רבי אהרן בלומלין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רבי אהרן בלומלין (או רבי אהרן פלוּמֶל, נהרג בט' בניסן ה'קפ"א, 24 במרץ 1421), ממנהיגי יהדות אוסטריה.

ביוגרפיה

רבים מקורות חייו לוטים בערפל. נולד בעיירה קרימז (קרמס, Krems). אביו היה רבי חיים (חיטשל) מהרצגונבורג, שזוהה על ידי מספר חוקרים בתור רבי חיים הענשל מהיינבורג (היימבורג, סלובקיה) שהיה סבו של רבי ישראל איסרלן. שם משפחתו המעניין, 'בלומלין' או 'פלומל', נקרא ע"ש אמו, שנפטרה כנראה בל"ג בעומר לפני 1407. ככל הנראה, נקברה האם בישיבת גיסו, רבי אברהם קלויזנר, בווינה. רבי אהרן עצמו היה נשוי, ונודע כי הייתה לו בת, שנישאה לתלמידו, רבי מורקלן.

למד בעיקר אצל רבי שלום מנוישטט, איתו למד כנראה בתור תלמיד חבר, בגיל מתקדם אחר נישואיו, ולא כבחור צעיר. עמד בקשרים טובים עם רבי יעקיל מאיגרא, ששימש יחד איתו ברבנות קרימז. כמו כן, שמר על קשר דרך מכתבים עם המהרי"ל ממיינץ ועם המהרז"ך בנירנברג.

בין תלמידיו הידועים נמנים אחיינו, רבי ישראל איסרלן, מחבר הספר תרומת הדשן; רבי טעבלי, רבי דוד שפרינץ מנירנברג[1], רבי יצחק אייזיק מטירנא. ישנן עובדות המצביעות גם על כך שרבי מיישטרליין מנוישטט היה דן לפניו[דרושה הבהרה].

רבי אהרן הושלך לכלא בזמן פרעות 1421, ונרצח עם מרבית מנהיגי היהודים, ועם אחותו, אמו של רבי ישראל איסרלין[2]

פעילותו התורנית והחברתית

מרבית התשובות של רבי אהרן ששרדו הן בענייני מנהגים, ובפרט מנהגי תפילה. דבריו מובאים בספרי תלמידיו, ובעיקר בספרי רבי ישראל איסרלן כאשר תשובותיו מופיעות בספר "פסקים וכתבים" שחיבר, וביאוריו לתורה בספר "ביאורי מהרא"י"[3]. ההכרעה המקובלת בתשובות היא לקולא ולא לחומרא. בין התקנות המקלות, ניתן למנות את ההיתר שגוי יוכל להביא מזון לאסירים יהודיים בכלא. באופן מפתיע, פעמים רבות פעל רבי אהרן נגד המנהגים המקובלים, וצודד בפסיקות הרמב"ם.

כנראה ביטא את עצמו בתוך הליטורגיה היהודית, ואולי היה מוזיקלי.

מלבד תשובותיו, כתב פירוש לתורה. דבריו נזכרים רבות בדברי אחיינו, בעל תרומת הדשן.

ראו גם

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ ראו אודות שני אלה: נפתלי יעקב הכהן, אוצר הגדולים אלופי יעקב - חלק ג, באתר היברובוקס, אות לט-מ
  2. ^ יש גירסה אחרת, שבשובו מן העינויים היה צמא מאוד, וכאשר הגישו לו מים, שתה ומיד נפטר. מרדכי מרגליות, אנציקלופדיה לתולדות גדולי ישראל - חלק א, באתר היברובוקס
  3. ^ מרדכי מרגליות, אנציקלופדיה לתולדות גדולי ישראל - חלק א, באתר היברובוקס
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0