ממלכה במבחן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ממלכה במבחן
ספרי הסדרה
ספרי הסדרה
ספרי הסדרה
איסתרק
מהללאל
יוזבד
פדהאל
מידע כללי
מאת מיה קינן
הוצאה
תאריך הוצאה 2008
הוצאה בעברית
הוצאה עלים
מהדורות נוספות
מספר כרכים 5

ממלכה במבחן היא סדרת ספרי הרפתקאות שנכתבה על ידי הסופרת מיה קינן. הסדרה כוללת את הספרים "איסתרק", "מהללאל", "יוזבד" (שני חלקים) ו"פדהאל", והתפרסמה בעיקר בציבור החרדי והדתי. הספר הראשון בסדרה "איסתרק" יצא לאור ב-2008, הספר השני בסדרה "מהללאל" יצא לאור ב-2011, ובאוגוסט 2016 יצא הספר השלישי בסדרה - "יוזבד", והפך מיד עם צאתו לרב מכר.[1] הספר הרביעי והאחרון בסדרה, "פדהאל", יצא לאור בתשרי תשפ"ג. סיפור קצר המשתלב בסדרה הופיע במוסף סיפורים של יתד נאמן[דרושה הבהרה] ועסק בילדותו של רעואל, אביו של איסתרק.

הסדרה היא ייחודית בסגנונה במגזר החרדי, כאשר היא משלבת אלמנטים של פנטזיה, מלחמות ירושה, והיסטוריה חלופית, שלא נפוצים בספרות החרדית. כמו כן, הספרים כתובים בשפה גבוהה ועשירה מהמקובל בספרי סיפורת.

באדר תשפ"א נפתח בירושלים חדר בריחה המבוסס על דמויות ואירועים מסדרת הספרים[2].

עלילה

העלילה מתרחשת בימי הביניים בממלכת כוזר היהודית, ממלכה חזקה של גרים המצויה ביחסים מתוחים עם שכנותיה עמן ידעה מלחמות בעבר. בכוזר יש בית מלוכה וותיק העובר מאב לבן (המלך נקרא "כאקאן"), ותפקידים רבי עוצמה המכונים: "אופלא (עוצר) כוזר", "בק (ראש הממשלה) כוזר", ועוד, עיר הבירה היא אתיל-כזארן (ייתכן ומדובר בעיר אסטרחן[3]) העלילה נעה בין בגידות, אמון, ומלחמות, והתפלגות כתוצאה ממלחמות ירושה.

איסתרק

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – איסתרק

העלילה נפתחת כאשר הממלכה תחת שלטונו של המלך רעואל, בהתרחשויות מוזרות ורצף אסונות המתרחשים בממלכה. בשיאן של ההתרחשויות נופלים הנסיך איסתרק, יורש העצר של כוזר ואחיו הנסיך מיכאל, במארב שהוצב למשלחת בה הוא נוסע, ונלקח לשבי הקווארים (שבט עוין הנמצא סמוך לכוזר, ההשראה ככל הנראה מהקאבארים) יחד עם אחיו הנסיך מיכאל. בהיותו בשבי הוא מתחיל להזדהות עם דעות שוביו, וחוזר בו רק לאחר תוכחתו של משרת יהודי ממוצא מונדרי (מיעוט בכוזר הנחשב לגזע נחות) שהובא אליו, בשם קנז. לאחר מכן הוא מתחתן עם הלה, בתם של דודתו שנפלה בשבי לפני שנים רבות, ושל מנהיג הקווארים. בליל החתונה הוא בורח מהשבי יחד עם אחיו, אשתו, דודתו ואנשיהם לעבר כוזר. במסעו חזרה הוא מבין עד כמה הושפעו דעותיו משוביו וכמה הן היו לא נבונות, ומתחרט עליהם. כשאיסתרק חוזר לכוזר הוא מגלה כי בינתיים אירעה התנקשות באביו, ויוסף דיאלידאן, עוצר כוזר ודמות בכירה בפוליטיקה הכוזרית, קיבל את המלכות.

