טורניר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
איור של אבירים סדורים לקרב

טורניר הייתה תחרות ספורטיבית בין שתי קבוצות יריבות או בין יחידים, במהלכה בוים קרב או דו-קרב. הקרבות נערכו בדרך כלל עם נשק לא קטלני ועל חודי החניתות הרכיבו בדרך כלל מגני עץ. במקורו היה הטורניר תחרות בין אבירים.

מטרות הטורניר

הטורניר עצמו היה אירוע חברתי, שבו נכחו רוב בני האצולה וקהל רב מקרב פשוטי העם. לעיתים גם בני משפחת המלוכה נכחו בטורניר (לרוב כצופים, אך מדי פעם גם כמשתתפים). מסביב לזירת הטורניר התקבצו סוחרים, אמנים, פייטנים ובעלי מלאכה שהציעו שירותים שונים וניצלו את הטורניר להציע את מרכולתם.

לגבי האבירים המשתתפים בו היה הטורניר תחרות על כבוד והזדמנות לזכות בהערכה ותהילה באמצעות הפגנת כישוריהם. בעיניי ההמונים הטורניר היה מעין בידור ופסטיבל עממי שסיפק אתנחתא מרעננת בשגרת חיי היום-יום האפורים והקשים.

סוגי תחרויות

דו-קרב חרבות, ציור מים

התחרויות בטורנירים המוקדמים דמו למעשה למלחמות. הן כללו במקור משתתפים רבים שנלחמו אלו באלו במלחמת-דמה חסרת סדר, עם הזמן הן התפתחו וכללו מספר אירועים, בהם:

  • דו-קרב חרבות.
  • "אדון הגשר" אביר חוסם גשר ועל השאר מוטל לעברו.
  • השחלת רומח לתוך טבעת תוך כדי דהירה.
  • "משחק הסרצאני" בו על האביר לפגוע במטרה מסתובבת עם הרומח ולדהור מספיק מהר על מנת להימלט מהאלה הכבדה שחוזרת עם סיבוב המטרה.
  • קליעה למטרה בחץ וקשת.
  • תחרויות הפלה ברומח (Jousting): אלה התחרויות המוכרות והפופולריות ביותר, בהן שני אבירים רכובים על סוס וחמושים ברומח מסתערים ומנסים להפיל אחד את השני. בגרסאות מסוימות מספיק להפיל את היריב בשביל לנצח, בגרסאות אחרות יש בנוסף להכריעו (ואף להורגו) גם אחרי שנפל על הקרקע.

היסטוריה

מקורו של הטורניר הוא בתחילת ימי הביניים והוא הגיע לפופולריות רבה במאה ה-12. מקור השם הוא בצרפתית עתיקה: torneiement, tornei.

בתחילה התנהלו הטורנירים ללא כללים מסודרים, אך עם הזמן התפתחו כללים ברורים יותר שאסרו על שימוש בנשק קטלני, פגיעה באבירים שנפלו מהסוסים ועוד. אנרי השני, מלך צרפת, הוא אחד הקורבנות המפורסמים של הטורניר. הוא נהרג בשוגג כאשר חנית שבורה חדרה בטעות לפניו והרגה אותו במקום.

הטורנירים נעלמו בהדרגה החל מהמאה ה-16, כאשר בעקבות המצאת אבק השרפה והנשק החם התייתר תפקידם של הפרשים הכבדים עטויי השריון. דו-קרב החרבות נשאר פופולרי בקרב האצולה, אך הפעם לא כבידור להמונים אלא כדרך ליישב סכסוכים אישיים.

המונח כיום

כיום, המונח טורניר מתייחס לסדרה מאורגנת מראש של תחרויות, על פי שיטה מסוימת. התחרויות יכולות להיות בתחום הספורט או בכל תחום אחר (למשל שחמט או פוקר). שיטות נפוצות לטורנירים היום הן:

  • ליגה - כאשר כל תחרות עצמה כוללת רק שני משתתפים (למשל, שתי קבוצות כדורגל או שני שחקני שחמט) הליגה היא היא שיטה לארגון התחרויות שבה כל קבוצה או יחיד מתמודדים נגד כל יתר היריבים, והמנצח נקבע על ידי צבירת ניקוד.
  • שיטת גביע - שיטה בה המנצח בתחרות עולה לשלב הבא בטורניר, והמפסיד יוצא מהטורניר באופן סופי.
  • סבב - שיטה בה נערכות תחרויות נפרדות שבכל אחת מהן מספר רב של משתתפים הצוברים ניקוד בכל תחרות.

טורנירים רבים משלבים מספר שיטות ביחד לקביעת המנצח בטורניר.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טורניר בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0