נריה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל היישוב נריה

היישוב נריה מבט מלמעלה
מרכז היישוב נריה מבט מלמעלה

נֵרִיָּה היא התנחלות דתית לאומית תורנית בהרי גופנה שבמערב בנימין, הממוקמת בגוש דולב-טלמונים ושייכת למועצה אזורית מטה בנימין. היישוב נמצא 2 קילומטרים מערבית למזרעה אל-קיבליה, בגובה של כ-540–590 מטר מעל פני הים. היישוב נקרא על שמו של הרב משה צבי נריה. היישוב אינו בעל סמל יישוב עצמאי מטעם משרד הפנים ונכנס תחת סמל היישוב טלמון יחד עם יישובים נוספים (כרם רעים וחרשה).

היישוב הוקם בשנת 1991 (ה'תשנ"א) על ידי מספר משפחות שאליהן הצטרפו תלמידים מישיבת מרכז הרב. נכון לשנת 2019 מונה היישוב 380 משפחות. רב היישוב הוא הרב מיכאל הרשקוביץ.

שם היישוב

היישוב הוקם שנתיים לאחר טלמון על הגבעה שעליה תוכנן לקום היישוב טלמון. בתחילה נקראה הגבעה טלמון ב'. לאחר מספר שנים וגידול משמעותי באוכלוסייה הוחלט להחליף את שם היישוב לנריה על שמו של הרב משה צבי נריה, שכן רבים מתושבי היישוב נמנו על תלמידיו.

היסטוריה

גרעין המשפחות הראשון ביישוב הגיע בעיקר מירושלים וממעלה לבונה. מרבית הגרעין הראשוני עזב, ולאחר תקופה התגייסה תנועת אמנה לסייע לחמש המשפחות שנשארו במקום. התנאים היו קשים, ללא מים זורמים וכביש גישה סלול.[1]

שירותים ביישוב

ביישוב ישנם מספר בתי כנסת. ובנוסף יש תלמוד תורה "נהג כצאן יוסף", תלמוד תורה לבנות ואולפנה השייכת לרשת בני עקיבא.

ביישוב פועלות מרפאות של לאומית ומכבי, וכן חנויות נוספות.

בעבר פעלה ביישוב תנועת הנוער אריאל ועברו לתנועת הנוער עזרא ולה שני סניפים, סניף בנים ובנות, נפרדים. בשנת 2015 חזרו הסניפים לתנועת הנוער אריאל.

מבנה היישוב

  • שכונת המייסדים - אתר הקרוונים שבו התיישבו המשפחות הראשונות עם הקמת היישוב, ובו ממוקמים האולפנא, התלמוד-תורה, הספרייה, המזכירות ופינת חי.
  • שכונת הקבע - בתי אמנה ובניה פרטית. בשכונה זו גרים רוב תושבי היישוב, ובה מעון יום, גני ילדים, בית הכנסת המרכזי, מקוה נשים, מקוה גברים, מועדון, אולם רב תכליתי, מכולת, נגריה ושני הסניפים של תנועת הנוער "אריאל". בשנת ה'תשע"ז (2017) נחתם חוזה עם חברת 'הרי זהב' על בניית עוד כ־300 יח"ד בשכונה זו ובשנת 2019 התחילה הבניה.
  • שכונת "זית רענן"[2] של היישוב הוקמה בחודש תמוז ה'תשס"א ונקראה על שם הרב שלמה רענן שנרצח בחברון. גרות בה, נכון ל-2020, 22 משפחות, בהן שתי משפחות הגרות במבני קבע. בשכונה בית כנסת ואף בריכת שחיה המושכרת לקבוצות או משפחות.
  • גבעת אגוז - גבעה של נערי גבעות בגילאי 14-18, רובם מתגוררים ביישוב ובשעות היום מבלים בגבעה.
  • בשנת ה'תשע"ד (2014) קראו לראשונה לרחובות בנריה בשמות, כולם מבוססים על פסוקים משיר השירים, ובשנת ה'תשע"ח (2018) אף מיספרו את הבתים.
  • שכונת נאות נריה - בזמן זה נבנית שכונה חדשה על ידי חברת הרי זהב.

בסמוך ליישוב קבוצת מעיינות בשם עינות ענר הנבנית על ידי נוער היישוב.

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נריה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ נריה, באתר myesha.org.il
  2. ^ זית רענן, באתר של מועצת ישע



Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0