מוזיאון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מוזיאון לאומי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוזיאון הלובר, מוזיאון האמנות מהמוכרים ביותר בעולם

מוזיאון (נכתב בעבר מוסיאון) הוא מקום שמרוכזים בו אוספים בתחום מסוים או בתחומים אחדים: יצירות אמנות, חפצי אומנות, עתיקות, מדע וכדומה. זהו מוסד המאפשר לציבור גישה למוצגים המייצגים מגוון תופעות טבע, תרבות, היסטוריה ומורשת, לצורכי חינוך, מחקר, לימוד, המסרה והנאה.

מקור המושג "מוזיאון" במילה Μουσεῖον ביוונית עתיקה, שמשמעותה "היכל המוזות". המוזיאון הראשון המוכר כיום נוסד במאה ה-4 לפנה"ס, באלכסנדריה שבמצרים ההלניסטית, כנראה על ידי תלמי הראשון. ייעודו היה מקום למפגש ולמידה של הוגי דעות, משוררים ומדענים, והוא כלל את הספרייה הגדולה של אלכסנדריה. המוזיאון הראשון שהכיל אוסף של חפצי אמנות היה כנראה בפרגמון שבאסיה הקטנה, באותה תקופה.

כיום ישנם אלפי מוזיאונים, המתמחים בציור, בפיסול, בממצאים ארכאולוגיים, בהיסטוריה של מקום או של תקופה ובנושאים תרבותיים שונים. ישנם מוזיאונים המוקדשים ליצירתו של אמן יחיד ומציגים תערוכות קבע מעבודותיו.

האוספים במוזיאון מסודרים לפי שיטה מסוימת או מאורגנים לצרכים שונים, כגון למידה או הסתכלות. האחראי על האיסוף והתצוגה במוזיאון נקרא אוֹצֵר, והאחראי על ניהול האוסף נקרא רשם.

מוזיאון לאומי הוא מוזיאון ראשי במדינה בתחומו, ופעמים רבות הוא מתוקצב על ידי המדינה.

בישראל פועל מוזיאון נייד שעובר ממקום למקום כל כמה חודשים.

במהלך המאה ה-21 המוזאונים החלו בתהליך של מחשוב האוספים והצגתם באתרי אינטרנט. בשנת 1997 גנג'ו גולן הקים מוזיאון וירטואלי של אמנות מודרנית שקיים רק באתר אינטרנט. במאי 2018 נוסד בישראל המוזיאון הווירטואלי העולמי (World Virtual Museum), אשר מורכב מתערוכות ומיצירות אומנות של אומנים מכל רחבי העולם. לציוריו יש כבר למעלה מ-2,000,000 צפיות בגוגל. האדמו"ר הרש"ב ביקר במוזיאון הלובר בפריז, וכתב איגרת בה הוא מוסר את התפעלותו ממעשי האמנות תוך כדי שהוא מגלה בקיאות נפלאה בשמות הציירים ובפרשנות היצירות. הרבי התפעל התפעלות רבה משלושת ציוריו של רפאל, ובעיקר מהציור של מחזה בית המשפט ברומי והנער הצעיר ולאחר מכן ביאר את הלימוד שאפשר להוציא מהם לעניין עבודת ה' [1] ישנם מוזיאונים רבנים בנושאי יהדות, ביניהם מוזיאונים על רבנים כגון מוזיאון הרב קוק.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ספר התולדות (אדמו"ר מוהריי"ץ) א, גליצנשטיין, עמוד 99 , ובספר השיחות לאדמו"ר הריי"צ, תרצ"ו עמוד 46 ואילך.


Emoji u1f3db.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מוזיאונים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0