פריטיוף ננסן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פריטיוף ננסן
Fridtjof Nansen
פריטיוף ננסן
פריטיוף ננסן
לידה 10 באוקטובר 1861
קרוב לאוסלו, נורווגיה
פטירה 13 במאי 1930 (בגיל 68)
קרוב לאוסלו, נורווגיה
לאום נורווגי
תקופת הפעילות 1896–1882
מספר מסעות 3
גילויים בולטים אוזרים באוקיינוס הקרח הצפוני
אזורים שחקר אוקיינוס הקרח הצפוני, גרינלנד
מידע על חייו
פְרִידְטִיוֹף נַנְסֶן ומסעותיו. חֻבר על ידי שלמה בֶּרְמַן. פיעטרקוב. תר"ס. דפוס שלמה בעלכאטאווסקי. לחצו על התמונה לדפדוף בספר מעמוד 166

פריטיוף ננסן או פְרִידְטִיוֹף נַנְסֶן (בנורווגית: Fridtjof Wedel-Jarlsberg Nansen, ‏10 באוקטובר 1861 - 13 במאי 1930) היה חוקר הקוטב הצפוני ומדינאי נורווגי, שניסה בשנים 18931896 להגיע באונייה אל הקוטב הצפוני, ואף על פי שנכשל זכה להערכה בזכות הגילויים החשובים שגילה בעת מסעותיו.

זוכה פרס נובל לשלום (1922).

ביוגרפיה

ננסן נולד בנורווגיה ובילדותו הצטיין בספורט חורפי ואף החזיק זמן מה שיא עולמי בהחלקה על הקרח וזכה 12 פעמים בסקי.

באותה התקופה למד זואולוגיה ואוקיינוגרפיה ובשנת 1888 יצא למסע המחקר הראשון שלו וחצה את גרינלנד ממזרח למערב בגלישה על מגלשיים, בזמן המסע גילה ננסן שבים הקרח הצפוני קיים זרם קבוע אשר מביא גושי קרח מים ברינג לים הנורווגי. ננסן ניצל את הזרם ונסחף עמו לקוטב הצפוני עם האונייה "פראם" - אונייה מיוחדת אשר קורותיה כפופות כלפי פנים בניגוד לאוניות רגילות שקורותיהן כפופות כלפי חוץ. ננסן יצא מתוך הנחה שאונייה כזאת לא תרוסק על ידי הקרח אלא תורם כלפי מעלה ותוכל להמשיך בהפלגתה.

ב-1893 הפליג ננסן בפראם יחד עם צוות של 12 אנשים לכיוון מזרח לאורך חופי ים הקרח הצפוני. פראם עמדה במבחן ולא ניזוקה, אך זרם המים לא הוביל אותה לקרבת הקוטב הצפוני. למרות זאת, יצא ננסן מהאונייה עם מלווה וגלש על מחליקים לכיוון הקוטב ואף הצליחו להתקרב כ-400 ק"מ בקירוב. בשלב זה החליט ננסן לוותר על חלומו וחזר דרומה. את החורף העבירו ננסן ואנשי הצוות בבקתה מעורות של סוסי ים ומאבנים וניזונו מבשר דובים לבנים וביולי 1896 לאחר שלוש שנים מתחילת המסע הגיעו לקבוצת איים בים הקרח ומשם המשיכו לנורווגיה.

ננסן גם חקר את סיביר וגרינלנד ולאחר מכן היה לפרופסור באוקיינוגרפיה ובזואולוגיה ושגריר נורווגיה בלונדון. כיהן כנציג ארצו בחבר הלאומים, ומונה נציב עליון לפליטים בארגון זה.

ננסן עשה רבות בעבור שבויים ופליטים, בסיוע הן מדיני והן כספי ובייסוד מוסדות ואמנות בינלאומיים למענם. נודע במיוחד "דרכון ננסן" שניתן מטעם הנציבות לאנשים שאיבדו את נתינותם, ואִפשר להם לעקור לארצות אחרות. ב-1921 ניהל ננסן את פעולות הסיוע של ארגון הצלב האדום לנפגעי הרעב ברוסיה. על מעשיו אלה זכה ננסן בפרס נובל לשלום (1922).

הספינה פראם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פריטיוף ננסן בוויקישיתוף



P vip.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0