ישיבת כסא רחמים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ישיבת כיסא רחמים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ישיבת כסא רחמים
בניין הישיבה
ישיבה
תקופת הפעילות התשכ"ג (1962) – הווה
מייסדים הרב מצליח מאזוז
בעלי תפקידים
ראש הישיבה הרב מאיר מאזוז
מיקום
מיקום בני ברק

ישיבת כסא רחמים ספרדית היא ישיבה חרדית ספרדית בבני ברק. הישיבה הוקמה בתוניס בשנת ה'תשכ"ג על ידי הרב מצליח מאזוז, ולאחר שנרצח בשנת ה'תשל"א, בניו עלו לישראל, ובראשם הרב מאיר מאזוז, ופתחו אותה מחדש.

תולדות הישיבה

שלט הסבר על הישיבה

הישיבה הוקמה ב-חודש כסליו ה'תשכ"ג (1962) בתוניס בידי הרב מצליח מאזוז, שכיהן קודם לכן כרב בישיבת חב"ד שם. הוא הקים את הישיבה כדי לשמר את שיטת הלימוד המסורתית של יהודי תוניסיה, לימוד הנקרא 'עיון תוניסאי'. הישיבה נקראת על שם רבו, הרב רחמים חי חויתה הכהן. לאחר הרצחו של הרב מצליח בשנת תשל"א, הישיבה עברה מתוניס לבני ברק על ידי הרב מאיר מאזוז ואחיו הרב צמח מאזוז. סייעו בידיהם כמה מידידיהם בארץ, ביניהם הרב רפאל כדיר צבאן רב העיר נתיבות נחום סעדון והרב שמואל עידאן.

הישיבה כיום

הילולת ישיבת כסא רחמים, ה'תשע"ח (2018)

רוב תלמידי הישיבה הם ממוצא ספרדי. ואף אשכנזים שלמדו במוסדות חינוך ספרדיים. הספרייה המרכזית בישיבה נקראת 'אהל משה'. באגף 'משכיל לדוד' הקרוי על שם רבי דוד עידאן, נמצא אוסף גדול של ספרים מאת חכמי תוניס וג'רבה. על חלק מהספרים ישנן הגהות בכתב יד של חכמי תוניס וכן הגהות רבות של ראש הישיבה הרב מאיר מאזוז.

מוסדות הישיבה

מאז שנות ה-80, התרחבו מוסדות כסא רחמים והם כוללים מתיבתא, ישיבה קטנה וגדולה בבני ברק ומספר ישיבות בת במושבים באזור נתיבות ועוטף עזה. מלבדם הוקמו מעונות וגני ילדים, תלמודי תורה (שישה סניפים במרכז ובדרום, וסניף אחד בעכו), בתי ספר יסודיים לבנות, בית ספר תיכון וסמינר לבנות 'עטרת רחל' בבני ברק וסמינר 'אור יקרות' באלעד.

סדרי הלימוד

בשיעורי הגמרא בסדר הבוקר נלמדת שיטת העיון התוניסאי הכוללת דקדוק ברש"י ותוספות, תוך שימת לב ללשון דיבור המתחיל ברש"י ולשאלה מה היה קשה לו. בסדר הצהריים בישיבה הגדולה לומדים הלכה. בישיבה הקטנה סדר ב' כולל חזרה על הנלמד בסדר הבוקר ולימוד הלכה. בישיבה מספר דגשים:

  1. הגייה ספרדית תקנית.
  2. לימוד סדיר של קריאה בתורה בטעמים.
  3. לימוד חכמת העיבור והלכות סת"ם.
  4. בישיבה הגדולה - כתיבת חידושים ושאלות ותשובות כאשר אחד מרבני הישיבה מבקר אותם.

בימי הקיץ בערב שבת לפני תפילת ערבית מתקיים סדר לימוד בן שעה. תלמידי ישיבה קטנה נבחנים מדי יום ראשון על רש"י על הפרשה ומדי יום שישי על קריאה מדויקת של הפרשה.

