדסה וקופת חולים כללית שפעלו אותה עת ביישוב היהודי בארץ ישראל. בית החולים נוסד כחברת מניות פרטית, שמניותיה נמכרו לרופאים בלבד. חזון החברה היה הקמת בית החולים הפרטי המודרני הגדול הראשון בארץ ישראל. כאשר נפתח בית החולים הוא חולל מהפכה במערכת הרפואית כאשר איפשר למטופליו לבחור בעצמם את הרופאים המטפלים.

הנהלת בית החולים כללה את ד"ר בן-ציון הראל, פרופ' בנו חיות, פרופ' שמעון רוזנבאום, ד"ר גולדברג וד"ר אריה (לאון) אורן (חְבוֹיניק)[3].

השם "אסותא" ('בריאות' בארמית) ניתן למוסד על ידי המשוררים שאול טשרניחובסקי, שהיה רופא במקצועו, ויעקב כהן.

בית החולים ההיסטורי הוקם בצפון תל אביב על אדמות בשטח של שמונה דונם (לימים: רחוב ז'בוטינסקי בתל אביב), שנרכשו על ידי החברה מהכפר הערבי סומייל, ששכן אז מצפון-מזרח לתל אביב. את מבנה בית החולים, שנפתח עם 74 מיטות אשפוז, תכנן האדריכל יוסף נויפלד בסגנון הבינלאומי[4]. חנוכת בית החולים נערכה בדצמבר 1935[5]. מתחם בית החולים כולו היה דוגמה מוצלחת למבנה ציבור גדול של תל אביב הלבנה של שנות ה-30. מאוחר יותר עבר הבניין שינויים והרחבות לפי תכנון האדריכלים אוטו שילר וישראל דיקר.

בשנת 1986 הקים הפרופ' ברנרדו וידנה את מחלקת ניתוחי חזה ולב.

מבנה בית החולים אסותא ברחוב הברזל 20, חזית דרומית.
(32°06′28″N 34°50′19″E / 32.10778°N 34.83861°E / 32.10778; 34.83861)

הבניין שימש את בית החולים במשך 75 שנים, עד 12 במאי 2009, אז הועברה הפעילות למבנה החדש והמודרני באזור תעשייה עבר הירקון. הבניין החדש תוכנן על ידי אדריכלים קנדים וישראלים, והוא עשוי מבסיס בגוון אדום וממגדל אפור-לבן. בבסיס שוכנות היחידות הרפואיות השונות, ובהן רדיולוגיה, דיאליזה, דימות, מרפאות החוץ, טיפול נמרץ, ואילו המגדל נועד בעיקר למחלקות האשפוז. כבניין חדש ומודרני יושמו בו מספר חידושים, כמו מסלולים נפרדים לציוד מזוהם ולציוד סטרילי והפרדת המעליות לשירות הקהל הרחב מאלה המשרתות את ציבור החולים. השירותים למאושפזים כוללים שירותים רבים המקובלים בבתי מלון, ולרשותם פועל גם מרכז עסקים לגלישה באינטרנט ולמשלוח פקסים, בית תפילה לבני כל הדתות, ושירות אינטרנט אלחוטי בכל שטח בית החולים.

אסותא מרכזים רפואיים

במהלך שנות ה-80 של המאה ה-20 השתלטה חברת "כלל" בהדרגה על מניות בית החולים. בשנת 1994 רכשה קופת חולים מכבי את בית החולים "אסותא" מידי "כלל", ואיחדה אותו עם בית החולים רמת מרפא שהיה בבעלותה, תחת חברה בשם "אסותא מרכזים רפואיים בע"מ". עם העברת הבעלות על אסותא למכבי שירותי בריאות החלה אסותא בתהליך צמיחה מואץ שבמסגרתו נפתחו סניפים נוספים כמו גם רשת מכונים רפואיים. אסותא פועלת כחברה עסקית המספקת שירותי רפואה בתחומים שונים לכ-800,000 מטופלים מדי שנה, מהם חברים בקופות החולים השונות ובעלי ביטוחים רפואיים פרטיים.

בית החולים אסותא אשדוד

בית החולים אסותא אשדוד
Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – בית החולים אסותא אשדוד

בחודש אפריל 2011 זכתה חברת "אסותא", במכרז להקמת בית החולים הציבורי באשדוד[6]. בסוף מאי אותה שנה נחתם עם משרד האוצר ההסכם לבנייתו וב-12 בנובמבר 2012 הונחה אבן הפינה. בית החולים החל לפעול ביוני 2017 ובהדרגה יגיע לפעולה בהיקף מלא עד נובמבר 2017. הוא עתיד לאכלס 300 מיטות, להעסיק כ-1,200 עובדים ולשרת כחצי מיליון תושבים מאשדוד והסביבה.

ביקורת ציבורית

בכירים במערכת הבריאות הציבורית ביקרו לאורך השנים, ובמיוחד עם מעבר אסותא למשכנו החדש, את העובדה שכספי ציבור משמשים למימון טיפולים רפואיים באיכות גבוהה ו"בתנאי לוקסוס של מלון" לא לכלל הציבור בישראל, אלא רק לאלה שיכולים להרשות לעצמם, תוך פגיעה קשה, לטענתם, בשוויוניות הרפואה הציבורית בישראל[7].

בתרבות הפופולרית

חנוך לוין הזכיר את בית החולים אסותא, ואף את כתובתו (רחוב ז'בוטינסקי), בשירו "הילדה חיותה רואה ממותה".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דירוג שרותי בריאות לפי הכנסות מפעילות באתר Dun & Bradstreet ישראל
  2. ^ על פי "אסותא" מקום מרפא חדש, דבר, 20 באוקטובר 1935 הרעיון היה של הראל (אז הירשוביץ). לעומת זאת, דורון נידרלנד, ‏השפעת הרופאים - העולים מגרמניה על התפתחות הרפואה בארץ ישראל (1933-1948), קתדרה עמ' 157 מייחס את הרעיון לבנו חיות
  3. ^ אסותא, דבר, 16 בספטמבר 1935
  4. ^ אסותא, דבר, 8 באוגוסט 1934.
  5. ^ חנוכת בית החולים אסותא בתל אביב, דבר, 20 בדצמבר 1935
  6. ^ יעל גרונטמן, אסותא אשדוד זכתה במכרז: תקים את ביה"ח הראשון בעיר, גלובס, 11 באפריל 2011
  7. ^ אסותא החדש נפתח: פלזמה ורום-סרוויס בכל חדר, באתר ynet