רבי נחום פרצוביץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף נחום פרצוביץ)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי נחום פרצוביץ
נחום פרצוביץ.jpg
תמונה זו מוצגת בהמכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה 1923
טרוק
פטירה 20 בנובמבר 1986 (בגיל 63 בערך)
ירושלים
מקום פעילות ירושלים
השתייכות ליטאי
תחומי עיסוק חינוך
רבותיו רבי ברוך בער לייבוביץ ורבי אלחנן וסרמן

רבי נחום פרצוביץ (מכונה ר' נחום; כ"ח באדר תרפ"ג, מרץ 1923 - י"ח בחשוון תשמ"ז, 20 בנובמבר 1986) היה ראש ישיבת מיר בירושלים.

ביוגרפיה

נולד בטרוק בשנת תרפ"ג (1923) לרבי אריה צבי פרצוביץ, שהיה נכדו של רבי שלמה הכהן מווילנה, בעל ה"חשק שלמה". למד תורה מפי רבותיו רבי ברוך בר ליבוביץ ורבי אלחנן וסרמן. בתקופת השואה שהה יחד עם תלמידי ישיבת מיר בשנחאי שבסין. היה מכונה בישיבה "נחום טרוקר" על שם מקום לידתו. נישא לעטל בתו של רבי חיים שמואלביץ ראש ישיבת מיר. משנת תשכ"ה החל לכהן כראש ישיבת מיר. במשך השנים העמיד תלמידים רבים, מהם רבנים וראשי ישיבות בארץ ובעולם.

בשנותיו האחרונות התרופף מצבו הבריאותי, אך למרות זאת מסר את שיעוריו מדי יום ביומו.

נפטר בי"ח בחשוון תשמ"ז (1986) ונטמן בחלקת הרבנים בהר המנוחות.[1] ספריו יצאו לאור לאחר פטירתו בשם "חידושי רבי נחום" ו"שיעורי רבי נחום". דרך לימודו מתאפיינת בדקדוק בפשט המילים המופיעות בתלמוד ובראשונים.

כתביו

הספר חידושי ר' נחום נערך מתוך סרטי ההקלטה של שיעוריו היומיים. הספר נדפס עוד לפני סדרת הספרים המקבילה "שיעורי רבי נחום", מכיוון שהרב פרצוביץ עצמו ייחס חשיבות מיוחדת לשיעוריו היומיים וסבר שהם העיקר. גדולי תלמידיו הגיהו את הספר, ובראשם הרב בערל אייזנשטיין, שכיהן כראש ישיבת קרית מלך. במקומות שלא היו סרטי הקלטה נערך הספר על פי כתבי תלמידים שנחשבים מדויקים (הרב אפרים רוב, והרב אברהם סגל- מסכת יבמות, שניהם רמי"ם בישיבת מיר מודיעין עילית).

בספר צועד הרב פרצוביץ' לפי שיטת בריסק, ומסביר את הגמרא לאור לשונה ולשון הראשונים, ככלל נהג לפרש את הסוגיות על ידי דיוק לשונות הראשונים ופחות להשתמש בפרשנות עצמאית[2][3]. הוא מצטט בספר רבות מדברי רבותיו רבי ברוך בר ליבוביץ, ורבי אלחנן וסרמן, וכן חותנו רבי חיים שמואלביץ. בחידושים על מסכת בבא בתרא הוא ממעיט מלהביא מדבריו של רבי ברוך בער.

סדרת הספרים נדפסה על מסכתות יבמות, בבא קמא, בבא בתרא, גיטין, יבמות, ובבא מציעא.

עוד נדפסה הסדרה שיעורי רבי נחום, המבוססת על השיעורים הכלליים שנתן על מסכתות בבא מציעא, בבא בתרא, גיטין, ויבמות, בעריכת תלמידו הרב אליעזר צבי סילבר.

ב"ישורון" כרך כ"ב (ניסן תש"ע) נדפס קונטרס חזון נחום, הכולל משיעוריו ודברי הספד עליו.

בשנת תשע"ה יצא לאור על ידי נכדו הרב מאיר שולביץ הספר בנין נחום מתורתו ולזכרו.

משפחתו

מתלמידיו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אינפו טרוול
  2. ^ הרב יהושע ליף, בהיכלם, ביתר עלית: נחמן סלצר, עמ' 62
  3. ^ בשונה מרבי שמואל רוזובסקי למשל