ז'אן-פייר הואל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אמן ריקה. ז'אן-פייר לואי לורן הואלצרפתית: Jean-Pierre-Louis-Laurent Houël;‏ 28 ביוני 1735 - 14 בנובמבר 1813) היה צייר, חָרָט ורַשָּׁם צרפתי. במהלך חייו הארוכים היה הואל עד לתקופת שלטונו של לואי החמישה עשר, למהפכה הצרפתית ולתקופת הקיסרות הראשונה של נפוליאון בונפרטה.

קורות חייו

הוא נולד בעיר ההולנדית דוֹלְפְשֵׁן (Dalfsen) למשפחה של אומנים מצליחים, ונשלח בגיל 15 ללימודים באקדמיה לרישום בעיר. שם נחשף לאמנות ההולנדית המוקדמת ולציור הפלמי, שלהם נודעה השפעה מכרעת על בחירתו להתמחות בציור נוף.

ב-1758 פרסם הואל ספר של תחריטי נוף פרי עטו, וב-1768 צייר סדרת ציורים של שישה מבטים שונים על חלקתו של שר החוץ הצרפתי אטיין פרנסואה, הדוכס דה שואזל (Étienne François, duc de Choiseul). שנה לאחר מכן זכה להתקבל לאקדמיה הצרפתית ברומא בזכות השפעתם של פטרוניו. במהלך שהותו סייר ברחבי איטליה הדרומית, הושפע מהמנהגים האיטלקיים, מן הנופים ומהערים העתיקות, וצייר ציורי גואש שזכו לשבחים בסלונים הפריזאיים של ראשית שנות ה-70 של המאה ה-18.

בשנים 1776 עד 1779 טייל בסיציליה, ליפארי ומלטה, ולאחר מכן פרסם מספר ספרי מסע שופעים באיורים. מטרתו העיקרית של הואל הייתה להמחיש את הטופוגרפיה המקומית, אך הנגיעות העדינות בצבע מים הצליחו אף לתפוס את דפוסי האור ואת האווירה באזור.

ציורו המפורסם של ההשתלטות על הבסטיליה ב-14 ביולי 1789,

אחד מציוריו הידועים ביותר, אם לא הידוע שבהם, צויר ב-1789, והוא דווקא חורג מסגנונו השגרתי של ציורי נוף וטבע, אלא מתעד אירוע היסטורי - נפילת הבסטיליה. הציור "ההסתערות על הבסטיליה", שצויר בצבע מים, ושמור כיום בספרייה הלאומית של צרפת, מתאר את השתלטות ההמונים על כלא הבסטיליה, שאירעה ב-14 ביולי 1789. במרכז הציור ניתן לראות את המעצר של ברנאר-רנה ז'ורדאן, מרקיז דה לוּנֵה, מנהל בית הכלא ומפקד חיל המצב שלו בעת אירוע ההשתלטות.[1][2]

בשנותיו האחרונות פרסם הואל שני חיבורים מאוירים על פילים. איורים שהכין על חיות אחרות מרמזים כי תכנן לפרסם עבודות זואולוגיות נוספות, אך מותו בגיל שבעים ושמונה קטע את תכנוניו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ז'אן-פייר הואל בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0