הוצאת הספרים מכון הרב מצליח

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – מכון הרב מצליח

במסגרת הישיבה פועלת הוצאת הספרים 'מכון הרב מצליח', הקרויה על שמו של הרב מצליח מאזוז. במסגרת ההוצאה נדפסו סידורי תפילה, מחזורים, תהילים ותיקון קוראים, תוך הקפדה על הנוסח המדויק. כמו כן נדפסו ספרים של חכמי תוניס וג'רבה, כגון ספר 'משמרות כהונה' של הרב אברהם הכהן יצחקי ועוד. הרב מאזוז ממריץ את תלמידיו להשתתף בפעילויות ההוצאה.

במסגרת ההוצאה פועלים כמה פרויקטים מיוחדים של הוצאה לאור:

  • מפעל משנה ברורה 'איש מצליח'. בכל מקום שנפסק בספר כנגד פסיקת השולחן ערוך מובאת ההלכה לפי מנהג הספרדים.
  • מפעל 'אוצר ההלכה' - ליקוט של כחמש מאות ספרים נדירים שכתבו פירוש חלקי על השולחן ערוך. נכון לתשע"ה יצאו 5 כרכים, מתוך כשלושים מתוכננים.
  • מפעל 'הוראה ברורה'- ביאור לשולחן ערוך 'יורה דעה' כמתכונת המשנה ברורה על 'אורח חיים'. הכרך על הלכות תערובות שיצא בשנת תשע"ה זכה בפרס עיריית בני ברק. כרך נוסף על הלכות בשר וחלב יצא בתשע"ו.

מכון יד רפאל

בשנת ה'תשנ"ה הקימו בישיבה את 'מכון הסת"ם הספרדי יד רפאל'[1] לסופרי סת"ם ספרדים, בראשות הרב שלמה מועלם, מחבר הספרים 'יריעות שלמה', ובנשיאות נשיאי הישיבה.

במסגרת המכון נבחנים סופרי סת"ם ומוכשרים למגיהים ומורי הוראה בתחום. כמו כן מפעיל המכון בית הוראה הפתוח מדי יום, הנותן מענה לשאלות שונות בנושא הסת"ם[2].

אחת לחודש מוציא המכון עלון בו מתפרסמות תשובות הלכתיות (בעיקר בנושא הטכנולוגיה בסת"ם) וכן הודעות והמלצות שונות מטעם המכון.

אתר הישיבה

בשנת התש"ס הקימה הישיבה את אתר הישיבה בו קיימת גישה לכל שיעורי רבני הישיבה, וכן אפשרות לשאול שאלות בהלכה את רבני הישיבה. בפורטל התוכן קיים מאגר של כעשרים אלף שאלו שנשאלו במהלך השנים.

כתר מלוכה

איגוד בוגרי הישיבה הכולל בתוכו גם את המוסדות והקהילות בנשיאותו של הרב מאיר מאזוז

הוקם בשנת התשע"א עם תחילת הוצאתו לאור של ביטאון הבוגרים, בהמשך היה מטעם האיגוד גם כנס בוגרים גדול וכן מכירות חגים מקומיות ועוד

האיגוד רוענן בשנת התשפ"ד בבניה מחודשת ויסודית ע"פ מחלקות ואזורי פעילויות ועם אתר ייעודי וכן מהדורת מייל שבועית הנשלחת לבוגרי הישיבה וידידיה עם עדכונים וחדשות תורניים

האיגוד פועל גם בתחום מוסדות החינוך, כגון מחלקת "לגיונו של מלך" לבני הישיבות אשר מקיימת כינוס שנתי לבחורים העולים לישיבות גדולות, מוציאה גליון חודשי בשם "גליונו של בן מלך" ובו מאמרים שיחות וטורים לבן ישיבה, ועוד. או מחלקת "בני מלכים" העוסקת בתלמודי בתורה ובבתי הספר, הוציאה משחקים ייעודים לתלמידים כמו גם קירות כיתה וחומרי עזר.

