זעמן שחור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןזעמן שחור
זעמן שחור טורף קמטן חורש, צולם בעמק האלה
זעמן שחור טורף קמטן חורש, צולם בעמק האלה
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: זוחלים
סדרה: קשקשאים
משפחה: זעמניים
סוג: זעמן
מין: זעמן שחור
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Coluber jugularis
תחום תפוצה
Dolichophis jugularis distribution.png

זעמן שחור (זַעֲמָן שָׁחֹר) (שם מדעי: Coluber jugularis לעיתים גם Dolichophis jugularis וגם Coluber jugularis asianus[1]) הוא הנחש הארוך בישראל[2], תפוצתו באזורים הלא מדבריים באיראן, עיראק, טורקיה, קפריסין, ירדן, סוריה וישראל. אינו ארסי, ובשל רעבתנותו הגדולה נחשב למועיל שבנחשים בהדבירו מכרסמים רבים, ואף נחשים ארסיים באזורי תפוצתו כגון צפע מצוי. זעמן שחור הוא נחש פעיל למדי ומהנפוצים בנחשי ישראל. ככל נחשי ישראל הוא בעל חיים מוגן, ואסור להחזיקו בשבי ללא היתר ממשלתי מיוחד.

תיאור ותפוצה

זעמן שחור, מופע מתבגר. בשלב מוקדם יותר בחייו הנחש יראה אפרפר ובהיר יותר

צבעיו של זעמן שחור משתנים ללא היכר מצעירותו לבגרותו. בצעירותו ועד הגיעו לאורך של כ-1.2 מטר לערך צבעו יהיה חום-אפרפר כאשר גופו מנוקד בנקודות קטנות שחורות או אפורות באופן לא אחיד[2]. בבגרותו אותן נקודות ישחירו ויגדלו עד אשר צבעו יהיה שחור אחיד ומבריק, ובטנו תהיה בצבע אפור. בישראל עשוי אורכו להגיע עד 2.5 מטר ולמשקל של כ-2 ק"ג, מחוץ לישראל נצפו גם פרטים באורך של עד 3 מטר[2]. בישראל קרובים לאורך זה, אך קצרים במעט, כרכן הקרינים (שגופו עבה משל הזעמן) ותלום קשקשים מצוי. ראש הזעמן השחור אינו רחב בהרבה מצווארו, עיניו ואישוניו עגולים וגדולים יחסית וראייתו טובה. חוש הראייה המפותח מצביע כי עיקר פעילותו של נחש זה בשעות היום ומקצתה בשעות הלילה. זעמן שחור הוא נחש פעיל ומהיר למדי המגיע ל 9 קמ"ש. גופו הארוך עשוי מכ-400 חוליות המסייעות לפיתוליו האקרובטיים של הנחש כמו גם מערכת שריריו המפותחים ההופכות אותו למטפס מצוין, אם כי הוא שוכן קרקע רוב זמנו. זעמן שחור נפוץ מאזור קו באר שבע וצפונה, אינו שוכן באזורים חוליים, מדבריים או מדבריים למחצה.

בעבר הייתה נפוצה סברה המוטעה כי כל נחש שחור בארצנו אינו ארסי ואינו מסוכן ואף שם זה שימש כשם נרדף לזעמן השחור, אולם סברה זו אינה נכונה לגבי מיני נחשים שחורים אחרים בארצנו. דומים לזעמן השחור בארצנו שני נחשים - פתן שחור ושרף עין גדי שאזור תפוצתם הוא מדברי או מדברי למחצה, והם נחשים ארסיים מאוד, שרף עין גדי הוא אף הנחש הארסי ביותר בארצנו. דרושה עין מנוסה להבחין בין המינים. באופן כללי אזור מחייתם של שני נחשים ארסיים אלו אינו חופף בעיקרו לאזור מחייתו של זעמן שחור בישראל ובניגוד אליו הם נחשים הפעילים בעיקר בלילה, אולם לא באופן בלעדי ולכן אין להסתמך על כך כגורם מזהה. הנחש הארסי שעיקר אזור תפוצתו חופף לזה של הזעמן השחור בישראל הוא הצפע המצוי.

התגוננות

התהגותו של הזעמן השחור ביישנית, וימלט במהירות רבה לפני שניתן יהיה להבחין בו. אם הוא ייתפס או ילכד לפינה ללא מוצא יסתובב לעבר התוקף ויזקוף פלג גופו העליון בצורת S כשהוא מתוח כקפיץ המוכן לזנק קדימה לנשיכה. הוא גם יתגונן בנשיפות בנוסף לניסיונות נשיכה מהירות מאוד. על אף שאינו ארסי, נשיכתו כואבת והוא עלול לאחוז ממושכות בתוקפו בחוזקה בשיניו, כשהוא מותיר פצע מדמם[3]. לצד סקרנותו הרבה של נחש זה, הטמפרמנט הפעיל החם והאגרסיבי הוא גם מקור שמו של הנחש - זעמן. בניגוד לנחשים אחרים, קשה עד מאד להרגיעו ולכן אינו מועדף כחיית מחמד במדינות שמותר לגדלו.

