דגנים מלאים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פירוט על הרכב גרעיני חיטה. הקליפה נקראת גם סובין. מהעובר נובט הנבט.
לחם העשוי חיטה מלאה בלבד (ללא שיפון, או דגנים אחרים). ללחם חיטה מלאה יש, באופן טבעי צבע-חום בהיר.

דגנים מלאים הם גרעיני דגנים (כגון גרעיני חיטה), המכילים את גרעין הדגן במלואו[1], כלומר את ארבעת רכיבי הגרעין, הנקראים נבט, אנדוספרם, מעטפת פנימית[2], ומעטפת חיצונית (הנקראת גם "סובין"). זאת בניגוד לגרעינים מעובדים המכילים בדרך כלל רק את האנדוספרם.

מוצרים הנקראים מוצרי מזון מלא מיוצרים מקמח או גרעינים של דגנים מלאים. הדגן הנפוץ ביותר הוא החיטה אך נפוצים גם מוצרי מזון מלא מדגנים אחרים דוגמת כוסמין, שעורה, שיפון, שיבולת שועל, אורז, ועוד.

דוגמה למזון מלא נפוץ הוא לחם חיטה מלאה.

השפעות בריאותיות

גרעיני דגנים מלאים עדיפים מבחינה תזונתית על גרעינים מעובדים משום שהם עשירים יותר למשל בסיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, חלבונים (במיוחד חומצת האמינו ליזין), מינרלים (כולל מגנזיום, מנגן, זרחן וסלניום) וויטמינים (כולל ניאצין, ויטמין B6, וויטמין E).

לפעמים החוק מחייב יצרני מזון להוסיף למוצריהם רכיבים של גרעינים מלאים כדי לפצות על התזונה החסרה של ויטמינים ומינרלים.

אחד האנשים הראשונים בחברה המערבית שהמליצו על אכילה של דגנים מלאים במקום דגנים מעובדים היה הרופא הבריטי תומאס אליסון.

הדבר מומלץ במיוחד לתזונת ילדים.

הבחנה בין מוצרים מקמח מלא לבין מוצרים המכילים גרעינים מלאים

דגנים מלאים לא מעובדים הם בעלי מדד גליקמי נמוך משמעותית מדגנים לא מלאים, אולם יתרון זה לא בהכרח נשמר כאשר טוחנים את הגרעינים לקמח[דרוש מקור]. קמח מלא בכל מקרה נחשב בריא יותר עקב תכולת ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים גבוהה יותר.

בישראל לא קיימת הסדרה בחוק למונחים "קמח מלא" ו"דגן מלא", וכך נוצר מצב בו "חיטה מלאה" יכולה להיות עם סובין וללא סובין (כלומר עם או ללא המעטפת החיצונית), כאשר הסובין עצמו יכול להימכר על ידי היצרנים הן כתוסף מזון עצמאי והן כמספוא במחיר גבוה יותר.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ובמינוח כמותי, 100% דגן מלא.
  2. ^ כלומר חלקים הסמוכים לקליפת הגרעין.