הספר מסתיים בחשיפת יוסף דיאלידאן כבוגד העומד מאחורי חטיפת הנסיכים וההתנקשות במלך. בעזרת מספר מצומצם של אנשים שחלקם נשארו נאמנים לו וחלקם הצטרפו אליו ברגע האמת, מצליח איסתרק לכבוש מחדש את אתיל, עיר הבירה ולהבריח את יוסף וכוחותיו.

מהללאל

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – מהללאל
מפה דמיונית של ממלכת כוזר המתוארת בסדרה, לא תואמת לתנאים הגאו-פוליטיים האמיתיים.

בספר "מהללאל" כוזר נחלקת לשני חלקים תחת שלטונם של המלכים איסתרק ויוסף דיאלידאן, כאשר שטחיו של איסתרק מכונים על ידי אויביה "כוזר האחרת" או "כוזר הישנה", ובפי תושביה "כוזר האמיתית" או "כוזר האחת"; ואילו שטחיו של דיאלידאן מכונים "כוזר החדשה". מלחמת אחים עקובה מדם מתחוללת בין הצדדים.

הספר עוקב אחרי מהללאל, צעיר אסופי, יערן לשעבר, המתגורר בתחומי כוזר החדשה. בשל דמיון חיצוני נחשד מהללאל כמיכאל, אחיו הצעיר של איסתרק שיצא לבבל, ובעקבות כך מתנהל אחריו לאורך כל הספר מרדף ממשלתי. בד בבד עוקב הספר אחר חיפושו של יוסף דיאלידאן אחר האבקה השחורה, (המכונה גם "אבקת הרעם", ככל הנראה הכוונה לאבק שרפה) על מנת להשתמש בה ככלי נשק רב עוצמה שישבור את מאזן האימה שנוצר בין הממלכות. דיאלידאן לא בוחל בשום אמצעים שיביאו אותו לכך, גם לא במחיר חיי הנישואים של בנו הצעיר.

בהמשך נתפס מהללאל בידי כוחותיו של יוסף דיאלידאן וכאשר מתבררת הטעות, מציע לו יוסף עסקה: שחרורו וחייהם של שניים שעזרו לו בבריחתו, תמורת חדירתו של מהללאל לתחומיה של כוזר הישנה תוך התחזות לנסיך מיכאל, והתנקשות באיסתרק.

מהללאל מסכים למראית עין כדי למשוך זמן, וכאשר נחשף בידי איסתרק הוא נכלא ולבסוף מקבל חנינה, כאשר מתבררות כוונותיו וכן העובדה שהוא בנו האבוד של בסטיאן מקאן, שר המלחמה של כוזר האמיתית - דודו של הנסיך מיכאל.

יוזבד

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – יוזבד

הספר יוזבד מספר על בן אבירים בשם יוזבד בנטיליאן, בנו של "האביר הפרוש", אשר סב סבו, שעל שמו הוא נקרא, ויתר על המלוכה על מנת לשקוע בלימוד התורה.

בנו של יוסף דיאלידאן, ברכיהו, מנסה לנצל את סיפורו של יוזבד הסב, ולשכנע את הנכד כי סבו הוכרח לוותר על המלוכה על ידי המלך אהרון, ולכן המלוכה שייכת לו. כדי לאיים על יוזבד הוא משתמש בידידו, דיוואל בן ליראם, מלוה בריבית, שהאחוזה ממושכנת לו תמורת הלוואת עתק. ברכיהו השיג את סוד ייצורה של האבקה השחורה, ובאמצעותה הוא רוצה לכבוש את כוזר כולה, ולשלוט בה באמצעות יוזבד בנטיליאן.

בו בזמן, בנו האחר של יוסף דיאלידאן, שלוואן, הצליח להשיג פריצת דרך לגילוי סודה של האבקה השחורה, אך הוא מחליט, מטעמי מצפון וחשש לביטחון חייו וחיי משפחתו, לערוק לממלכתו של המלך איסתרק, ומגיע לאחוזתו של האביר הפרוש.

אחיו של איסתרק, הנסיך יקוואל, מחליט לברוח מן ארמון המלוכה, במהלך הבריחה נופל יקוואל בשבי בידי חבורת שודדים, ומסכים למראית עין להצטרף אליהם כדי שיוכל לברוח. בהמשך, הופכת חבורת השודדים לצבאו של ברכיהו, המורד במלכותם של איסתרק ויוסף דיאלידאן.