קובץ ויען שמואל

אחת לשנה, החל משנת תשנ"ח, מפרסמת הישיבה קובץ תורני 'ויען שמואל' (על שמו של מייסד הישיבה בארץ רבי שמואל עידאן). הקובץ מכיל מאמרים בהלכה ובאגדה מאת אברכי כולל הערב 'ויען שמואל', של ישיבת 'כסא רחמים'. בתחילת הקובץ מתפרסמים מאמרים תורניים של גדולי ישראל בעבר ובהווה.

את הקובץ ערכו הרב אליהו בנימין מאדאר[3], הרב חננאל כהן[4][5], והרב אלעד עידאן[6]. חברי המערכת הם הרב אדיר כהן, הרב שמואל עידאן (הנכד) והרב צוריאל רבי.

בסוף חלק מהקבצים נדפסו קונטרסים שונים כנספחים:

  • קונטרס 'איש מצליח' מאת הרב אליהו בנימין מאדאר, ביאור נוסח התפילה על פי דעת הרב מאיר מאזוז[7].
  • קונטרס 'מאמר אסתר' - שביבי זכרון לרבנית אסתר מאזוז אשת הרב מאיר מאזוז[8].
  • קונטרס 'תורת משה' - מכתבים ושו"ת בהלכה מאת הרב משה לוי[9].

בית ההוראה כסא רחמים

בשנת ה'תשע"ח הקימה הישיבה את 'בית ההוראה כסא רחמים', בנשיאות ראש הישיבה הרב מאיר מאזוז ובראשותו של אחיינו הגאון הרב מצליח מאזוז.  בית ההוראה נותן מענה טלפוני לשאלות בכל תחומי ההלכה, על ידי מוצי"ם מוסמכים מטעם הישיבה. המענה ניתן ברצף מצאת השבת ועד כניסת השבת ובשפות: עברית, צרפתית, אנגלית, אמהרית ופרסית. 

בכל יום ראשון בצהריים משודרת ברדיו קול ברמה התוכנית 'בית ההוראה' בהגשת ראש בית ההוראה הרב מצליח חי מאזוז, בה מרוכזות שאלות שנשאלו בבית ההוראה עם תשובותיו של הרב. התוכניות יוצאות לאור על גבי גיליון שבועי 'הלכות מעשיות'. 

אחת לשנה, לקראת צום יום הכיפורים, מקיים בית ההוראה "מוקד רפואי הלכתי", בשיתוף מומחי רפואה מטעם קופות החולים, בכדי לתת מענה הלכתי לחולים המתקשים לצום. 

רבני הישיבה בעבר ובהווה

קטגוריות נוספות

לקריאה נוספת

  • ביטאון "כתר מלוכה" מספר 29. עמודים 16-59.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ישיבת כסא רחמים בוויקישיתוף

Green globe.svg אתר האינטרנט הרשמי של ישיבת כסא רחמים

הערות שוליים

  1. ^ על שמו של רבי רפאל מאזוז אביו של מייסד הישיבה רבי מצליח מאזוז
  2. ^ ביטאון כתר מלוכה מספר 29 עמוד 48-49.
  3. ^ עד שנת תשס"ז; למעט בשנת תשנ"ט שנערך ע"י הרב אהרן מאזוז.
  4. ^ ראש מוסדות "חכמת רחמים" בברכיה, ומחבר ספר "מגדל חננאל", והעורך הראשי של ספרי הרב משה לוי מהדורא בתרא.
  5. ^ עד שנת תשס"ט
  6. ^ החל משנת תשס"ט.
  7. ^ נדפס בסוף חלק ג', שנת תש"ס.
  8. ^ נדפס בסוף חלק ד', שנת תשס"א.
  9. ^ נדפס בסוף חלק ד' שנת תשס"א עד חלק י"ג שנת תש"ע.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0