רכבת הרים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רכבת ההרים "באטמן" בה הקרונות תלויים

רכבת הרים היא מתקן שעשועים הבנוי בעיקרו ממסילת רכבת שעליה נוסעת מעין רכבת במסלול שעולה ויורד בתלילות, ולפעמים כולל לולאות שמסיעות את הנוסעים במהופך. רכבות הרים התחילו להופיע בפארקי שעשועים במחצית המאה ה-19, ומאז הן עברו שכלולים ופיתוחים רבים.

היסטוריה של רכבות ההרים

המתקן שנחשב לאבי רכבות ההרים היה נפוץ ברוסיה כבר במאות ה-15 וה-16. זו הייתה קונסטרוקציית עץ בגובה של כעשרים מטר וממנה ירדו מדרונות עץ מכוסי שלג. היושבים בהם היו גולשים לאורך המורד התלול. אפשר להשוות חוויה זו לספורט מזחלות השלג שכיום הוא ספורט אולימפי באולימפיאדת החורף, ובו גולשים במזחלת בתוך תעלת שלג חצובה, במורד תלול ומהיר. בתחילת המאה ה-19 הופיעו רכבות ההרים המוכרות לנו כיום. הרכבת הראשונה שכללה לולאה הוצגה בפריז בשנת 1846 והייתה אטרקציה עולמית. בטיחות הלולאה נבדקה באמצעות כוסות מים, ביצים וקופים. למרקוס אדנה תומפסון רשם פטנט על רכבת ההרים הראשונה ב-20 בינואר 1865. בארצות הברית הופיעה רכבת ההרים הראשונה ב-1884.

השם העברי

לפי הבלשן יצחק אבינרי, ברל כצנלסון הציע בתחילה לכנות את המתקן בחידושו רַחֶפֶת:

חִדושו של ב. כצנלסון, במובן רכבת-הרים, כפי ששמעתי מפי צירי הקונגרס הי"ט בש' (שנת) תרצ"ה, והובא במִלון קרופניק מש' תרצ"ו. אח"כ צלל בתהום הנשִיה ולא הובא במִלונים, אך בראשית כסלו תשכ"ט הודיעו ברדיו על הקמת רחפת בחיפה, וחבל שקוראים לה רכּבל, שאינו טוב מן סבורג...

היכל המשקלים, יזרעאל, 1976, עמ' 215

חידושו זה אמנם נקלט בשפה העברית, אך לא במשמעות שביקש כצנלסון לייחד לו במקור. מילון אבן שושן (לכל המוקדם – מכרך המילואים שלו שראה אור ב-1968) הכיר במשמע זה; במהדורת 2003 הוא מונצח במילים: "יש קוראים כך לרכבת הרים, ראו ערך רכבל".

מכניקה

רכבת הרים בהולנד
רכבת ההרים "expedition ge force" ב"הולידיי פארק", גרמניה
רכבת ה"טקסס ג'יינט" לפני שיפוצה. הרכבת נמצאת בפארק six flags over texas בארלינגטון, טקסס.

רכבת הרים כוללת מספר רכיבים כדי שתפעל: פסי רכבת, הבנויים בצורה מפותלת, הן אנכית והן אופקית, כך שהנוסעים יטולטלו. לעיתים על פסי הרכבת ישנם גם היפוכים והיפוכי בורג. פסי הרכבת לא חייבים בהכרח להיות מעגליים, כלומר - הם לא חייבים להחזיר את הרכבת לתחנה מצידה השני. ישנן רכבות הרים שבמקום להמשיך עד לתחנה חוזרות אליה על עקבותיהן בנסיעה לאחור.

על פסי הרכבת נוסעים קרונות, בדרך כלל עד 5 קרונות לרכבת, אף על פי שלעיתים מופיעים יותר מ-5 קרונות ולעיתים קרון בודד. בנוסף לאלה, ישנו מנוע הדואג להעלות את הרכבת לנקודת ההתחלה. הקרונות של רכבת ההרים אינם ממונעים עצמאית, כלומר המנוע אינו נמצא ברכבת או בקרונות, אלא המסילה היא שמניעה את הרכבת.

ברכבות ההרים המתוכננות כראוי, ירוויחו הקרונות מספיק אנרגיה קינטית בשיגור או בנפילה הראשונה כדי לסיים את כל המסלול ולשוב לתחנה, שם יעצרו על ידי בלמים כדי להגיע לעצירה סופית.

ברכבת הרים ישנן שלוש מערכות של גלגלים שהשילוב ביניהן הוא שמאפשר לקרונות לאחוז את המסילה ביעילות.