הספר מסתיים כאשר הנסיך יקוואל מסכל את תוכניתו של ברכיהו, ומשמיד את האבקה השחורה שייצר. מהפיצוץ של האבקה השחורה נהרג יקוואל.

פדהאל

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – פדהאל

הספר פדהאל הוא הספר הרביעי והאחרון בסדרת הספרים, יצא לאור בחודש תשרי תשפ"ג. בשבט תשפ"א פרסמה קינן [דרוש מקור] הצצה לספר החדש, בפרק הבונוס מוצגת דמותו של פדהאל וניתן ללמוד שהוא שוליית נגרים בן למשפחת אצולה שהודחה נגזר עליה שאסור שארבעה גברים מבניה ישהו באותה עיר, בזמן פתיחת הפרק מגיע אחיו של פדהאל לגיל חמש-עשרה ופדהאל נאלץ לעזוב את העיר ואת משפחתו. כמו כן מתואר כיצד ציפור ירוקה נטפלת לפדהאל ועל פי סברתו של מעבידו מדובר בגלגול של אדם שעולל לפדהאל עוול גדול. כמו כן מוצגת דמותו של אלרון, ומתואר כיצד הוא סובל מקשיים משפחתיים וחברתיים. וכיצד הוא מקבל ילד לאימוץ. נקודת הפתיחה של הפרק היא שנתיים אחרי המאורעות המתוארות ביוזבד, אם כי הודגש שהפרק אינו מחייב וייתכנו סטיות מהנאמר בו.

