כתב עברי רהוט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Incomplete-document-purple.svg
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. מידע חלקי המתעלם מהכתיבה ביידיש. חסרות השוואות לכתב העברי הקדום ולכתיבה רהוטה בשפות אחרות, חסר מידע מתי התחילו לכנות את הכתב בשם זה (לפי דעתי הכינוי הזה ממש לא נפוץ לעומת ״כתב יד וכתב דפוס).
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. מידע חלקי המתעלם מהכתיבה ביידיש. חסרות השוואות לכתב העברי הקדום ולכתיבה רהוטה בשפות אחרות, חסר מידע מתי התחילו לכנות את הכתב בשם זה (לפי דעתי הכינוי הזה ממש לא נפוץ לעומת ״כתב יד וכתב דפוס).
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
אותיות דפוס עבריות / אותיות כתב יד עבריות
א / Hebrew letter Alef handwriting.svg ב / Hebrew letter Bet handwriting.svg ג / Hebrew letter Gimel handwriting.svg ד / Hebrew letter Daled handwriting.svg ה / Hebrew letter He handwriting.svg ו / Hebrew letter Vav handwriting.svg ז / Hebrew letter Zayin handwriting.svg ח / Hebrew letter Het handwriting.svg ט / Hebrew letter Tet handwriting.svg
י / Hebrew letter Yud handwriting.svg כ / Hebrew letter Kaf handwriting.svg ך / Hebrew letter Kaf-final handwriting.svg ל / Hebrew letter Lamed handwriting.svg מ / Hebrew letter Mem handwriting.svg ם / Hebrew letter Mem-final handwriting.svg נ / Hebrew letter Nun handwriting.svg ן / Hebrew letter Nun-final handwriting.svg ס / Hebrew letter Samekh handwriting.svg
ע / Hebrew letter Ayin handwriting.svg פ / Hebrew letter Pe handwriting.svg ף / Hebrew letter Pe-final handwriting.svg צ / Hebrew letter Tsadik handwriting.svg ץ / Hebrew letter Tsadik-final handwriting.svg ק / Hebrew letter Kuf handwriting.svg ר / Hebrew letter Resh handwriting.svg ש / Hebrew letter Shin handwriting.svg ת / Hebrew letter Taf handwriting.svg
חתימה המיוחסת לרבי ישראל בעל שם טוב

כתב רהוט עברי, כתב יד עברי או כתב עגול בספרות התורנית היהודית מכונה גם כתב מְשִיטָא הוא אלפבית עברי חלופי המשמש בעיקר לכתיבה מהירה, לצד הכתב הארמי או הכתב המרובעאלפבית התקני של העברית ושפות יהודיות אחרות), המשמש בעיקר לדפוס. בניגוד לכתב הארמי הוא מתאפיין בקווים מעוגלים, והוא נפוץ מאוד בכתבי יד לא-מודפסים. מהירות הכתיבה בכתב רהוט מתקבלת בשל העובדה שכמעט כל האותיות נכתבות במשיכת קולמוס אחת.

אטימולוגיה

המקור האטימולוגי של המילה "רהוט" הוא ארמית: השורש הארמי ר-ה-ט קרוב אל השורש ר-ו-ט, שקיים בעברית בתצורה ר-ו-ץ, והוא נקרא כך משום שבכתב רהוט משתמשים כשכותבים מהר. מכאן, רהוט משמש גם במשמעות של שפה קולחת, דיבור שוטף ללא מעצורים, ושפה נאה.

בלועזית מכונה הכתב ״קורסיבי״ (מלטינית - ״לרוץ״).

הכתב הרהוט האשכנזי

שמות של קרבנות שנרצחו בפרעות ת"ח ת"ט, מסמך בעברית בכתב רהוט (כתב יד) משנת 1648. מתצוגת המוזיאון לתולדות יהודי פולין.
דף מתוך "ספר הברית", שנחתם בוורשה על ידי חברי "מנוחה ונחלה", מייסדי רחובות. מסמך בעברית בכתב רהוט (כתב יד) משנת 1890. (המסמך המקורי מוצג בארכיון העיר רחובות).

לאותיות הכתב העבריות היה חלק בכתיבה בת מעל 1,000 שנים ביידיש באותיות העבריות בקהילות יהודיות אשכנזיות באירופה. בניגוד לשפה העברית שהייתה שפת קודש, שבה בעיקר נקראו טקסטים, וכמעט שלא נכתבו על ידי העם הפשוט, הייתה שפת היידיש שפה חיה ונושמת במשך מעל 1,000 שנה. בשפת היידיש נכתבו רוב הטקסטים בחייהם של היהודים במרכז ובמזרח אירופה. מעבר לשימוש ביידיש לספרים, מאמרים ופרסומים, נעשה שימוש בשפה גם לצרכים רבים אחרים, חלקם "פורמלים" וחלקם פחות, החל משימוש בפתקים, בהודעות, וכלה בכתיבת מכתבים – זו הייתה צורת התקשורת היחידה בימי הביניים, לאורך מאות שנים. בכל אותו זמן ממושך היה כתב היד מקביל לכתב ה"פורמלי" של העברית, שהופיע בעיקר בדפוס. זה מקור שמם גם כיום: אותיות "דפוס" לעומת אותיות "כתב".

באות אל"ף ניכר דמיון גרפי של הכתב לאות המקבילה בכתב העברי העתיק, כתב דעץ.

הכתב הרהוט הספרדי

ישנו גם כתב רהוט (=כתב יד) ספרדי המכונה סוליטריאו, המכונה גם כתב חצי קולמוס. כתב זה מוקדם יותר לכתב הרהוט האשכנזי. גם כיום משתמשים בו רבנים ותלמידי חכמים שעלו מארצות המזרח.

ראו גם

קישורים חיצוניים


Kamats.PNG ערך זה הוא קצרמר בנושא בלשנות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0