המועצה העליונה (אוקראינה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הראדה העליונה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המועצה העליונה של אוקראינה
Верховна Рада України
Verkhovna Rada (UK logo, 2022).svg
מדינה אוקראינהאוקראינה אוקראינה
סוג בית מחוקקים חד-ביתי
הרכב
מספר מושבים 450
Verkhovna Rada seats.svg

סיעות המועצה:
ממשלה (240)

תומכי הממשלה (41)

אופוזיציה (105)

אחרים (35)

  •      עצמאיים (35)

מושבים פנויים (29)

  •      לא מאויש (29)
בחירות
שיטת בחירות יחסית ורובנית
בחירות קודמות 2019
בחירות הבאות 2024
מנהיגים
יושב-ראש רוסלן סטפנצ'וק
ראש הממשלה דניס שמיגל
ראש האופוזיציה יורי בויקו
משכן
רחוב מיכאילו הרושבסקי 5, קייב
אתר אינטרנט
Rada.Gov.UA

המועצה העליונה או הראדה העליונהאוקראינית: Верховна Рада України) היא בית המחוקקים של אוקראינה.

תולדות

מקור השם במילה האוקראינית "ראדה", שפירושה "מועצה" (תרגום מילולי של המושג "סובייט"). בשם זה כונתה האספה אשר אישרה בשנת 1654 את איחודה של אוקראינה עם רוסיה.

הראדה העליונה בת זמננו צמחה מתוך הסובייט העליון של אוקראינה, שהיה בית המחוקקים שלה מאז 1938. ב-28 ביוני 1996 שינה הסובייט העליון ה-14 של אוקראינה את שמו ל"ראדה העליונה השלישית", ובהתאם לכך מוספרו מחדש הסובייטים ה-12 וה-13 כראדות הראשונה והשנייה, בהתאמה.

הרכב וסמכויות

הראדה העליונה היא פרלמנט בן בית אחד ובו 450 צירים. צירים אלה נבחרים בבחירות שוויוניות, חשאיות וישירות לכהונה של 5 שנים (לפני 2006 - לארבע שנים). שיטת הבחירות השתנתה במרוצת השנים משיטה אזורית-רובית טהורה (שאותה ירשו האוקראינים מברית המועצות) לשיטה כללית-יחסית טהורה (נכנסה לתוקף בשנת 2006), עם מספר שלבי ביניים.

בתור בית המחוקקים של אוקראינה, סמכויותיה של הראדה נרחבות: היא מחוקקת חוקים, מאשרת את תקציב המדינה, מאשררת או מבטלת הסכמים, מביעה אמון או אי-אמון בממשלה, ממנה שופטים - ובכלל זה שליש מבית המשפט לחוקה של אוקראינה, יכולה לתקן את חוקת המדינה, קובעת את מדיניות החוץ והפנים, יכולה להכריז מלחמה ושלום ולהדיח את הנשיא.

יושב ראש הראדה

כל ראדה בוחרת מבין חבריה את היושב ראש ואת שני סגניו. היושב ראש הוא המנהל את ישיבות הראדה, חותם על חוקים ושולח אותם לנשיא לשם אישורם, חותם על החלטות הראדה שאינן חוקים ומנהל את עבודתה של השוטפת של הראדה. חוקת אוקראינה מייפה את כוחו של היושב ראש לחתום על חוקים שבוטלו על ידי הנשיא ואשר עברו בראדה בשנית ברוב של שני שלישים.

כמו כן, יושב ראש הראדה ממלא את מקום הנשיא, במקרה שהמשרה מתפנה. ברם, בהיותו ממלא מקום, אין עומדות ליושב ראש כל סמכויות הנשיא, ובפרט אין הוא יכול לפזר את הראדה, למנות פקידים רמי-דרג או להעניק חנינה.

קישורים חיצוניים


EP Strasbourg hemicycle l-gal.jpg ערך זה הוא קצרמר בנושא רשויות מחוקקות ובנושא אוקראינה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0