  • גלגלי הנעה - מחברים את הקרונות למסילה ומאפשרים לרכבת לצבור תאוצה ומהירות.
  • גלגלי תמך (אפ-סטופ) - מותקנים מתחת למסילה ותומכים את הקרונות בעת ביצוע לולאות ונסיעה הפוכה.
  • גלגלי חיכוך - נוסעים על חלקה הפנימי של המסילה, ובכך מייצבים את הקרונות מפני התנתקות מהמסילה או התהפכות.

פלדה מול עץ

בתחום בניית רכבות הרים ישנן שתי אסכולות: רכבות העץ ורכבות הפלדה. רכבת הפלדה הראשונה הוצגה ב-1959. זו הייתה "מזחלות מטרהורן" בפארק דיסנילנד, ארצות הברית. בשנים שלאחר מכן נבנו רכבות פלדה נוספות ורכבות העץ נראו מיושנות, אך היום מבינים שאין זה כך. מומחי רכבות רבים מעדיפים את רכבות העץ: התחושה בהן שונה, גשמית יותר, והנוסע מרגיש מעורב יותר בנסיעה. רכבות העץ גם יפות יותר, הן למתבונן מהצד והן בעת נסיעה. טכנולוגיית הבנייה בעץ הגיעה לרמה גבוהה ביותר, שאיננה נופלת מטכנולוגיית הבנייה בפלדה, ורכבות מעץ אף מאפשרות ברגים לדוגמה הרכבת- Vengeance בפארק Cedar Point.

ההנעה

בשנים עברו, רכבת ההרים הסטנדרטית, שמסלולה מעגלי, הייתה יוצאת מן התחנה ומועלית לנקודה הגבוהה ביותר על המסלול באמצעות שרשרת. כאשר היא מגיעה לנקודה הגבוהה ביותר, שבה האנרגיה הפוטנציאלית רבה מאוד, משוחררת הרכבת, והאנרגיה הפוטנציאלית מומרת לאנרגיה קינטית (אנרגיית תנועה). כך ממשיכה הרכבת לנסוע, כאשר אנרגיה קינטית מומרת לאנרגיה פוטנציאלית ובחזרה. לבסוף, כאשר האנרגיה להנעת הקרונות אוזלת (אנרגיה רבה הולכת לאיבוד בגלל החיכוך עם הפסים, ולכן פסי רכבות הרים נבנים כך שהחיכוך עם גלגלי הרכבת לא יהיה רב), חוזרת הרכבת לתחנה מן הצד השני.

רכבות פחות סטנדרטיות הן רכבות המשוגרות מהתחנה - סוג זה נקרא בומרנג (Boomerang) כדוגמת רכבת ההרים "אנקונדה" שב"לונה פארק" ת"א, ולא עולות עלייה אטית עד לפסגה. אחרי השיגור המסלול יכול להמשיך כמו ברכבת רגילה, או להיקטע בשלב כלשהו - אז הרכבת חוזרת בתנועה לאחור לתחנה. ברכבות כאלה יכולה לנסוע על המסילה רק רכבת אחת והן דורשות טכנולוגיה מתקדמת, יקרה ורבת תקלות, ולכן הן לא פופולריות.

בשנים האחרונות חלו התפתחויות רבות בטכנולוגיות ההנעה, העצירה והשליטה, במיוחד בתחום מנועי ההשראה הישרים, תחום שלמרבה ההפתעה רכבות ההרים הן הגורם המוביל להתפתחותו, למרות ההשלכות הרבות בתחומים רחוקים מאוד כמו ייצור, שינוע, מיזעור ועוד. מנועים אלו נמצאים בתוך המסילה, ומושכים את הקרון באופן מגנטי בכל פעם למקטע אחר במסילה. הקרונות נעים על פי המסילה ולא בכוחם הם. כיום, רוב רכבות ההרים מונעות במנוע השראה ישר (LIM), הנמצא במסילה, וגורם לרכבת להתקדם או לעצור בשליטה מוחלטת של המהירות והתאוצה. המנוע, הנמצא במסילה, בדומה לשרשרת הישנה, יכול לגרום לרכבת לעלות במהירות עצומה ויכול לשלוט גם בעת הירידה בתאוצות השונות. המנוע המגנטי הנמצא במסילה יכול גם לעצור או להאט את הקרונות בתאוצה גבוהה, דבר המעניק אפקט של עצירה פתאומית. מנועים אלו פועלים ללא חלקים נעים והתקלות בהם מועטות וניתנות לשליטה ולהתאוששות. מנוע ההשראה הישר מאפשר גם לעלות ולרדת בזוויות שבעבר לא היה ניתן להגיע אליהן, כולל לולאות ונסיקה אנכית, הכול תוך שליטה מדויקת ומוחלטת במהירות ובמיקום של הקרונות.