הדמויות

שם תפקיד ותאור בספר איסתרק מהללאל יוזבד פדהאל
איסתרק נסיך ועוצר כוזר, בנו הבכור של רעואל, נשלח יחד עם אחיו מיכאל לבבל ונחטף בנקרת באטר. מלך כוזר האמיתית מלך כוזר האמיתית מלך כוזר האמיתית, מגלה על תכנית חטיפת בנו, יוצא אחר חוטפי הנסיך עד לארמון באלקן שם נקלע למארב של יוסף דיאלידאן בו יוסף מוצא את מותו, נהפך למלך כוזר המאוחדת.
רעואל מלך כוזר, אביו של איסתרק, נפגע בשיתוק בידי אנשיו של יוסף דיאלידאן במהלך נסיון התנקשות כושל למחצה ונפטר לא מופיע לא מופיע לא מופיע
מיכאל נסיך כוזר, במתיחות עם אחיו איסתרק נשלח לבבל ללמוד תורה חוזר בהחבא ומוחבא באחוזת בנטיליאן, נהפך לסמכות תורנית מובילה בכוזר האמיתית דמות תורנית רבת השפעה
יוסף דיאלידאן אופלא (עוצר) כוזר, בוגד במלך רעואל ומביא לפטירתו מלך כוזר האחרת מלך כוזר האחרת מלך כוזר האחרת, מביא לחטיפת הנסיך רעואל, נהרג על ידי פדהאל
הלה בתו של המנהיג הקאוורי קאה הי מאשתו רנה, דודתו של איסתרק מלכת כוזר האמיתית, אשתו של איסתרק מלכת כוזר האמיתית מלכת כוזר האמיתית
רנה אשתו השבויה של המנהיג הקאוורי קאה-הי, חמותו של איסתרק, מבריחה את איסתרק מיכאל ובני לוויתם בליל הנישואין של איסתרק והלה מכונה אשת הברזל, חמות המלך איסתרק, מומחית ברפואה לא קונבנציונלית מכונה אשת הברזל, חמות המלך איסתרק, מומחית ברפואה לא קונבנציונלית מכונה אשת הברזל, חמות המלך איסתרק, מומחית ברפואה לא קונבנציונלית, בסוף העלילה מאורסת לאביר הפרוש
בסטיאן מקאן שר צבא כוזר, נחשד בשרשרת מעשי בגידה ונכלא על כך בטרייר שר צבא כוזר האמיתית, גילה את בנו האובד שר צבא כוזר האמיתית שר צבא כוזר האמיתית
אלרנן דליאבר מושל מחוז המרכז, דודו של איסתרק מושל מחוז המרכז מושל מחוז המרכז, ממלא מקומו הזמני של המשנה למלך, פנרס בלואדאן-אליקטאן מושל מחוז המרכז, מציע עזרה רפואית לאימו החולה של פדהאל, מגלה לפדהאל שערער על גזר דינו של אביו.
פנרס בלואדאן-אליקטאן מחנכו ובן דודו של איסתרק, עמד בראש המרד כנגד יוסף דיאלידאן בזמן השתלטותו על הממלכה משנה למלך כוזר האמיתית, ניתן לו שמו "אליקטאן" משנה למלך כוזר האמיתית, נחשד על ידי איסתרק ומורד זמנית מגדלותו משנה למלך, כוזר האמיתית
יקוואל נסיך כוזר, בנו של רעואל לאחר המאורעות, נהיה בחור מפונק וחצוף המטריד את אחיו איסתרק בורח מהארמון, ומצטרף בעל כורחו לחבורת השודדים של גאלן. לבסוף נהרג בפיצוץ הגדול על ההר הידיעה על מותו מגיעה למשפחתו
מהללאל לא מופיע שוליית יערן, בורח מביתו ובסוף העלילה מתגלה כבנו האובד של האביר בסטיאן מקאן בנו של שר צבא כוזר האמיתית האביר בסטיאן מקאן, מקדיש מזמנו לחיזוק נוער נושר ובעייתי מקדיש את זמנו בחיזוק הנוער בכזאראן, לוחם באנשי דיאלידאן ברחובות כזאראן, משקיט את מהומות ההסחה בזמן חטיפת הנסיך רעואל באמצעות מחאת האימהות.
פאר דיאלידאן בנו בכורו של האביר יוסף דיאלידאן, ראש העיר יוספאר עוצר כוזר האחרת (אופלא), עקר עוצר כוזר האחרת (אופלא), עקר עוצר כוזר האחרת (אופלא), עקר, לוקח את אחיינו פולס תחת חסותו לאחר מיתת אביו ברכיה, מוסר למלך איסתרק את המלוכה על כוזר האחרת לאחר מיתת אביו ומאחד בכך את כוזר
