דפי הרי"ף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דפי הרי"ף הינה ספירת עמודים של התלמוד הבבלי כפי שממוספרת בפסקי הרי"ף, להבדיל מדפי הגמרא בה ספירת הדפים והעמודים הינה כמקובל בדפוסי התלמוד הבבלי.

שיטת העימוד

רבינו יצחק אלפסי הידוע בכינויו "הרי"ף", כתב את ספרו במתכונת התלמוד, כשהוא מתמצת, מעתיק ומרכז רק את הדברים שלדעתו נוגעים להלכה. בכך יצר לתלמוד עמוד שדרה הלכתי שמקל על פסיקת ההלכה, כמו גם עריכה של תלמוד מקוצר, להקלה על תפוצתו ולימודו של התלמוד.

אם בדפוסים המצויים התקבלה שיטת העימוד כמו בדפוס וילנא, כך שכל קטע מהתלמוד הבבלי הינו תמיד באותו הדף והעמוד שבאותה המסכת, הרי שבליקוטו של הרי"ף התקצרו משמעותית מספר הדפים, ולכן קטעי גמרא המובאים בו, כמו גם פסקי הלכותיו שכתב בחיבורו, נמצאים במספר דף שונה (ובדרך כלל מוקדם יותר) מאשר מספר הדף בו מופיע הקטע בתלמוד הבבלי.

הבדל נוסף בין שיטת עימוד דפי התלמוד הבבלי לעימוד דפי הרי"ף היא העובדה שדפי התלמוד הבבלי מתחילים תמיד בדף ב', בעוד דפי הרי"ף מתחילים בדף א', (בדומה לשיטת עימוד דפי התלמוד הירושלמי).

צורת ציון העמודים

מקובל לציין לקטעי גמרא על פי מספר הדף שבתלמוד הבבלי. אולם ציון לדברי הרי"ף, או ציון לאחד מפרשני הרי"ף הנמצאים על הדף של פירוש הרי"ף, מצויינים על פי "דפי הרי"ף". כך למשל אם ציון למסכת ברכות דף כ"א יופיע "ברכות כ"א", ציון לדברי הרי"ף שבברכות דף כ"א יכתב "ברכות כ"א מדפי הרי"ף", או בראשי תיבות: "ברכות כ"א מד"ה".

הערות שוליים

Scroll 2 (PSF).png ערך זה הוא קצרמר בנושא יהדות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.