טכנולוגיה נוספת ודומה נקראת מנוע מתוזמן ישר (LSM): מנוע זה דומה ל-LIM וגם הוא נמצא בפסים, אלא שבמנוע זה הרכבת רוכבת על "גל" מגנטי", דבר שגורם לה להגיע למהירויות שלא ניתן היה להגיע אליהן בעבר. בדרך כלל, את תחילת התנועה ואת סופה המתוכנן מבצעים באמצעות LIM ואילו את התנועה המהירה ברכיבה על גל מגנטי של מנוע LSM. בשיטות אלו הקרונות מתגלגלים על המסילה באמצעות גלגלים, בדרך כלל גלגלי פלדה.

דרך אחרת שהופיעה ברכבות החדישות ביותר היא "שיטת הבליסטרה": הרכבת משוגרת ממקומה באמצעות רקטה ומגיעה למהירות של 100 קמ"ש תוך 3.5 שניות. שוב, היא צוברת גובה ויורדת מטה בגלל כוח הכבידה.

כדי לעצור את הרכבת בצורה חלקה, חיישנים ממוחשבים מזהים את כניסת הרכבת לנקודת העצירה, ומפעילים מעצורים המתחברים למוטות המורכבים על הרכבת. המעצורים מסודרים בשורות ומופעלים על ידי אוויר דחוס, ובולמים את הרכבת בצורה שקטה וחלקה. לעיתים רוצים מתכנני הרכבת לבצע דווקא עצירות פתאום מפחידות.

בסוף 2004 התאחדו חברות אחדות לשם ייצור רכבות בשיטות חדשניות. עיקר העניין הוא שילוב נוסף של אלמנט הגבהה מגנטי שמחליף את הגלגלים לפחות בחלק מזמן התנועה. במנועים אלו, בנוסף למנוע ה-LIM או LSM המסיע את הקרונות ועוצר אותם, ישנו חלק מהמנוע אשר גם "מגביה" את הרכבת באוויר (בדרך כלל מילימטרים בודדים מהמסילה). אפקט זה של דאייה באוויר נותן לרכבת להגיע למהירויות עצומות ולפעול ללא חיכוך וללא חלקים נעים כלל - דבר המקטין את הסיכוי לתקלות ומגביר את הבטיחות. במקרה של אובדן כוח, הרכבת נשלטת באמצעים מגנטיים המאטים את הנסיעה עד הפסקתה, או מאפשרים לבלמים מכניים במסילה או בקרונות לעצור את הרכבת. שתי טכנולוגיות מדוברות הן מנוע שרפים (SERAPHIM) וכן מנוע אינדוקטרק II ‏(Inductract II).

קיטוע

רכבות הרים שבהן נוסעת יותר מרכבת אחת באותו הזמן משתמשות בקיטוע. כלומר, המסילה מחולקת למספר מקטעים, כך שלא יותר מרכבת אחת יכולה להימצא באותו מקטע בו זמנית. הדבר מושג באמצעות מערכת של חיישנים, אשר מזהים את מעבר הרכבת ממקטע למקטע. בטכנולוגיה הישנה, אם קורה ששתי רכבות נמצאות באותו מקטע - אחת מהן מואטת או נעצרת. הדבר מושג באמצעות בלמים הנמצאים על המסילה, או שעוצרים את הרכבת שמאחור בעת שהיא עולה את העלייה הראשונה (הממונעת). ישנו גם מנגנון חירום (dead man's breaks) - בלמים אשר נכנסים לפעולה ברגע של אובדן כוח או תקלה. במנועי LIM ניתן לעצור את הרכבת כמעט במקום, אך מכיוון שאין רוצים להסתמך על החשמל במערכת, אשר ייתכן והופסק מסיבה כלשהי או מכיוון שהמערכת לא פועלת כראוי, הרי שמסתמכים על בלמים מכניים הנמצאים במסילה או בקרונות.

השפעת הנסיעה על הגוף האנושי

פסיכולוגים מספקים הסברים שונים מדוע אנשים רציונליים מכניסים עצמם למצב של סכנה מוחשית, אך מובן שאילו אחוז התאונות היה גבוה - רבים היו מדירים רגליהם מרכבות ההרים. הנוסעים מאמינים שהנסיעה תסתיים בשלום, בהסתברות גבוהה מאוד. לאנשים בעלי סף גירוי נמוך לסכנות, יש במוחם כמות נמוכה של חומר שנקרא תחמוצת חד אמינית. זהו חומר שקשור לוויסות נוירוטרנסמיטרים במוח שאחראים למצבי רוח, ערות או שינה, ותחושות של עונג והנאה. אנשים אלו מבצעים פעולות מסוכנות כדי להגביר את הפרשת החומר הזה. בעת סכנה הגוף מפריש אדרנלין, שמכניס את הגוף לעירנות מוגברת מפני סכנה, והמוח מפריש אנדורפין, שפועל כמו מורפיום המפחית את הפחד ומעלה את מצב הרוח. הגוף מגיב לסכנה כפי שהוא מגיב לסכנות מוחשיות אחרות: הדופק ולחץ הדם עולים לרמה שאנשים רגילים לא משיגים בחיי היומיום שלהם; החושים מתחדדים; והשלד ומערכות השרירים, בסינכרוניזציה עם המוח, נערכים למצבים הקיצוניים.