יוזבד לא מופיע לא מופיע בן יורש למנרם בנטיליאן 'האביר הפרוש', עומד בלא ידיעתו במרכזה של קנוניה להמלכתו במקומם של איסתרק ויוסף חוזר ממסעו בבבל, חודר לאלקן במטרה להשפיע על שאול בן דודו לעזוב את הדרך הקראית.
פדהאל גאליטאן לא מופיע לא מופיע לא מופיע בעל אזרחות מוגבלת, מחפש צדק למשפחתו שנושלה מתוארה, חובר לאיסתרק במסע אחר חוטפי הנסיך, הורג את יוסף דיאלידאן, מקבל תואר אלוף
דיאלאר גאליטאן לא מופיע לא מופיע לא מופיע אביר לשעבר, נחשד בשיתוף פעולה למען כוזר האחרת, בשל קשרי משפחה עם יוסף דיאלידן ובעקבות הלשנה של אחד מבני ביתו הורשע, תוארו, אדמותיו ואזרחותו נשללו ממנו, בסוף העלילה מקבל נחלה ותואר אבירות
טורנאל מדיאן לא מופיע לא מופיע לא מופיע בן אבירים, מחונן ביכולת קריאת מחשבותת מתלווה למלך איסתרק במסעו לאלקן
  • אולה טראסדיאן-מקאן - אקסידטור (דרגה צבאית בכירה ביותר). אחיינו ובנו המאומץ של בסטיאן מקאן. ידיד קרוב של איסתרק. פיקד על הגדוד שנכנס לרכס הרי האנשוג בתחילת הספר מהללאל אך בעקבות מידע שהעביר גאלן בעזרתו של מהללאל נתפס ונלכד בשבי. אחר לכידתו הולקה קשות והגיע עד שערי מוות. בסוף הספר יוזבד התארס עם אונמר, נסיכת כוזר האמיתית והופך למושל העיר ראטון.
  • אשר קפחבר - בנו של ראש ממשלת כוזר, מנשה קפחבר, וחברו הטוב של איסתרק. בכיר במשרד האוצר. הואשם בבגידה חמורה ובריגול למען יוסף דיאלידאן. עונשו הומתק ממוות למאסר עולם ללא ביקורים ומשלוחים בעקבות השתדלותו של אביו, אבל משפחתו הצליחה להעביר לו מזון וציוד. בהמשך מצליחה אמו להבריחו מן הכלא על מנת להמלט לשטחי כוזר החדשה, אבל דיאילידיאן בוגד בהם ועורך טבח בכל הנמלטים בעודם על אם הדרך.
  • מנשה קפחבר- שימש כבק (ראש ממשלת כוזר) תחת המלך רעואל לאחר התנקשות בבק עשהאל בלואדאן ותחת המלך איסתרק, נאלץ להתפטר לאחר בגידת בנו, לאחר הימלטות בנו בהוראת שירות הריגול עובר לכוזר האחרת למטרות ריגול, בסוף העלילה מתמנה לעוזר לאלרון מושל אלקן החדש
  • אביי זבדיאל (אליהו) - יתום מאב ואם שהיה חבר בפמליה המלכותית של יוסף דיאלידאן, אך החליט לעבור לצד המורדים ופתח לפניהם את שערי עיר הבירה אתיל, על ידי ששלח אגרת מזויפת מיוסף דיאלידיאן כביכול אל תשעת אבירי כוזר, בה נכתב שהוא מעביר את המלוכה לפנרס בלואדאן. כשדיאלידאן מגלה את הנעשה הוא מנסה להרוג אותו, אך אביי נמלט ליער ומחליף את שמו לאליהו. הוא מתחבר עם מהללאל, אך כשאזור מגוריו נכבש בידי דיאלידאן הוא מחליט לברוח. הוא פוגש בחברי המחתרת, ובראשם פילאק ואנליאן, המבקשים את עזרתו. בהמשך, אחרי שמהללאל נתפס, אביי ביקש מפילאק לומר לנסיך שלוואן ידידו כי מהללאל הוא אינו הנסיך מיכאל. בעקבות כך נעצר פילאק, וכוחות הצבא מגיעים לערוך חיפוש בביתו, והם תופסים את אביי. לאחר יציאתו של מהללאל לאתיל, חונק יוסף דיאלידאן את אביי בשני ידיו, ומפר בכך את הבטחתו למהללאל.