תזונה

זעמן שחור, מופע בוגר

תזונתו של זעמן שחור מגוונת ומורכבת ממכרסמים, זוחלים, דו-חיים וציפורים. תזונתו המועדפת היא מכרסמים, ועשוי לבלוע טרף הגדול באופן משמעותי מגודל ראשו כאשר הגודל המרבי המועדף עליו הוא כשל חולדה בוגרת. מבדיקת תכולת קיבתם של פרטים מתים במצרים ובעיראק נמצא כי טרפו של זעמן שחור עשוי לכלול גם גורי חתולים, ארנבים צעירים צבים וביצי עופות ונחשים אחרים[3]. הצעירים יעדיפו לטאות בשלבי חייהם המוקדמים.

זעמן שחור יאתר את טרפו בעזרת שני חושיו המפותחים - חוש הריח וחוש הראיה שלו. כאשר יאתר אזור בו נמצא טרפו באמצעות חוש הריח יארוב לו, ובעזרת זריזותו ומהירותו הגדולה יתקוף את טרפו ויאחוז בו בשיניו החדות וילחץ אותו בגופו אל הקרקע עד אשר יחדל לזוז וליבו יידום, ולעיתים כשהקרקע אינה מתאימה לכך יחנוק את טרפו וישתק אותו. בעת הבליעה הזעמן השחור יפריש רוק על הטרף על מנת להקל את בליעתו. רעבתנותו של הזעמן השחור גדולה עד מאוד, והוא מסוגל לבלוע כ-10 עכברים בוגרים ברצף - בזה אחר זה, ובעת מחסור מסוגל לצום במשך חודשים רבים. בזמן עונת רביית העופות ייהנה מחמיסת קנים פעילים, ויטרוף את כל הגוזלים בקן. כושר הטיפוס המעולה של נחש שוכן קרקע זה יסייע לו להגיע לקנים גבוהים בצמרות העצים.

רעבתנותו הגדולה מועילה לאדם, ובמיוחד לחקלאים בסביבת לולים, אסמי תבואה וכל מוקד המהווה משיכה למכרסמים, לרבות ישובי האדם. לכן יעדיף להימצא באזורים השופעים בטרף.

רבייה

אין שוני בולט במופע בין זכרים ונקבות. תקופת הרבייה של הזעמן השחור תהיה בתחילת האביב. הנקבות ישחררו פרומונים שיקלטו על ידי חוש הריח המפותח אצל הזכרים באזור כולו. בתקופה זו זכרים יתלפפו סביב הנקבה ויצרו "כדור הזדווגות", עד אשר הזכר המתאים יישר גופו מתחת לנקבה ויזדווג עמה למשך שעות ארוכות על מנת להפרות אותה.

כ-45 יום לאחר ההפריה הנקבה תטיל ביציה אל גומחה באדמה לחה, לה זקוקים הביצים לצורך התפתחות תקינה של העוברים. מספר הביצים ינוע בין 7 ל-11, והן מאורכות. לאחר הטלת הביצים הנקבה תעזוב את הקן מבלי לשוב אליו. לאחר כחודשיים בוקעים האבקועים הצעירים, ומרגע זה הם עצמאיים וחזקים על מנת לצוד את מזונם בעצמם. ישנם תיעודים של זעמנים שחורים שטרפו את בני מינם, על אף שמין זה אינו נוטה לקניבליזם.

אויבים

אויביו הטבעיים של זעמן שחור הם עופות דורסים כגון חיוויאי הנחשים ויונקים טורפים כגון נמייה מצויה. אחוז קטן מהפרטים הצעירים יגיעו לבגרות, ולהם אויבים רבים כגון עורבים[4], חתולים נחשים אחרים ואפילו פרטים בוגרים של בני מינם. הפרטים הבוגרים יטיבו להתגונן מפני טורפים רבים, כאשר האדם יהווה אחת מהסכנות העיקריות לשרידותו. פעמים רבות יראה בבקרים מתחמם בשמש על כבישים. בשל חיבתו זו, ימצא לא פעם דרוס בדרכים על ידי כלי רכב חולפים. פעמים רבות נחש זה ייקטל במכוון על ידי בני האדם בעיקר בשל החשש הכללי מנחשים ומחוסר הבנה בסיסית כי נחש זה מועיל ביותר, ובלתי מזיק לו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ פנחס אמיתי ועמוס בוסקילה "מדריך לזוחלים ודוחיים בישראל", הוצאת כתר, 2006
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 ד"ר אברהם ארבל ועזריה אלון (1984), החי והצומח של ארץ ישראל כרך 5 -דו-חיים וזוחלים. משרד הביטחון - ההוצאה לאור והחברה להגנת הטבע, עמ' 120
  3. ^ 3.0 3.1 Coluber jugularis מאתר reptilia.dk
  4. ^ ארז ארליכמן, נחש קרב: זעמן שחור נגד שלושה עורבים, באתר ynet, 29 באפריל 2014