זיכיון (מדיה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

זיכיוןאנגלית: Media franchise) הוא מכלול קניין רוחני הכולל לרוב יקום בדיוני, דמויות, תפאורה, וסימנים מסחריים שמקורם ביצירה מסוימת, לרוב ספרותית, קולנועית, טלוויזיונית, קומיקס או משחק וידאו. הזיכיון מלווה בדרך כלל במסחור ובפרסום רב. יצירות המשך רבות לעיתים מתוכננות מראש, ובמקרה של סרטי קולנוע, שחקנים ובמאי קולנוע חותמים מראש על השתתפותם בסרטי ההמשך. מבין היצירות הידועות בז'אנר הקולנועי והטלוויזיוני כזיכיון נמנים סרטי מלחמת הכוכבים, היקום הקולנועי של מארוול, שודדי הקאריביים, שר הטבעות (שהיא למעשה זיכיון חלקי המבוסס על הלגנדריום של טולקין). מבין הזיכיונות הספרותיים בולטים זיכיון הארי פוטר (סדרת ספרים וסרטי קולנוע), הלגנדריום של טולקין ויקום חולית. זיכיונות רבים מקורם בסדרות קומיקס, במיוחד בסוגת גיבורי-העל דוגמת סופרמן, באטמן, ספיידרמן, הענק הירוק, איירון מן, אקס-מן וצבי הנינג'ה.

היסטוריה

זיכיון המדיה המכניס ביותר בעולם הוא פוקימון, נכון לשנת 2018 שוויו הוא 59 מיליארד דולר.[1] הבא אחריו הוא מלחמת הכוכבים עם 42 מיליארד דולר.

אולפני הסרטה נהגו בעבר להחזיק בזיכיונות ארוכי-טווח, שדרש החתמת שחקנים ובמאים שונים במרוצת השנים. הדבר נבע אם מפאת גילו של השחקן, או שמא דמותו נהרגה. זיכיונות ארוכי טווח הם כדוגמת סרטי ג'יימס בונד, טרזן, ומסע בין כוכבים הטלוויזיוני.

לעיתים יש קרוסאובר בין המדיות השונות שבזיכיון. כך למשל, דמויות ספרותיות כשרלוק הולמס, מיס מארפל, הארי פוטר וכן גיבורי חוברות קומיקס כסופרמן, ספיידרמן וכיוצא בזה, מתורגמים למדיום הטלוויזיוני והקולנועי, כמו גם לסדרת נובלות ספרותיות. יתרה מזאת, סדרות טלוויזיה וסרטי קולנוע מז'אנר המדע בדיוני והפנטזיה מתורגמים גם לסרטי אנימציה או למשחקי וידאו, ולהפך. מלחמת הכוכבים החל כסדרת סרטי קולנוע אך התרחב לזיכיון שכולל סדרות אנימציה טלוויזיוניות, ספרי קומיקס, נובלות (ספרי סיפורת), משחקי מחשב ווידאו ומגוון רחב של מרצ'נדייז (כגון צעצועים ומוצרים ממותגי הזיכיון).

בנוסף יש קרוסאוברים בין זיכיונות וכן איחוד מספר זיכיונות ליקום בדיוני אחד המהווה זיכיון בפני עצמו. שתי הדוגמאות הבולטות לכך הן יקום DC הבדיוני שבו קבוצת גיבורי-העל מתאחדת לליגת הצדק בהנהגת סופרמן, באטמן ווונדר וומן, ויקום מארוול שבו גיבורי-העל השונים מתאחדת לקבוצת האוונג'רס. אולפני מארוול ייבאו קונספט זה מהקומיקס לקולנוע והפיקו את היקום הקולנועי של מארוול שמאחד בין כל סרטי גיבורי-העל של מארוול ליקום אחד עם קו עלילתי רציף והשפעה חוצת גבולות בין הסרטים והדמויות השונות. היקום הקולנועי של מארוול נהפך לזיכיון הקולנועי הרווחי ביותר וזכה לצד ההצלחה גם בביקורות חיוביות. בעקבות ההצלחה, ניסתה החברה המתחרה, טיים וורנר, ליצור את היקום הקולנועי של DC המבוסס על גיבורי הקומיקס של DC קומיקס וליגת הצדק.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא זיכיון בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Business Summary|The Pokémon Company, Pokémon official website
US Department of Justice Scales Of Justice.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא חוק ומשפט. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0