  • מהללאל (מיכאל) מקאן - בנו השלישי של בסטיאן מקאן. בחור אמיץ. כשהיה בן שנה נחטף בידי גבר מונדרי פגוע נפש בשם אז'ורין שהשליך אותו על שפת הנהר, ומשכך גדל עד גיל שבע עשרה כאסופי. אביו המאמץ הוא משה דמלאן, יערן ואדם מריר וגס, שנהג בו ביד קשה. סמוך אליהם התגוררו: טבאל זקאל שמחנך אותו ומת ארבעה חודשים לפני פתיחת הספר מהללאל, ואליהו (אביי), שהתחבר למהללאל ובהשפעתו עוזב מהללאל את היער ומנסה לפתוח בחיים חדשים. בשל דמיון חיצוני נחשד מהללאל כנסיך מיכאל שיצא לבבל, ובעקבות כך מתנהל אחריו לאורך כל הספר מרדף ממשלתי. לבסוף נתפס מהללאל, וכאשר מתבררת הטעות בעזרתו של פילאק ואנילן ואביי, מציע לו יוסף עסקה: שחרור וחיי אביי ופילאק ואנליאן, תמורת חדירתו לתחומיה של כוזר הישנה בתחזות לנסיך מיכאל, והתנקשות במלך איסתרק. מהללאל מסכים למראית עין כדי למשוך זמן, ואכן חודר לארמון ומתקבל בכבוד מלכים בידי אנשי כוזר האמיתית. כאשר נחשף מהללאל בידי המלך איסתרק הוא עורך דו-קרב מול שר הצבא בסטיאן מקאן שבסופו הוא מובס, נכלא, ולבסוף מקבל חנינה מיוחדת במינה, הוא עובר את כל הטקס של ההוצאה להורג, וממש מתחת לגרדום מודיע לו המלך איסתרק כי הכל היה העמדת פנים בלבד, עונש על העמדת הפנים שלו, החנינה מושפעת מכוונותיו הטובות וגילוי זהותו האמיתית ימים קודם לכן בעזרת מדליון הסוד ומהפנט ששואב ממוחו את דמות אביו. במהלך ביקוריו לכזאראן לחיזוק הנוער מגלה שיש ברחובותיה תומכי כוזר החדשה ולוחם בהם בסתר, המלך איסתרק ונאיתן מוצאים אותו פצוע בזמן המהומות ולוקחים אותו למחסה של יפאה. משקיט את מהומות יחד עם אלרון באמצעות מחאת האימהות.
  • לאבו מטריאס- שר הצבא של כוזר החדשה. קרוב ליוסף דיאלידאן, דודו של גידעון. היה שותף מרכזי בתוכניתו להשתלטות על הממלכה. הוביל את השיירה של איסתרק ומיכאל, וגרם להם ליפול בשבי הקאוורים, ובתמורה לכך קבל את משרת שר צבא כוזר החדשה. הוצא להורג אחרי מות יוסף דיאלידאן ואיחוד כוזר.
  • שלוואן דיאלדאן- נסיך כוזר החדשה, בנו הצעיר של יוסף. שלוואן היה אליל נוער כריזמטי, שעסק בחינוך צעירי כוזר, עד לנישואיו הכפויים עם ליאה סאנספאל. אביו ציווה עליו להפוך לאלכימאי כדי שישיג את האבקה השחורה. הוא מצליח להשיג את שלושה תליוני הסוד, המכילים רמז על האבקה, אך מסתיר את הדבר מאביו. שלוואן הוא חבר קרוב של פילאק ואנליאן, שנעצר כאשר סיפר לשלוואן ולאביו על הטעות בזיהוי. שלוואן עוזר לפילאק להימלט, ומעורר את חשדו של אביו. לאחר שנתיים רוויות מתחים, מחליט יוסף להרוג את שלוואן. שלוואן חש בסכנה, ומחליט לערוק לכוזר האמיתית. שלוואן הוא אדונו של אלרון אך אינו בעליו.
  • ברכיהו דיאלידאן - נסיך כוזר החדשה, בנו של יוסף ואביו של פולס. בספר מהללאל הוא חותם על הסכם הפסקת האש עם המלך איסתרק, שנעזר לצורך כך בפנרס בלואדאן, בחלק השלישי רוקם מזימה להפלת שלטונם של אביו ואיסתרק באמצעות המלכת יוזבד בנטיליאן, ושימוש באבקה השחורה. ברכיהו, יחד עם ידרת, הם הראשונים שפענחו את סוד האבקה השחורה מאז השמדתה בפעם הקודמת. ברכיהו נמצא בקרבת מקום לפיצוץ שנעשה על ידי יקוואל, ולא ברור מה עלה בגורלו.
  • אדוניה דיאלידאן- נסיך כוזר החדשה, בנו השלישי של יוסף דיאלידאן. נער הולל ופוחז שנשלח הרחק מהמשפחה כדי לא לפגום בשמם הטוב. לאחר העלמות ברכיה ועריקת שלוואן חוזר לאלקן ומעמדו מתבסס בעידוד אביו המתעתד להדיח את פאר ולמנותו במקומו.
  • ליאה דיאלידאן - אשתו של שלוואן, ביתו של דוד סאנפאל. נישאת לו בעל כורחה, לאחר איומי אביו, שכופה גם על שלוואן את הנישואים הללו במטרה לקרב את שלוואן לניסויי אביה של ליאה, שהיה ממגלי האבקה השחורה.
