מארב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טנק תחת מוצב מוסווה בירייה ממחבוא.
דג עקרבן מוסווה אורב לטרפו.

מארב צבאי הוא צורת קרב צבאית בה הצד התוקף מסתתר וממתין לבואו של הצד המתגונן, ואז תוקף אותו בהפתעה. צורת קרב זו מעניקה יתרון לכוח המבצעו כיוון שהוא בוחר את זמן ההתקפה ואת תנאי השטח הנוחים לו. מארב יכול להתקיים במהלך מתקפה (על ידי משיכת כוח מתגונן לתוך שטח בו ממתין לו מארב) או במהלך מגננה.

המארב היה בשימוש לאורך כל ההיסטוריה, החל בציד, עבור בלוחמה העתיקה וכלה בלוחמה המודרנית. המארב איננו משמש רק למלחמה, גם כוחות משטרה מבצעים מארבים (כגון מארב לעברייני תנועה). ישנם בעלי חיים טורפים רבים התופסים את מזונם באמצעות מארב.

ביצוע מארב

תכנון

מודיעין, בין אם נקודתי על תנועת אויב ובין אם על שגרתו, עשוי לתרום רבות להצלחת המארב. היתרון ממנו נהנה הכוח האורב מאפשר לקיים יחס קטן, יחסית, בין התוקף (האורב) למתגונן (המופתע).

בחירת מקום המארב לוקחת בחשבון את שני הנתונים הראשונים. ישנם מצבים בהם נתיב התנועה של האויב ודאי או קרוב לודאי (כמו בתנועה במעבר הכרחי בין הרים) ומצבים בהם לא ניתן לחזות בדיוק את נתיב תנועת האויב. במקרה של נתיב ודאי יבחר מקום המארב במקום בו האויב נמצא חשוף ביותר ואילו האורבים מוסתרים ביותר. במקרה של נתיב לא ידוע, יבחר מקום המארב על פי ניתוח הסתברותי של תנועת האויב הצפויה, תוך "הקרבה" מסוימת של המסתור של המארב לצורך שיפור יכולת התצפית שלו.

במקרים של נתיב ודאי ניתן אף לקבוע מראש את המיקום של הכוחות האורבים ואף לבצע חלוקת גזרות ירי מראש.

הכנה

כניסת כוח למארב צריכה להיות מוסתרת מעיני האויב. התפרשות כוח לקראת מארב כוללת הכנת עמדות ועמדות חלופיות, הצבת הכוח בעמדות והסוואה. לאחר שהכוח ממוקם הוא ממתין לאויב הצפוי. משך ההמתנה עשוי להמשך מספר שעות ולעיתים אף מספר ימים. על הכוח האורב להיות בעל אספקה מספקת לתקופת ההמתנה, שכן תיספוקו מבחוץ עלול לחשוף את המארב.

ביצוע

תקיפת האויב חייבת להיות מפתיעה כמה שיותר, על מנת לצבור יתרון מערכתי עליו - לכן, ההסוואה צריכה להיות מקסימלית ובצורה הטובה ביותר. כאשר האויב יגיע אל גזרות הירי שתוכננו מראש, יפתח הכוח האורב באש מאסיבית ככל האפשר על מנת לחסל את האויב ולסיים את האירוע בהצלחה כמה שיותר מהר.

סוגי מארבים

מארב ציר - שיטת מארב עתיקה בה הכוח התוקף מפוצל לשני צוותים כאשר כל צוות יושב בצד אחר של הציר מוסווה היטב. על פי אות מוסכם מראש בדרך כלל ברשת הקשר הכוח תוקף מסתער ומכתר את הצד המתגונן המופתע משני צדדיו. היתרונות הבולטים של שיטה זו הם יכולת הניטרול והכיתור המהיר משני הצדדים, ברוב המקרים יושבים הצוותים על צלע ההר כשהציר העובר ביניהם הוא וואדי נמוך ואז גם מתווסף יתרון גובה ויכולת תצפית טובה. חסרונות כשם שהשיטה עתיקה ומוכרת כך כוחות שעוברים בצירים מודעים יותר לאפשרות של מארב משני צדדים מתכוננים ומתמגנים לאפשרות כזו, עוד חיסרון שנלמד מהעת העתיקה הוא מה שמכונה בימינו ירי דו"צ ירי של הכוח על עצמו.

קרבות מארב מפורסמים

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0