וינדהוק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
וינדהוק
Windhoek
קו הרקיע של העיר
קו הרקיע של העיר
מדינה נמיביהנמיביה נמיביה
ראש העיר מאטיו שיקונגו
תאריך ייסוד 18 באוקטובר 1890
שטח 645 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 322,500 (2011)
 ‑ צפיפות 356.6 נפש לקמ"ר (2011)
אזור זמן UTC +1

וינדהוקאפריקאנס: Windhoek; "פינת הרוחות"; מבוטא "וינטהוּק") היא בירתה ומרכזה הגאוגרפי של נמיביה.

היסטוריה

ההתיישבות הראשונה בוינדהוק הוקמה ב-1840, על ידי המנהיג של האורלם - ג'אן ג'ונקר אפריקנר, בשל הקרבה למעיינות באזור. המתיישבים התיישבו בפאתי העיר וינדהוק, על גדות המעיינות החמים. לימים היישוב שהוקם הפך לפרוור "קליין וינדהוק".

אפריקנר בנה כנסיית אבן, ביישוב שהוקם, ששימשה גם כמוסד חינוכי.

בשנותיה הראשונות הקהילה שגשגה בהמשך היישוב שהוקם הושמד במלחמות.

ב-1878 ספחה בריטניה את השטח. לאחר תקופה  קצרה קנתה גרמניה את השטח מידי בריטניה. . ב-1890 הקימה גרמניה במקום מושבה גרמנית.

בדרום למושבה הגרמנית גבלה  מערב אפריקה, בהנהגתו של סרן קורט פון שפיקד על חיל ההגנה. ב-18 באוקטובר 1890 הוקמה הונחה אבן היסוד של מצודת "האלט פסטה", על ידי סרן קורט פון, מעמד אשר סימל את הקמתה של וינדהוק מחדש. מאז וינדהוק שגשגה. העיר זכתה לפיתוח מואץ ונהנתה מהגירה של תושבים שעברו מגרמניה וממדינות אפריקה, להתיישב בה.

ב-1915 פסק השגשוג, לאחר שהעיר נכבשה מידי גרמניה, במלחמת העולם הראשונה, על ידי כוחות דרום אפריקה, שפעלו מטעם בריטניה. לאחר הכיבוש דרום מערב אפריקה, כולל וינדהוק, נוהלה על ידי ממשל צבאי בריטי .

לאחר מלחמת העולם השנייה החלה וינדהוק להתפתח בקצב איטי, עד  הכרזת העצמאות של נמיביה בשנת 1990, וינדהוק הוכרזה כבירתה. הכרזה זו משכה השקעות רבות לפיתוח העיר ושיפור התשתיות.

משמעות השם

מקובל לייחס את מקור השם וינדהוק להרי וינטרהוק, המצויים בסמוך לעיירה טולבג שבדרום אפריקה, מקום מגוריהם של אבותיו של אפריקנר.

שלטון

העיר מנוהלת על ידי מועצת העיר. המועצה מונה  15 חברים, הנבחרים בבחירות דמוקרטיות. המועצה מתכנסת פעם בחודש ומקבלת החלטות בנוגע לניהול העיר. לחברי המועצה אין סמכויות אישיות לקבלת החלטות. רק החלטות המועצה, המתקבלות ברוב הנדרש, הן החלטות שהתקבלו בסמכות וישן להן תוקף מחייב. 

כיום בראשות המועצה עומדת מפלגת (SWAPO (South West African People's Organisation שמחזיקה ב13 מנדטים (2 מנדטים נוספים מחזיקות מפלגות האופוזיציה).

גאוגרפיה

הרחבת אזור העיר- מלבד המגבלות הפיננסיות- הוכחה כמאתגרת בשל מיקומה הגאוגרפי. בחלקה הדרומי, המזרחי, והמערבי, וינדהוק מוקפת באזורים סלעיים, הרריים, אשר הופכים את פיתוח הקרקע ליקר. הצד הדרומי אינו מתאים לפיתוח תעשייתי בשל נוכחותם של אקוויפרים תת-קרקעיים. רק השטח מצפון לעיר הוא מקום אפשרי להרחבתה של העיר.