  • אלרון - עבדו הנורדי של הנסיך שלוואן. חריף, חד לשון, ומסתייג מפעולתיו של יוסף דיאלידאן. בילדותו נלקח לקרב על ידי דודו סיגוראד ונשבה, בעקבות כך מחפש אותו הדוד במשך עשרים שנה. לאחר שחצה אלרון את הגבול אל כוזר האמיתית דודו מוצא את אותו ומגלה שאלרון אינו מוכן לחזור למולדתו, בתגובה פותחים הוא ובני לוויתו בקרב על מנת להרוג את אלרון כדי להסיר את חרפת העבדות מעל שבטם, בקרב הורג אלרון שלושה מחברי הפמליה וביניהם את דודו עצמו אך עומד לפול בקרב, אך תגבורת של אנשי שירות ביטחון הפנים ההורגים את השאר מצילה אותו. אנשי שירות ביטחון הפנים נוטלים את כספו של האדון ומקנים אותו לאלרון על מנת שלא תהיה לרבו רשות בו וכך הוא מתעשר, אחר כך הוא פוגש את שלוואן ומלווה אותו במסעו אל האביר הפרוש. בספר פדהאל אלרון גר באתיל ותומך בילדים משכונות עוני בכזראן יחד עם מהללאל. בזמן המהומות מצטרף למהללאל ויחד הם יוצרים ומלבים את מחאת האימהות. אחר כך חובר למסעו של המלך איסתרק אחר חוטפי הנסיך ומוביל אותו עד לארמון יוסף באלקן, שם הם נופלים למארבו של יוסף. מנסה להגן על המלך מחיילי דיאלידאן אחרי שמלכם נופל מגג הארמון. לאחר איחוד כוזר איסתרק ממנה את אלרון למושל העיר אלקן ונותן לו תואר אבירות.
  • גאלן - ראש כנופיית השודדים, המכונה "האביר בעל המגפיים המלוכלכים". אחראי על החלק הצבאי במזימתו של ברכיהו. חברו של אבא הגדול, שאינו יודע דבר על זהותו.
  • אבא הגדול (משה דמלאן)- יערן ברכס האנשוג, אדם גס רוח ומריר, אביו המאמץ של מהללאל, נפצע מחץ במוחו במהלך הספר "יוזבד"
  • דוד סאנפאל - סגן שר החוץ של כוזר, עד להירצחו בנקרת באטר. ממגלי "האבקה השחורה". אביה של ליאה ושש אחיותיה, בעלה של תרצה.
  • ידרת-הי - בנו של קאה-הי, אחיה מאב של הלה. לוחם קווארי אמיץ ומיומן. לאחר מותו של אביו עבר אל כוזר החדשה על מנת לנקום באיסתרק ובאחותו, היה מפקד הגדוד שהביס את אולה מקאן וחייליו וגרם לפציעתו החמורה של אולה. כאשר נולד הנסיך רעואל, שיגר ידרת לארמון צדפה שחורה, סמל המוות הקאוורי, כרמז על כוונותיו. בהמשך חבר ידרת לברכיהו, ויחד הם גילו את האבקה השחורה, ואף ערכו בה ניסויים. ידרת נהרג לבסוף בקרב, כאשר נתקל יחד עם שודדי "האביר בעל המגפיים המלוכלכים" בפלוגה של צבא כוזר האמיתית.
  • יוזבד בנטיליאן (הראשון) - הנסיך הפרוש, סבי סבו של יוזבד בנטיליאן השני. בנו הבכור של המלך יוסף השני שהיה אמור לרשת את המלוכה, אך בנערותו חתם על כתב ויתור על המלוכה. הוא עבר לאחוזת בנטיליאן והסתגר בבית הכנסת חמש שנים תמימות, וסירב לחזור לאתיל אף כראש הישיבה המלכותית. במהלך הספר יוזבד מנסה ברכיהו לשכנע את כולם כי חתימתו של הנסיך על המסמך היתה באונס.
  • מנרם בנטיליאן - האביר הפרוש, דמות מרוממת וקדושה הנדמית לעיתים כמופקעת מכל ענייני העולם אך מתגלה פעם אחר פעם כעולה על סובבה בהרבה. אביו של יוזבד בנטיליאן וגיסו של באלאר טזביאל. הוא פרש מניהול האחוזה לפני שנים רבות ומאז עוסק בתורה בקביעות ועומד בראשות הישיבה במקום. במהלך החלק השלישי, בו הוא מופיע, הוא מפקיע את ניהול האחוזה מידיו של באלאר בשל תלונת אלמנתו של חנוך, אחיו. בחלק ממזימתו של ברכיהו להמליך את יוזבד, הוא מנסה לרצוח אותו בשעת השי"ן, אך מזימתו נכשלת ומנרם מנהל את המשבר כולו בפיקחות ובחכמה. בסוף הספר הוא מתגלה כאיש הסוד האמיתי של מלכי הביואר שהפקידו בידו את סוד האבקה השחורה ואת הנסיך מיכאל.
