נחשון בן עמינדב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

נַחְשׁוֹן בֶּן עַמִּינָדָב היה נשיא שבט יהודה. הוא אביו של שלמון, אחיה של אלישבע (שהייתה נשואה לאהרון הכהן) וסבו של בעז בעלה של רות המואביה, מצאצאיו יצא דוד המלך. ביציאת מצרים, היה הראשון שקפץ לים סוף, בטרם נקרע הים לשניים, ובכך הוכיח את אמונתו בה' והפך לסמל לראשוניות ולחלוציות.

דמותו

נחשון מוזכר לראשונה בתורה בזמן שאהרן הכהן נשא לאישה את אלישבע "וַיִּקַּח אַהֲרֹן אֶת אֱלִישֶׁבַע בַּת עַמִּינָדָב אֲחוֹת נַחְשׁוֹן לוֹ לְאִשָּׁה"[1] על התמיהה למה אלישבע מוזכרת גם בתור אחות של נחשון ולא רק בשם אביה עמינדב, רש"י מפרש שהנושא אישה צריך לבדוק באחיה. במדרש הגדול מובא כי נחשון הצטיין במידה של "אוהב שלום ורודף שלום"[2].

בתקופת המדבר, שימש נחשון כנשיא שבט יהודה, והקריב ראשון מבין הנשיאים את קורבנות הנשיאים, ביום חנוכת המשכן, א' בניסן בשנה השנייה ליציאת מצרים. (ב'תמ"ט).

אביו היה עמינדב, משבט יהודה.

בניו היו שלמון, אלימלך, פלוני אלמוני[3], ואביה של נעמי[4]. מצאצאי שלמון יצא דוד המלך ואחריו כל שושלת המלוכה.

בסוף מגילת רות[5] מתואר סדר יחוסו של נחשון, ועד לדוד המלך.

וְאֵלֶּה תּוֹלְדוֹת פָּרֶץ, פֶּרֶץ הוֹלִיד אֶת חֶצְרוֹן. וְחֶצְרוֹן הוֹלִיד אֶת רָם, וְרָם הוֹלִיד אֶת עַמִּינָדָב. וְעַמִּינָדָב הוֹלִיד אֶת נַחְשׁוֹן, וְנַחְשׁוֹן הוֹלִיד אֶת שַׂלְמָה. וְשַׂלְמוֹן הוֹלִיד אֶת בֹּעַז, וּבֹעַז הוֹלִיד אֶת עוֹבֵד. וְעֹבֵד הוֹלִיד אֶת יִשָׁי, וְיִשַׁי הוֹלִיד אֶת דָּוִד.

שכרו של נחשון

  • שמו נחשון ניתן לו בזכות שהוא ירד ראשון אל נחשול הים[6].
  • בזכות מעשהו ניתנה המלוכה בעם ישראל לשבט יהודה[7].
  • מזרעו יצאו דמויות גדולות: דוד המלך, מלך המשיח, דניאל, חנניה, מישאל ועזריה. [8]
  • למרות ששבט יהודה לא היה הבכור שבשבטים, נחשון בן עמינדב – נשיא שבט יהודה – הביא את קורבנו ראשון, ויש האומרים כי גם זה נעשה כשכר על מסירות נפשו.
  • משה רבנו בחר אותו להיות אחד משבעים הזקנים. [9]

במדרש

מעשהו של נחשון בקריעת ים סוף, מובא בגמרא במסכת סוטה:

היה רבי מאיר אומר, כשעמדו ישראל על הים, היו שבטים מנצחים זה עם זה. זה אומר: אני יורד תחילה לים וזה אומר: אני יורד תחילה לים. מתוך שהיו עומדים וצווחים - קפץ שבטו של בנימין וירד לים תחילה. אמר לו רבי יהודה: לא כך היה מעשה, אלא זה אומר אין אני יורד תחילה לים וזה אומר אין אני יורד תחילה לים. מתוך שהיו עומדין ונוטלין עצה אלו באלו קפץ נחשון בן עמינדב וירד לים תחילה"

במעשה ניסים על הגדה של פסח נכתב שנחשון בן עמינדב זכה לקפוץ למים תחילה ושהים יבקע, בזכות גבורת הנפש של סבתו, תמר.[11]

דמותו כסמל

במחשבת ישראל, נחשון מסמל גם את ההשתדלות הטבעית שעל האדם לעשות, כדרך לקבל סיוע מהקב"ה, במקום לשבת בחיבוק ידיים ולצפות לנס, שכן נחשון בן עמינדב קפץ לים סוף עוד לפני שנבקע הים, ורק לאחר שהגיע לעומק בו הגיעו המים עד לצווארו, נבקע הים לשניים ובני ישראל עברו בו.

במהלך הדורות הפך נחשון לסמל המייצג ראשוניות והעזה. על-שם נחשון נטבע המושג "קפיצה נחשונית", כתיאור לקפיצה נועזת, "מבצע נחשון" (המבצע לפריצת הדרך לירושלים הנצורה במלחמת השחרור), שמות של יחידות צבאיות בצה"ל ובשב"ס, שמה של המכינה הקדם-צבאית הראשונה "נחשון" ועוד.

כיום, שכבת י' בתנועת הנוער העובד והלומד במעגל המחדשים וכיתות ה' בתנועת הצופים מקבלים את התואר 'הנחשונים' על שם נחשון בן עמינדב.

קישורים חיצוניים


הערות שוליים

  1. ^ שמות ו', כג'
  2. ^ מדרש הגדול, פרשת וארא-עמוד 54, באתר היברובוקס.
  3. ^ יש אומרים ששמו היה 'טוב', וזה כוונת הפסוק "אִם יִגְאָלֵךְ 'טוֹב' יִגְאָל" (מגילת רות, פרק ג', פסוק י"ג)
  4. ^ תלמוד בבלי, מסכת בבא בתרא, דף צ"א עמוד א'
  5. ^ מגילת רות, פרק ד', פסוקים י"ח-כ"ב
  6. ^ מכילתא בשלח ה, פרקי דרבי אליעזר מב, במדבר רבה יג
  7. ^ מסכת סוטה לז, א ומכילתא בשלח פרשה ה
  8. ^ מדרש רבה במדבר יא
  9. ^ ילקוט שמעוני במדבר, תשלו.
  10. ^ המדרש מופיע בשינוי נוסח גם במכילתא על בשלח פרשה ב
  11. ^ דף על הדף, בבא מציעא, דף נ"ט, עמוד א
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0