למועצת העיר של וינדהוק יש תוכניות להרחיב את גבולות העיר לכיוון צפון. על פי התוכניות וינדהוק צפויה להפוך לעיר השלישית בגודלה בעולם לפי, אחרי טיאנג'ין ואיסטנבול.

מזג אויר

העיר וינדהוק ממוקמת באזור מדברי. גשמים יורדים בעיקר בקיץ בחודשים ינואר-מרץ. ממוצע המשקעים הוא 370 מ"מ לשנה. ברוב ימות השנה ומזג האוויר יבש, עם שמש ורוח חלשה.

בתקופת הקיץ בדרך כלל חם ביום ובערב קר. בחודשי החורף, יוני-אוגוסט, במהלך היום קריר ובלילה קר מאוד. הטמפרטורה יכולה לרדת מתחת לאפס.

תחבורה

רכבת

וינדהוק מחוברת על ידי רכבת לשלושה יעדים:

כבישים

בשנת 1928 נסלל הכביש הראשון בוינדהוק. לימים נקראה הדרך - שדרות העצמאות. עשר שנים לאחר מכן נסללה דרך "גובאביס", ששמה שונה ל- "סם נוג'ומה דרייב".

מתוך 40,000 קילומטר של דרכי גישה בנמיביה, כיום כ-5000 ק"מ סלולות.

שלושה כבישים ראשיים מחברים בין וינדהוק לערים שונות (רהובות, גובאביס וקהנדג'ה) כבישים אלה עמידים בפני שטפונות חזקים ויכולים לשאת תנועה שנוסעת במהירות 120 קמ"ש.

שדות תעופה

בוינדהוק יש שני שדות תעופה. הקרוב יותר לעיר הוא שדה התעופה EROS, המיועד לתנועת כלי טיס קטנים, שהוא שדה תעופה קטן הממוקם 7 קילומטרים דרומית ממרכז העיר.

שדה התעופה הבינלאומי HOSEA KUTAKO INTERNATIONAL AIRPORT, הוא שדה התעופה הגדול המוקם 42 קילומטרים מזרחית לעיר. משדה תעופה זה יוצאות טיסות בינלאומיות, של חברות תעופה זרות ואליו גם מגיעות טיסות של חברות זרות, מיעדים שונים. 

יהודים

התיעוד הראשון, של יהודים בשטח שבו מצויה נמיביה היום, היה באמצע המאה ה-19. דובר על סוחרים יהודים שחיו באזור והיו בעלי עסקים, בו הוקמה נמיביה ב-1990. כשנמיביה הפכה למושבה גרמנית בסוף המאה ה-19 אוכלוסייה יהודית התיישבה בוינדהוק ופיתחה באזור מיזמים עסקיים. עד מלחמת העולם הראשונה מנתה וינדהוק אוכלוסייה בת כ- 100 יהודים.

לאחר כיבוש נמיביה מידי גרמניה, כשנמיביה נשלטה על ידי דרום אפריקה, עקב הקשרים המפותחים של הקהילה היהודית עם דרום אפריקה, התרחבה הקהילה היהודית בנמיביה בכלל, ובוינדהוק בפרט, ומנתה כ- 5000 יהודים (רובם התיישבו בוינדהוק עצמה).

בעקבות ביטול המנדט שניתן לדרום אפריקה לשלוט בנמיביה על ידי חבר הלאומים, נמיביה הפכה לעצמאית, ובעקבות עצמאותה הצטמצמה האוכלוסייה היהודית בנמיביה מאז 1965, בשיעור ניכר.

כיום אוכלוסיית היהודים בנמיביה מונה רק 60 עד 100 יהודים. מלבד בווינדהוק, כ- 12 משפחות יהודיות מתגוררות בעיר בקיטמנסהופ.

למרות המספר המועט של האוכלוסייה היהודית, לווינדהוק יש קהילה יהודית משנת 1917. בעיר קיימים מבנים יהודיים- בית כנסת שנבנה ב -1925, תלמוד תורה ואולם קהילתי, ומתקיימת בה פעילות  של התנועה הציונית, הנתמכת על ידי תרומות, כן ראוי לציין שבנמיביה מכהן שר יהודי.


|סיווג=תרבות|סיווג משנה=תרבות המערב |בסיסי= |כללי=}}

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא וינדהוק בוויקישיתוף

הערות שוליים