מחנה ישראל (עמק יזרעאל)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מחנה ישראל (דברת))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המבנה ההיסטורי בלב השדות
בית "מחנה ישראל", 2010
תצפית להר תבור ממגדל התצפית של הבניין

מחנה ישראל (דברת) הייתה קומונה שהתארגנה לחיי קיבוץ. אנשי הקבוצה מתנועת הנוער החרדית (דאז) עזרא, התיישבו על אדמה שנרכשה על ידי אגודת ישראל, בשנת 1925, בעמק יזרעאל. ליד קיבוץ דברת של היום. כעבור שנים אחדות, הקימו פעילי אגודת ישראל במקום ישוב חרדי, חקלאי ובעל תעשיה זעירה. בהמשך הועברו האדמות לחזקת הקרן הקיימת לישראל. מבנה דו-קומתי בעל חשיבות היסטורית נותר עד היום מהישוב. במוזיאון קיבוץ דברת, מוצגים מסמכים ותמונות העוסקים במחנה ישראל.

תולדות המקום

השטח נרכש מערביי הסביבה ע"י אגודת ישראל[1] והאדמה חולקה ל-300 חלקות, שנמכרו ליהודים במזרח אירופה, רובם מהעיר לודז'. בשנת 1925, עלו ארצה 18 משפחות, אשר ניסו להקים במקום משק חקלאי. קבוצה זו עזבה את המקום עקב בעיות פרנסה וביטחון. אז הוחלט בתנועת הנוער החרדית עזרא ליישב במקום גרעיני התיישבות חרדיים ולמקום עלו כשלוש קבוצות של חלוצים. כעבור שנים אחדות הקימו במקום פעילי "אגודת ישראל", ישוב חרדי חקלאי ובעל תעשיה זעירה, ובו 300 משפחות. האחרונים שבהם עזבו את המקום בשנת 1938, והאדמות עברו לחזקת הקרן הקיימת לישראל. חלק קטן מהם הצטרף לקיבוצים החילוניים בסביבה.

במקום ישנו מבנה מסוייד בעל שני קומות, מערבית לפונדק דברת. המשמש כשריד ל"מחנה ישראל" ההסטורית. שנמסר לנוטרים ממשטרת היישובים העבריים, אשר שמרו על קו צינור הנפט כירכוכ-חיפה. כן שימש הבניין בסיס ליציאה של פלוגות הלילה של אורד וינגייט שפעלו נגד הכנופיות באותה תקופה. בתום מלחמת העולם השנייה, הוחרם הבניין על ידי הממשלה הבריטית ונמסר ללגיון הערבי, שהיה אז בתפקידי שיטור בארץ ישראל. עם יציאת הבריטיים את הארץ המבנה נעזב. המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות נטלה את המבנה תחת חסותה, אולם עד לשנת 2009 לא נעשו במקום פעולות תחזוקה.

ב-6 באפריל 1948 הגיעו אליו חברי קיבוץ דברת, שהקימו את הקיבוץ החדש על גבעה קרובה. במוזיאון הקיבוץ נשמרים מסמכים רבים על התקופה החרדית של "מחנה ישראל".  

בסוף שנות ה-90, הוקם במקום יישוב קהילתי בשם אחוזת ברק. המכנה את שריד המבנה ההסטורי בשם "הבית הלבן". אשר בו ממוקם משרד המכירות לבתי הישוב.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מחנה ישראל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ הקרן הקיימת לישראל טענה כי שולם מחיר מופרז על מנת להתחרות בה
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0