דן בארי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דן בארי
דן בארי.JPG
מדינה ישראל
עיסוק רב וחוקר

הרב דן בארי (נולד ב-14 בנובמבר 1945) הוא רב, הוגה דעות, ומייסד שיטות חינוכיות, בהן שיטת ברקאי. הרב בארי מתמחה במיוחד בכתבי הראי"ה קוק. בעבר היה פעיל ימין וחבר במחתרת היהודית.

ביוגרפיה

בארי נולד בעיר רובה בצרפת כאיג ביר למשפחה נוצרית קלווניסטית, אוהבת ישראל. כנער שאף להיות כומר. בשנים 19631964 למד במכללה הגבוהה שעל יד הסורבון שפות עתיקות ופילוסופיה. לאחר מכן הגיע ארצה ועבד בקיבוצים נאות מרדכי ודברת. אחרי חצי שנה בישראל חזר לפריז והשלים את התואר הראשון שלו בפילוסופיה. באותה התקופה התרחק מהנצרות.

לאחר מלחמת ששת הימים שב לישראל. בתשכ"ט הסתיים תהליך הגיור שלו והוא נישא לחברתו שושנה טננהאוז. לאחר מכן למד שלוש שנים בישיבת מרכז הרב, ובהמשך התיישב בקשת והיה לסופר סת"ם. באותו זמן התוודע לחוסר הסדר בחינוך הישראלי, והחל לגבש לימוד שיטתי. כעבור מספר שנים בקשת עבר להתגורר ברובע היהודי בירושלים.

על חלקו בפרשת המחתרת היהודית נגזרו עליו שלוש שנות מאסר בפועל. בארי היה הראשון מבין חברי המחתרת שהביע בפומבי חרטה מנומקת על כך. נשיא המדינה העניק לו חנינה והוא שוחרר מבית הכלא לאחר שנה ושבעה חודשים.[1]

כיום בארי מתגורר בירושלים ומלמד בבית ספר אורות עציון באפרת. הוא עוסק בפיתוח פרויקטים חינוכיים ולומדות מחשב להוראת מתמטיקה ויהדות בעיקר, ספרים ללימוד יסודות העברית והמקרא, וקלטות ללימודי טעמי המקרא. הוא גם משתתף בפנלים ציבוריים ובכתיבה הגותית במגזינים שונים, בעיקר בנושאים חברתיים ובעניינים הקשורים לנצרות.

אחותו אלישבע אף היא גיורת.

השקפותיו

הרב בארי משלב בשיעוריו תפיסת עולם רחבה, הנשענת על ידענות של העולם. הוא מצדד בהקניית ידענות ולימוד שיטתי ונרחב של מקורות הידע התורניים והפילוסופיים, והוציא מספר ספרים ביהדות שמתמקדים בכך.

בארי ייסד את שיטת ברקאי, המהווה תוכנית פדגוגית המשלבת הקניית מקורות יהדות באופן שיטתי עם מקצועות כלליים. שיטה זו מופעלת כיום בכ־20 בתי ספר שונים ברחבי הארץ באופן חלקי או מלא, ולראשונה יושמה בתלמוד תורה בחברון שהקים. בארי גם היה שותף בכיר לכתיבת הצעת החוקה של המכון לאסטרטגיה ציונית, חבר בועדה המייעצת ל"על התורה".

טענה לא שגרתית של בארי היא כי יש ללמד את יסודות הנצרות בחברה הישראלית - במסגרות המתאימות - מכיוון שאי ידיעה של מהותה והתאולוגיה שלה, חושף את החברה להשפעות הנצרות. לדבריו, למשל חדירת מטען של רגשות אשמה ותפיסת הקדרות של התפיסה הנוצרית אל תוך העולם היהודי.

מספריו

  • ספר האותיות – לימוד והכרת האלף בית הכולל איורים.
  • ספר הקריאה – שיטה ללימוד הקריאה והתנועות כולל הדרכה.
  • לשון – חוברות לימוד ועבודה לכיתות הנמוכות בבית הספר היסודי.
  • כותרות התנ"ך – על חמישה חומשי תורה - חלוקת כל פרקי המקרא לפי נושאים.
  • שער למקרא – מבוא, פרשנות המקרא, דידקטיקה ושו"ת על פרשיות "בראשית" ו"נח".
  • מכילתא דבי ר' ישמעאל- בהוצאת קורן מבוסס על מהדורת הורביץ

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אריה בנדר, בארי: כדי שלא תהיה הפקרות בארץ הייתי חייב לקבל עונש, מעריב, 9 בדצמבר 1985, עמ' 1 ו-7 (חלק 1, חלק 2)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0