טיטאנובואה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןטיטאנובואה
Titanoboa NT.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
תת־מערכה: בעלי חוליות
מחלקה: זוחלים
סדרה: קשקשאים
תת־סדרה: נחשים
משפחה: חנקיים
תת־משפחה: נחש בריח
סוג: טיטאנובואה
מין: טיטאנובואה קרג'וננסיס
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Titanoboa cerrejonensis

טיטאנובואה (שם מדעי: Titanoboa) היה סוג של נחש שחי בעבר. המין המוכר היחידי הוא ה-Titanoboa cerrejonensis, הנחש הגדול ביותר שנמצא אי פעם.

פירוש השם טיטאנובואה הוא בואה ענק, שמו של ה-Titanoboa cerrejonensis נלקח משם המכרה בו התגלו המאובנים.

גודל

החוקרים שהשוו את גודל וצורת החוליות המאובנות לחוליות של נחשים חיים הסיקו שה-T. cerrejonensis הגיע לאורך מרבי של בין 12 ל-15 מטרים, משקלו היה כ-1,135 ק"ג ובחלקו העבה ביותר היה קוטרו כמטר אחד. לשם השוואה, הנחש הגדול ביותר שמדידתו אמינה, פיתון מרושת בשם סמנתה, הגיע לאורך של 7.9 מטרים ומשקל של 124.7 ק"ג.[1]

מיקום

ב-2009 הודיעו מספר חוקרים כי גילו מאובנים של 28 נחשים מהמין T. cerrejonensis במכרות הפחם קרחון (Cerrejón) בלה גווחירה, קולומביה. לפני הגילוי האחרון נמצאו מספר מאובנים של חוליות מתקופת הפלאוקן באזורים הטרופיים העתיקים של אמריקה הדרומית.

אקלים

מכיוון שנחשים הם בעלי דם קר הממצאים החדשים מרמזים שאזורי המחיה של הטיטאנובואה היו חמים יותר מכפי ששיערו קודם והטמפרטורה הממוצעת הייתה כ-30 מעלות. הטמפרטורה החמה אפשרה לנחשים להגיע לגודל גדול יותר בהשוואה לנחשים שחיים כיום, בדומה לבעלי חיים בעלי דם קר החיים כיום כשהפרטים הגדולים יותר חיים באזור הטרופי החם ואילו פרטים קטנים יותר חיים רחוק מקו המשווה באזורים חמים פחות.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים