בריונות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Disambig RTL.svg המונח "בריון" מפנה לכאן. לערך העוסק במשפחה של חלקיקים תת-אטומיים, ראו באריון.
הפעלת אלימות בין ילדים

בריונות היא אסטרטגיית[1] התנהגות הכוללת הפגנה קבועה של כוח[2] והשגת יעדים בעיקר בעזרת איומים ובמצבים מסוימים גם בפעילות אלימה. הפעילות מתבטאת בעיקר על ידי הטרדה אגרסיבית מתמשכת וחוזרת במטרה לפגוע, ולמרות סימנים ברורים למצוקת הקורבן.[3]

מאפיינים פסיכולוגיים

בריונות מופעלת כאשר אדם מרגיש שהפעלת כוח היא הדרך היעילה ביותר עבורו להשיג את מטרתו. בריונות מופעלת פעמים רבות מתוך הערכה עצמית נמוכה. הבריון יכול לתקוף כדרך לפרוק את כעסיו על עצמו, או כדי להרגיש עצמו כעליון על אנשים אחרים. הבריון מתקשה בויסות נפשי, האלימות שהוא מפעיל מהווה סוג של שחרור. לפעמים מדובר באדם שמתקשה חברתית, לפעמים באנשים פופולריים מאוד. כאשר התוקפן הוא אדם בעל יכולת חברתית גבוהה והוא אהוד, כך גם פעולת הבריונות שלו תתפס בצורה חיובית יותר. כאשר אדם מתקשה חברתית פועל בבריונות, יפעלו נגדו בחומרה גבוהה יותר[4]. במחקרים שנערכו בבתי ספר נראה כי יש מקרים בהם התוקף עצמו נתון לסוג של בריונות. לאלה קוראים תוקף קורבן, או קורבן אגרסיבי[5].

בריונות במערכות יחסים בין חברים יכולה לבוא לידי ביטוי באיום בהפסקת החברות, נידוי וצורות אחרות של הדרה חברתית. מחקרים זיהו התנהגויות מסוג זה אצל ילדים החל מגיל שלוש, וילדים שנפגעו מבריונות בין חברים התקשו להתאושש ממנה במשך תקופה ארוכה.

בריונות בחברה

בריונות יכולה להיות מופעלת על ידי פרט[6] בחברה אנושית, או על ידי קבוצה שלמה של אנשים (תאגיד[7], מערכת עיתון, שבט, מדינה וכיוצא בזה) והכוח המופגן עשוי להיות כוח פיזי של ממש (אלימות[8]) או יכולת להפעלה של סנקציות אחרות[9].

בריון עשוי להיות שליח של בריון אחר, או להציג עצמו כבעל הכוח המרבי, שאיש לא יכול לו. בפועל, אף על פי שהבריון אינו מפגין ותרנות כלפי איש, לא על כולם הוא מעז לאיים ואת מימוש איומיו הוא מוכיח על מטרות קלות במיוחד[10]. מעבר לזאת, כאשר מופעלים עליו איומים ממשיים שההתמודדות עמם קשה, הוא עשוי לוותר. איומים כאלה יכולים להיות מופעלים על ידי בריון חזק יותר או על ידי מי שפועל בכוח רק להשגת מטרות מעטות.

החלת המושג "בריונות" על יצורים חברתיים שאינם בני אדם היא שנויה במחלוקת. יש הטוענים שאצל מרבית מיני היצורים החברתיים האחרים, חשיפה להתנהגות כמו בריונית היא מצב קבוע ומכנים את הפרט שמפגין כוחנות בקביעות "פרט דומיננטי"[11].

בריונות - הצקה בגיל הרך

תוקפנות בגיל הרך יכולה להתפרץ כלפי ילדים אחרים, כלפי מבוגרים וכלפי רכוש הגן (לבקוביץ). תוקפנות זו מתחלקת לשלושה סוגים: הצקה פיזית- משיכה בשיער, חטיפת משחק, דחיפה, בעיטה, הכאה, זריקת חול/ חפצים, נשיכות, חניקה והרס משחק (לבקוביץ;רולידר ומינצר, 2006). הצקה מילולית- צעקה/ קללה ולעג/ העלבה. הצקה עקיפה- אי שיתוף במשחק.

בשאלון שסקר בגן הילדים את שיעורי ההצקה בקרב בנים ובנות בגילאים השונים נמצא כי סוג ההצקה הגבוה ביותר הוא 33.1% אי שיתוף פעולה במשחק המשתייך להצקה עקיפה וסוג ההצקה הנמוך ביותר הוא 13.2% הצצה לאיברים אינטימיים המשתייך להצקה פיזית (רולידר ומינצר, 2006).

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ J Sch Nurs. 2009 Jun;25(3):195-204. Epub 2009 Apr 10. The behavioral ecological model as a framework for school-based anti-bullying health promotion interventions. Dresler-Hawke E, Whitehead D.
  2. ^ Br J Educ Psychol. 2007 Dec;77(Pt 4):797-810. Perceptions and correlates of peer-victimization and bullying. Hunter SC, Boyle JM, Warden D.
  3. ^ American Medical Association definition of bullying: Physical, relational & cyber bulling, Social Emotional Links, 2011
  4. ^ Beyond the Class Norm: Bullying Behavior of Popular Adolescents and its Relation to Peer Acceptance and Rejection Dijkstra, Jan ; Lindenberg, Siegwart ; Veenstra, René Journal of Abnormal Child Psychology, 2008, Vol.36(8), pp.1289-1299 [Peer Reviewed Journa
  5. ^ הקשר בין בריונות וקורבנות בקרב תלמידי בתי הספר ברקוביץ', רות;בנבנישתי, רמי חברה ורוחה: רבעון לעבודה סוציאלית ,31 (2): 225-253, 2011
  6. ^ Contemp Nurse. 2009 Apr-Jun;32(1-2):147-55. Restorative approaches to workplace bullying: educating nurses towards shared responsibility. Hutchinson M.
  7. ^ J Mich Dent Assoc. 2010 Mar;92(3):44-5. It's time to stop insurance company bullying! Dionise M.
  8. ^ Adolescence. 2008 Fall;43(171):485-503. The relationship between levels of perceived respect and bullying in 5th through 12th graders. Langdon SW, Preble W.
  9. ^ Span J Psychol. 2010 May;13(1):297-308. Categorization and hierarchy of workplace bullying strategies: a Delphi survey. Rodríguez-Carballeira A, Escartín Solanelles J, Visauta Vinacua B, Porrúa García C, Martín-Peña J.
  10. ^ Child Dev. 2010 Mar;81(2):480-6. The complex relation between bullying, victimization, acceptance, and rejection: giving special attention to status, affection, and sex differences. Veenstra R, Lindenberg S, Munniksma A, Dijkstra JK.
  11. ^ Physiol Behav. 2001 Jun;73(3):435-42. Social defeat as a stressor in humans. Björkqvist K.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0