חסידות בישטינא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
התוועדות י"ט בכסלו אצל האדמו"ר מבישטנא

חסידות בישטינא היא חצר חסידית, ענף מגזע נדבורנא ופרמישלן. האדמו"ר הראשון ששימש בעיר זו, הוא האדמו"ר רבי מרדכי מנדבורנא בישטינא. אחריו שימש בה נכדו האדמו"ר רבי איתמר לייפר מבישטינא.

תולדות החסידות

חסידות נדבורנא מקורה מרבי מאיר הגדול מפרמישלאן תלמידו של הבעל שם טוב. בן נינו של רבי מאיר היה רבי מרדכי מנדבורנא. רבי מרדכי עבר באמצע חייו לבישטינא שבחבל מרמרוש, שם המשיך לנהל את חצרו.

רבי איתמר מבישטינא

לאחר פטירת רבי מרדכי מנדבורנה בט"ו בתשרי תרנ"ה ייסד נכדו רבי איתמר, בן בנו רבי ישכר בער מסאטמר, את חצרו בבישטינא. אביו כיהן כאדמו"ר בחיי אביו רבי מרדכי בעיר באכניא שבגליציה, לאחר פטירת אביו בא למלא מקום אביו בבישטינא, אך הדבר לא יצא לפועל והוא התגורר כחמש שנים בעיר סעליש הסמוכה וכחמש שנים בעיר סאטמאר, שם נפטר ונקבר ועל שמה נקרא(אחי אביו רבי מאיר ורבי ישראל יעקב ייסדו את חסידות קרעטשניף וחסידות חוסט). רבי איתמר היה חתנו של רבי ישראל חיים פרידמן רבה של ראחוב ובעל החיבור ההלכתי ליקוטי מהרי"ח. נודע כגאון גדול בתורה, פתח בעיר בישטינא ישיבה לבחורים ושימש שם כמורה הוראה לכל עיירות הסביבה. כתב חידושי תורה ותשובות בהלכה לרוב, אשר רובם אבדו בשואה. נהרג על ידי הנאצים בח' בסיוון תש"ד. חתנו היה רבי ישכר בער לייפר מזאלינא (נכדו של רבי יוסף מנירדהז-דברצין).

רבי מרדכי לייפר מבישטינא

בנו רבי מרדכי לייפר נישא לפני מלחמת העולם השנייה, והיה לעזר לאביו בהנהגת העיר. רבי מרדכי ניצל מהמלחמה ועבר לגור בברוקלין שבניו יורק. רוב ימיו סירב לנהוג כאדמו"ר על אף שהיה עני ועל אף בקשותיו של האדמו"ר רבי אהרן רוקח מבעלזא שימשיך את הנהגת אבותיו באדמורו"ת והבטחותיו שיהיו לו חסידים, וכן פרנסה מכך. רבי מרדכי חי בפשטות ועסק בתורה. בסוף ימיו, כשהוקשתה עליו היציאה מהבית, נעתר לבקשת מעריציו ופתח בביתו בית המדרש. נפטר בכ"ה בטבת תשנ"ב, ועל פי בקשתו הועלתה מיטתו לקבורה בארץ ישראל בבית הקברות העתיק שבעיר טבריה, בקרבה לחלקת תלמידי הבעל שם טוב. זוגתו היתה בת רבי ברוך יהודה ליבוביץ חתנו של רבי שרגא שמואל שניצלר גאב"ד טשאבא.

בני רבי מרדכי מבישטינא

  • הרב חיים ברוך שמתגורר בקרית טאהש שבקנדה מכהן שם כמשפיע בחסידות טאהש.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0