ישיבה קטנה לאומית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל "איגוד הישיבות הקטנות הלאומיות"

ישיבה קטנה לאומית היא ישיבה קטנה המיועדת לנערים דתיים לאומיים בגיל בית הספר התיכון שבה נלמדים באופן בלעדי או כמעט בלעדי לימודי קודש. לרוב הישיבות מאפשרות למעוניינים ללמוד לתעודת בגרות בשנה האחרונה, בכיתה י"ב בלבד. הלימוד העיקרי הוא בעיקר גמרא, ובנוסף לכך גם הלכה וספרי הגות ומחשבה.

היסטוריה

ישיבת מעלה חבר, הנחשבת כ"אם הישיבות הקטנות הלאומיות"

החל משנות ה-70, וביתר שאת משנות ה-80 ואילך החל להתפתח זרם חדש בציונות הדתית. המתינות שזוהתה עם מנהיגי המפד"ל בהיבטים מדיניים, חינוכיים, שאלות צניעות ושילוב בין הדת למודרנה זוהתה על ידי החוגים שצמחו מתוך ישיבת מרכז הרב כפשרנות.

בהיבט החינוכי דרשו חלק מבוגרי ישיבת מרכז הרב וישיבות אחרות, להתרכז בשנות הנעורים בלימודי קודש בלבד. דרישה זו זוהתה על ידם עם אישים כמו הרב אברהם יצחק הכהן קוק ובנו הרב צבי יהודה קוק.

בישיבה הראשונה שהוקמה על ידי תלמידי ישיבת מרכז הרב, ישיבת בני עקיבא בכפר הרא"ה שהוקמה בשנת 1940 על ידי הרב משה צבי נריה, סירב בתחילה הרב נריה לשלב לימודי חול ואף הצהיר כי "יצמחו שערות על כף ידי לפני שילמדו לימודי חול בישיבה". מחלוקת פנימית בתוך הצוות החינוכי ולחץ מצד ההורים הביאו תוך זמן קצר להשלמה של הרב נריה עם שילובם של לימודי החול בישיבה, כפי שקרה גם בישיבות בני עקיבא האחרות. כך עלה גם בגורלה של ישיבת ירושלים לצעירים שהוקמה באמצע שנות ה-60 על ידי תלמידי הרב צבי יהודה קוק, ואף בה שולבו לימודי חול בלחץ ההורים.

בשנת התש"ן (1990) הוקמה ישיבת מעלה חבר ביישוב מעלה חבר, הישיבה הקטנה הלאומית הראשונה. מאז הוקמו מספר ישיבות קטנות לאומיות נוספות.

מנגד, רבנים אחרים מהזרם החרדי לאומי, כמו הרב זלמן מלמד והרב ירחמיאל וייס, מעדיפים ישיבות תיכוניות עם מינימום לימודי חול ומקסימום לימודי קודש. כיום יש מספר מוסדות כאלו כגון: ישיבת דגל ירושלים בנחלים, ישיבת בני צבי בבית אל, במסלול "בית המדרש (אתר"ג)" שבישיבת ירושלים לצעירים ועוד.

בשנת תשע"ג הקים הרב נחום נריה את 'איגוד הישיבות הקטנות הלאומיות' שנועד לסייע להן מבחינה כלכלית וכן לסייע בפרסומן בציבור. האיגוד פרסם מודעות בעיתונים וערך שני כנסים בהם השתתפו מאות תלמידים מהישיבות.

מאפייני הישיבות

בישיבות הקטנות הלאומיות נלמדים, באופן בלעדי או כמעט בלעדי, מקצועות תורניים. עם זאת, בשונה מהישיבות החרדיות - בישיבות הקטנות הלאומיות נלמדים, בנוסף ללימוד העיקרי של גמרא והלכה, ספרי הגות ומחשבה בדרכו של הרב קוק, בייחוד הכוזרי, ספרי המהר"ל, רמח"ל, ספרות המוסר וספרי הרב קוק, תלמידיו וממשיכיו. בחלק מהישיבות נלמדת גם תורת החסידות.

לימודי חול

בישיבות אלו לא מתקיימים לימודי חול במתכונת הרגילה בישיבות תיכוניות. בשנה הרביעית ללימודים מאפשרות הישיבות למעוניינים בכך לימודים לבגרות מינימלית במסלולים אקסטרניים בשעות הערב וכדומה. ישיבת דרך חיים משלבת לימודי בגרות במתכונת מלאה בשנה הרביעית.

ישיבות נבחרות

בישיבת אדר"ת בבת ים יש מסלול ישיבה קטנה[8]. ישיבת אדר"ת בבת ים היא חלק מקהילת אורות התורה שמנהיגה הרוחני הוא הרב דוד חי הכהן. בראש מסלול הישיבה הקטנה עומד הרב אשר וודקה.

בעבר נחשבה לישיבה קטנה גם ישיבה לצעירים תורת החיים[9] - ביישוב יד בנימין, היא הוקמה בשנת 2009 ובשנת 2014 נוספו לסדר יומה לימודי חול מלאים וכך הפכה לישיבה תיכונית תורנית (-ישיבה לצעירים).

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0