רבי בצלאל אשכנזי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף בצלאל אשכנזי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי בצלאל אשכנזי
לידה 1520
פטירה 1594 לערך
תחומי עיסוק פרשן תלמוד, פוסק
רבותיו ר' דוד בן זמרא (הרדב"ז), ר' ישראל די קוריאל
תלמידיו האר"י (ר' יצחק לוריא), ר' שלמה עדני (בעל פירוש המשנה, 'מלאכת שלמה')
בני דורו ר' ישראל נג'ארה
חיבוריו שיטה מקובצת או 'אספת זקנים' על מסכתות התלמוד, וכן ספר 'כללי התלמוד'. כמו כן חיבר ספר שאלות ותשובות, ודרשותיו ומאמריו נלקטו אף הם לספר נפרד.

רבי בצלאל אשכנזי (ר"ף - שנ"ד לערך), בעל השיטה מקובצת, מן האחרונים. מגדולי חכמי התורה במצרים ובירושלים בתקופתו ושד"ר.

תולדות חייו

על שנותיו הראשונות של רבי בצלאל כמעט ואין ידוע דבר. אביו רבי אברהם עלה לארץ ישראל מאשכנז, והתיישב בירושלים או בצפת. באותה תקופה נולד רבי בצלאל. לאחר מכן ירד אביו, מסיבה לא ידועה, למצרים והשתקע שם. במצרים למד רבי בצלאל אצל הרדב"ז, שהיה רבה הראשי של הקהילה שם. לאחר שעלה הרדב"ז לארץ ישראל, החליפו רבי בצלאל בהנהגת הקהילה במצרים. הוא גם למד עם האר"י.

בעקבות מאבק שערך רבי בצלאל לטובת הקהילה כנגד אדם שבא להשתרר על הקהל, הוא נאלץ לעזוב ולעלות לארץ ישראל. בירושלים נתקבל בכבוד רב ונבחר לעמוד בראש הקהל, הן מצד קהילת הספרדים והן מצד קהילת האשכנזים. רבי בצלאל היה בקי בשפת השלטון וידע לייצג את הקהילה היהודית בפני השרים. ניסה להציל את בית כנסת הרמב"ן מידי הערבים אולם לא הצליח בכך. כמו כן שלח שליחים, ואף יצא בעצמו למצרים סוריה וטורקיה כשד"ר כדי לאסוף כספים לצורכי הקהל, בדמשק התקין מגביות שנתיות קבועות לטובת ירושלים ומינה גבאים מיוחדים לשם כך. הרבה לעסוק גם בהשכנת שלום בין העדות השונות בקהילה.

נפטר[1] בערך בשנת שנ"ד.


תקופת חייו של רבי בצלאל אשכנזי על ציר הזמן
תקופת הזוגותתנאיםאמוראיםסבוראיםגאוניםראשוניםאחרוניםציר הזמן

חיבוריו

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – שיטה מקובצת

חיבורו העיקרי של רבי בצלאל הוא 'שיטה מקובצת', או "אספת זקנים". בחיבור זה אסף פירושי הראשונים על מסכתות הש"ס וסידרם. כמו כן, נדפסו בשם זה הגהותיו לתלמוד, בעיקר על סדר קדשים שבו נוסחת הגמרא משובשת ביותר, והגהותיו על פי כתבי יד שהיו ברשותו וכמו כן הגהותיו שהגיה מדעתו הרחבה, מהוות עזר רב ללומדים. בהוצאת מכון עוז והדר הגדילו לעשות, והוציאו לאור את מסכת בכורות על פי נוסחת רבינו בצלאל אשכנזי, דבר המלמדנו על חשיבותו של החיבור.

רבי בצלאל היה מגדולי המשיבים בתקופתו. תשובותיו נאספו ונדפסו עוד בחייו.

  • דרשות רבינו בצלאל אשכנזי ותלמידיו, בהוצאת מכון אהבת שלום, ירושלים תשפ"ג.

תלמידיו וחבריו

תלמידו החשוב והמפורסם ביותר היה רבי יצחק לוריא, הלא הוא האר"י הקדוש. כמו כן, נודע גם תלמידו רבי שלמה עדני, בעל פירוש 'מלאכת שלמה' על המשנה.

המשורר הנודע רבי ישראל נג'ארה היה חברו הטוב. במות רבי בצלאל, ספד לו: "איש אלקים קדוש, עסקן ורב פעלים. מציל עשוקים ומנהיג גדול".

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בשנת שנ"א באגרת למונשטיר חתם יחד עם רבני ירושלים, אולם בשנת שנ"ה כבר ידוע שלא היה בין החיים. (אברהם יערי - שלוחי א"י) .
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0