  • יוזבד בנטיליאן השני - בנו של האביר מנרם בנטיליאן, נער מוכשר וכריזמטי. מקבל את השליטה באחוזה מידי דודו, שניהל את האחוזה מאז מות אימו של יוזבד.
  • שאול בנטיליאן- אחינו של האביר הפרוש ובן דודו של יוזבד, בעל נפש משורר עדינה ופיוטית,נוסע לבבל ללמוד תורה אולם מושפע מדעות הקראים ובעקבות כך נחשפות מידותיו המושחתות והוא מתגלה כרודף כבוד ושררה, לאחר חלופת מכתבים ממושכת עם יוסף דיאלידן עורק לכוזר האחרת לשמש כדמות תורנית בעלת משקל זהה לנסיך מיכאל, מנסה לרצוח את פדהאל ודיזר במטרה למנוע את הצלת איסתרק ומוצא להורג לאחר איחוד הממלכה
  • דיואל בן ליראם - נוכל, מלווה בריבית, עשיר כקורח, גדל בשכונות העוני של כוזר. בעל חלק משמעותי בתוכניתו של ברכיהו, מכיון שאחוזת בנטיליאן משועבדת לו, וכך הוא אמור לכפות על יוזבד להשתתף במזימה.
  • יתיר- בעל עסק לשליחויות מיוחדות. חריף, ומצליח להיחלץ מכל צרה שנקלע אליה. חוצה את הגבול לכוזר האמיתית בעל כורחו, במטרה להעביר למשפחת בנטיליאן תיבה ובה מסמכים מזויפים שמהם עולה כי סבם אולץ לוותר על המלוכה, ולא ויתר עליה מרצונו החופשי כפי שהיה ידוע עד כה. מטרתם של המסמכים היא לשכנע את יוזבד להסכים לתוכניתו של ברכיהו.
  • דיזר- מתנקשו האישי של סולטאן סלג'ואר שכנתה של כוזר ומכונה חרבו של הסולטאן, לוחם מחונן המתואר כשני רק לבסטיאן מקאן בצעירותו שנחשב כלוחם הטוב ביותר בכוזר. דיזר נולד לשפחה כוזרית בארמון הסולטאן, ושתי אחיותיו משמשות כבנות ערובה כדי להבטיח את שלמות משימותיו. בספר פדהאל דיזר מתבקש לרצוח את המלך איסתרק בניגוד לרצונו. למרות סרובו לבצע את המשימה הוא יוצא לכוזר כדי להרוויח זמן שם מצטרף אליו שוליה בשם אזיל שבידיו המידע על מות יקוואל. במהלך מסעו דיזר נחשף למזימה לחטוף את הנסיך רעואל. באתיל הוא פוגש את איסתרק, מספר לו על המזימה וגם על כך שנשלח להתנקש בו ואיסתרק מחליט להיעזר בדיזר כדי ללכוד את החוטפים. במהלך המרדף דיזר נופל בשבי המורדים ונחלץ ממנו. אחר כך חודר לארמון יחד עם פדהאל ובקרב עם שאול בנטיליאן הוא מאבד את יכולת הלחימה שלו בדרכו להציל את איסתרק. לאחר מותו של המלך יוסף דיזר מתמנה למפקד הגדודים של חיילי יוסף לשעבר.
  • קאה-הי - ממנהיגי השבטים הקאווארים בפלאט, נשוי לשפחתו רנה, נסיכה כוזרית, בתו של המלך ברכיה ואחותו של המלך רעואל, אותה שבה בקרב, משתף פעולה עם יוסף דיאלידן וחוטף את הנסיכים איסתרק ומיכאל ומביאם לפלאט במטרה לחנכם מחדש ברוח קאוורית, לאחר שתוכניותיו נוחלות כישלון חרוץ הוא שם קץ לנפשו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אתר למנויים בלבד רועי צ'יקי ארד, מיהן הסופרות החרדיות שמוציאות מאות ספרים בשנה?, באתר הארץ, 8 בספטמבר 2016
  2. ^ ממלכה במבחן
  3. ^ ספר הכוזרי, וילנא תרס"ה,עמ' 137.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0