גננת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גננת או גַּנָּן[1] הוא אדם העוסק בהוראה במסגרת גן ילדים, ואחראי על הלמידה של תלמידיו, כחלק מתהליך החינוך.

סוגי תפקידים לגננות

בגני הילדים כולל צוות הגננות לרוב שני סוגי בעלי תפקידים:

  • גננת אם / מנהלת גן - גננת הנמצאת בגן ברוב ימות השבוע.
  • גננת משלימה - גננת שמחליפה באופן קבוע בימי השבוע את גננת האם, לעיתים יום אחד בשבוע ולעיתים יומיים.

בנוסף פועלים בגן הילדים בעלי תפקידים נוספים שאינם גננות, כגון סייעת לגננת וסייעת משלימה.

גננת שילוב או גננת שי"ח היא גננת בעלת הכשרה בחינוך מיוחד העובדת עם ילדים מתקשים הלומדים במסגרת גנים רגילים, בשיתוף עם גננת האם של הגן. היא עובדת במספר גני ילדים, כאשר בכל אחד מהם היא עובדת עם ילד בודד או עם קבוצה. על מנת לקבל סיוע של גננת שילוב, יש צורך לעבור ועדת שילוב.

הכשרה

  • גננת מוסמכת - עוברת קורס מקצועי בסיסי שבסיומו מקבלת תעודת הוראה של "גננת מוסמכת" המאפשרת חינוך לגיל הרך מגיל לידה ועד שש שנים.
  • גננת בכירה - היא גננת מוסמכת שביצעה השתלמויות או הכשרה נוספת שהוכרו לצורך קידום מקצועי לדרגת "בכירה".

התעודות הללו הוכרו על ידי משרד החינוך לצורך קבלת רישיון הוראה. עם זאת, עם כניסת רפורמת "אופק חדש" למערכת החינוך בישראל, נדרשת השלמה מתעודות אלו לתואר ראשון B.Ed או B.A.

  • גננת עם תואר B.Ed - עוברת הכשרה במוסדות להכשרת מורים וגננות בחינוך לגיל הרך, מסלול לימודים זה מציע הכשרה מקצועית רחבה הכוללים ידע והבנה של התפתחותי בתחומי ההתפתחות המוטורית, הרגשית, החברתית והקוגניטיבית. במוסדות ההכשרה בישראל קיימים שני מסלולים עיקריים: גננות בגיל הרך (לידה עד גיל 6), וגננות/מורות בגיל הרך (גן, כיתות א'-ב').
  • הסבת אקדמאים לחינוך או הרחבת הסמכה - במכללות להוראה, קיים מסלול הסבה לאקדמאים מתחומים שונים אשר מעוניינים לעסוק בחינוך ולמורים מתחומים שונים המבקשים להרחיב את הסמכתם לשלבי חינוך או תחומי התמחות נוספים. במסגרת מסלולים אלו, ניתן להשלים לימודי הוראה וחינוך תוך התייחסות ללימודיו הקודמים של הסטודנט/ית, ולקבל בסיום חובותיו הלימודיים תעודת הוראה עם התמחות בגיל הרך.

לאחר השלמת לימודי הוראה באחת מהמכללות המוכרות, נדרשת הגננת המוסמכת לעבור שנת סטאז' במשרד החינוך, שנה זו מוקדשת לליווי תוך הדרכה ופיקוח מוגברים. בשנה זו מקבלת הגננת הצעירה גננת ותיקה המלווה וחונכת אותה לאורך השנה. הליווי כולל מפגשים בתדירות קבועה בהם מועלים קשיים וצרכים של הגננת המתמחה, בנוסף מתקיים הליך הדרכתי על ידי מדריכה כוללת בגני הילדים המלווה את הגננת לקראת ביקורי המפקחת ובהכנת תכנים לימודים ותוכניות שונות. שנת הסטאז' ייחודית למשרד החינוך ואינה נדרשת בעבודה בבעלות פרטית (מחוץ למשרד החינוך).

תרומה התפתחותית

הגננת מעורבת בתהליכים התומכים בהתפתחות ולמידה. תהליכים אלו הם ממאפייני הגיל הרך ומתקיימים באינטראקציות שונות של הילד. ההתפתחות החברתית והחיברות של הילד. הקשרים הבין אישיים הראשונים מתחילים בגיל הינקות במסגרת המשפחה[2]. הגננת, יחד עם דמויות מטפלות אחרות כמו שמרטף או או-פר מהווה מקור שני לקשרים משמעותיים עם אנשים בוגרים עבור הילד[3].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ על פי האקדמיה ללשון העברית, צורת הזכר של גַּנֶּנֶת היא גַּנָּן, בדומה ל: טַיָּס–טַיֶּסֶת, כַּנָּר–כַּנֶּרֶת. בנקבה משמשות שתי צורות: גַּנֶּנֶת וגם גַּנָּנִית (כמו סַפָּרית), וייתכן כי נוצר בידול משמעות ביניהן: גננת בגן ילדים וגננית בגינת צמחים; אבל צורת הזכר היא אחת: גַּנָּן.
  2. ^ Baron, R. A., and Byrne, D. (2000). Social psychology. Boston: Allyn and Bacon.
  3. ^ Calkins, Susan D. (Ed); Bell, Martha Ann (Ed), (2010). Child development at the intersection of emotion and cognition. Human brain development. Washington, DC, US: American Psychological Association.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0