עיבוד מזון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפעל מתכות ושימורים בבאקה, ישראל 1955

עיבוד מזון הוא שם כולל למערך של שיטות וטכניקות להפיכת מרכיבים גולמיים למזון הראוי למאכל אדם או חיה. תעשיית המזון משתמשת בשיטות אלו ליצירת מוצרי מזון הראויים לשיווק. התוצר של עיבוד מזון נקרא מזון מעובד.

שיטות עיבוד מזון עיקריות

השיטות העיקריות לעיבוד מזון כוללות:

קיימים מספר סוגי מזון הדורשים עיבוד קפדני במיוחד, למשל הכנת דג הפוגו, המכיל חלקי פנים רעילים, למאכל.

רמות עיבוד

על פי משרד הבריאות הישראלי,[2] קיימות ארבע רמות של עיבוד מזון:

  • מזון לא מעובד או מעובד מינימלית - זהו מזון הנצרך בצורתו הבסיסית, או לכל היותר מוקפא, נחתך או נטחן לפני צריכתו.
  • מרכיבי מזון בסיסיים או מוצרי יסוד - מזון מהקבוצה הנ"ל, בתוספת חומרים בסיסיים כגון מלח, תבלינים, חומץ, סוכר, שמן וכיוצ"ב. (הגדרה זו מעט בעייתית היות שמצרכים כשמן וסוכר עשויים לעבור עיבוד ברמה גבוהה יותר)
  • מזון שמכיל מצרכים משתי הקבוצות הנ"ל בלבד ושעבר עיבוד (בישול מכל סוג שהוא) באמצעים ביתיים בלבד. מזון זה למעשה מרכיב את מרבית התזונה כיום.
  • מזון אולטרא-מעובד - מזון שמעובד בתהליכים תעשייתיים ו/או הוספו לו חומרים שאינם נכללים בשתי הקבוצות הראשונות כגון משפרי טעם וריח, צבעי מאכל, חומרים משמרים, ממתיקים, חומרים מיצבי חומציות, חומרים מסמיכים, חומרים מיצבים, ועוד. מזון זה נמכר בדרך כלל ארוז וניתן לצריכה מידית כמות שהוא, או לאחר טיפול מינימלי כגון חימום במיקרוגל או הוספת מים חמים בלבד.

עיבוד מזון ובריאות האדם

צריכת יתר של מזון אולטרה-מעובד נקשרה למספר תופעות הפוגעות בבריאות האדם והן:

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עיבוד מזון בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ National Center for Home Food Preservation | How Do I? Freeze, nchfp.uga.edu
  2. ^ משרד הבריאות, קבוצות מזון לפי רמת עיבוד, באתר www.health.gov.il
  3. ^ הקשר בין תזונה ומניעת סרטן המעי הגס | איכילוב, beWell, באתר הקשר בין תזונה ומניעת סרטן המעי הגס
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0