לארי אליסון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-colors-edit-find-replace.svg
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: תרגמת, בחלקו שגוי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: תרגמת, בחלקו שגוי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
לארי אליסון
Larry Ellison
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית

לורנס ג'וסף "לארי" אליסוןאנגלית: Lawrence Joseph "Larry" Ellison; נולד ב-17 באוגוסט 1944) הוא איש עסקים, יזם ונדבן אמריקאי-יהודי, מייסד-שותף ומנהל טכנולוגיות ראשי של תאגיד "אורקל", אחת מחברות התוכנה הגדולות בעולם.

בפברואר 2022 העריך מגזין "פורבס" את הונו האישי ב-109 מיליארד דולר.

ביוגרפיה

שנותיו הראשונות

לארי אליסון נולד בניו יורק, ארצות הברית לאם חד הורית יהודייה בשם פלוריס ספילמן. אביו הביולוגי היה טייס חיל האוויר האמריקני. לאחר לידתו ביקשה אמו מדודיה, ליליאן ולאויס אליסון, זוג מהגרים יהודיים מרוסיה, לאמץ את הילד. בגיל תשעה חודשים, לאחר שחלה בדלקת ריאות, אומץ אליסון על ידי הזוג ולא פגש את אימו הביולוגית עד גיל 48. אליסון התגורר עם הוריו המאמצים בדירת שני חדרים בשכונה ממעמד בינוני-נמוך בשיקגו.

אליסון הצעיר היה סטודנט מבריק ובעל יוזמה אך הוא עזב את אוניברסיטת אילינוי באורבנה-שמפיין בסוף השנה השנייה, לאחר שלא ניגש למבחנים הסופיים עקב מותה של אמו המאמצת. לאחר שבילה את הקיץ בצפון קליפורניה, חזר אליסון ללימודים באוניברסיטת שיקגו, שם נתקל לראשונה במקצוע תכנות מחשבים. בגיל 20 עזב סופית את אזור שיקגו ועבר לצפון קליפורניה.

קריירה

בשנות השבעים, לאחר שעזב את הלימודים, התחיל לעבוד בחברת אמפיקס בתור מתכנת אשר במסגרת עבודתו היה מוטל עליו לבנות בסיס נתונים ל-CIA שנקרא אורקל. אליסון הושפע ממאמר שכתב אדגר קוד על בסיסי נתונים שנקרא "מודל עבור בסיס נתונים לבנק גדול", והקים את אורקל ב-1977 לאחר שהשקיע 1,200 דולר להקמת חברה בשם Software Development Laboratories‏ (SDL). בשנת 1979 הוא שינה את שם החברה ל-Relational Software Inc, שלאחר מכן בעקבות הצלחת תוכנת בסיס הנתונים אורקל, שונה שמה לאורקל.

בשנת 2009, המגזין פורבס דירג את לארי אליסון כבעל הון הנאמד בכ-22.5 מיליארד דולר. קרי: אליסון מדורג במקום הרביעי בקרב עשירי העולם ובמקום השלישי ברשימת עשירי ארצות הברית, המגזין גם דירג את אליסון כאדם העשיר ביותר בקליפורניה.

ב-18 בדצמבר 2003 נישא אליסון למלאני קראפט, סופרת הצעירה ממנו בעשרים וחמש שנה. נישואים אלו היו נישואיו הרביעיים והסתיימו בשנת 2010.

בספטמבר 2014 הודיע על פרישתו מתפקיד מנכ"ל אורקל, תפקיד שהחזיק בו מאז שהקים את החברה ב-1977. הוא מכהן כיו"ר החברה וכמנהל טכנולוגיות ראשי (CTO) של חברת אורקל.[1]

בדצמבר 2021 העריך מגזין "פורבס" את הונו האישי במעל 136 מיליארד דולר.[2]

חיים ונכסים

סירות

אליסון הוא המנהל והמממן של צוות אורקל ארה"ב, זוכת שני גביעי אמריקה, בחסות "יאכטות שערי זהב" בסן פרנסיסקו. קבוצתו, שנקראה בעבר גם ב.מ.וו. אורקל מרוצים בגלל תמיכה מחברת המכוניות המפורסמת ב.מ.וו, השתתפה בגביע אמריקה ה-31 בשנת 2003, בגביע אמריקה ה-32 בשנת 2007, וניצחה בגביע אמריקה ה-33 בשנת 2010 ובגביע אמריקה ה-34 בשנת 2013, אותו אירחה בסן פרנסיסקו.

כמו כן, זכה אליסון במרוץ "סידני הובארט יאכט" ביאכטה שלו, שנקראת "סאיונארה" (Sayonara).

בנוסף לכך זכה במרוץ "Rising Sun" על גבי יאכטה ענקית, ששווה כ-200 מיליון דולר, ואורכה 160 מטר, שנקנתה ממוחמד בן ראשד אל מאכתום מדובאי.

מטוסים

לאליסון יש רישיון טיסה, ובעבר היו לו מספר מטוסים. בנוסף, נרשמו לו מספר עבירות בהמראה ונחיתה בלילות בנמל תעופה של סן חוזה (San Jose Mineta International Airport).

נדל"ן

בבעלות לארי אחוזה ששוויה 20 מיליון דולרים, הבנויה בסגנון יפני. האחוזה משתרעת על 180 דונמים, והיא ממוקמת בוורדסייד שבקליפורניה. ב-2012 רכש 98% מלאנאי, האי השישי בגודלו בהוואי.

תרומות

  • לאחר ההתקפות על מגדלי התאומים ב-11 בספטמבר 2001, תרם אליסון לממשלה הפדרלית כדי לבנות בסיס נתונים לכל האוכלוסייה. תרומה זו עוררה זעם תקשורתי רחב.
  • בשנת 2004 פרסם המגזין פורבס כתבה אודות תרומותיו, שהסתכמו בכ-151 מיליון דולר (כ-1% מכל הונו).
  • אליסון תומך נלהב בישראל וחבר בארגון ידידי צה"ל בארה"ב. בביקור בישראל ב-2015 הצהיר "אתמוך בישראל בכל דרך שאוכל. תראו לי את הדרך איך אוכל לסייע יותר". במשך השנים תרם בעקביות עשרות מיליוני דולרים לצה"ל. ב-2013 תרם מיליון דולר. ב-2015 תרם 9 מיליון דולר להקמת עיר הבה"דים. בשנת 2017 תרם לצה"ל 16.6 מיליון דולר.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לארי אליסון בוויקישיתוף

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0