תאוצה בשיעור של כ-4 ג'י חיובי (משקל הגוף עולה פי ארבעה) וחצי ג'י שלילי (תחושת חוסר משקל) פועלת על הגוף לחלופין ובתדירות גבוהה. השפעת הג'י השלילי נותנת תחושה שהאברים הפנימיים מתהפכים. על מהנדסי הרכבות לבחון בתשומת לב את השפעת התמרונים השונים על הגוף האנושי. כוח של 10 ג'י יגרום לרוב האנשים לאבד את ההכרה. ב-14 ג'י רוב הנוסעים ימותו.

בתכנונן של רכבות הרים יש להתחשב גם בנתירה (קצב שינוי התאוצה) המרבית במערכת, שחשיבותה לוודא שהשרירים האנושיים יספיקו להתרגל לשינויים ויימנעו פגיעה בגוף וחבלות כגון צליפת שוט.

בטיחות

רכבות הרים נותנות לנוסעים בהן תחושה של סכנה מיידית, אך התגשמות הסכנה לכדי אסון אמיתי מושכת תשומת לב מרובה ועניין רב בציבור. בספטמבר 2003, למשל, נהרגו מספר אנשים בתאונה קטלנית בפארק השעשועים דיסניוורלד שבאורלנדו. מבחינה סטטיסטית, רכבות הרים בטוחות ביותר. מחקרים סטטיסטיים שנעשו בארצות הברית מראים, כי הסיכוי של נוסע ברכבת הרים להיפגע בצורה שדורשת טיפול בבית חולים הוא 1 ל-20 מיליון. החוקרים ציינו כי סיכוי הפגיעה במשחק גולף למשל הוא גבוה מהסיכוי לפגיעה במתקן שעשועים. נמצא גם כי הסיכוי להיהרג בפארק שעשועים הוא 1 ל-1.5 מיליארד, ועל כן עלייה על עשרה מתקנים בפארק בטוחה יותר מהנסיעה לפארק במכונית. תאונות אכן קורות, ולעיתים הן קטלניות. התקנות בקשר לרכבות הרים משתנות ממדינה למדינה בכל רחבי העולם.

בישראל קרו מספר תאונות ברכבות ההרים, אחת מהן קרתה בפארק "חפץ חיים" בה קרון רכבת ההרים סטה מהמסלול, ומספר בנות שנסעו ברכבת נפצעו. אך רוב התאונות בישראל קרו בעקיפין - אישה אחת, שמטפחת ראשה נפלה בעת שרכבה על רכבת ההרים לופ 2000 בסופרלנד, עקפה את הגדר שתוחמת את הרכבת כדי לקחת את המטפחת. היא נדרסה על ידי הרכבת כאשר ניסתה לעשות זאת, ונהרגה. בשנים האחרונות ישנה מחלוקת בעולם בקשר לבטיחותן של רכבות ההרים החדשות, שנועזותן הולכת וגוברת. רבים חוששים, כי הנסיעה ברכבת הרים קיצונית במיוחד עלולה לגרום לנזק מוחי.

בישראל

ישראל אינה נחשבת מפותחת כלל בתחום זה. רכבות ההרים שהוקמו בישראל הן דגמים מוכנים, פשוטים ונפוצים יחסית בעולם. רכבת ההרים הראשונה בישראל נפתחה בפארק "מאירלנד" שפעל במגדל שלום בת"א, והייתה מיועדת לילדים קטנים. להלן רשימה של רכבות ההרים הפועלות כיום בישראל:

  • אנקונדה - לונה פארק תל אביב. רכבת זו היא מסוג "Boomerang" (מונח זה נקרא גם Suttle - מסלול שאינו סגור) של חברת Vekoma ההולנדית, שבונה ומתכננת רכבות הרים בפארקים רבים ברחבי העולם. הרכבת נפתחה בשנת 2000, וכוללת 3 היפוכים (רול קוברה ולופ אנכי) אם כי הרכבת מבצעת 6 היפוכים-3 קדימה ו3 אחורה. גובהה 35.5 מטרים ומהירותה כ-75 קמ"ש. במהלך הנסיעה הנוסעים עולים אחורנית ויורדים חזרה, מבצעים את 3 ההיפוכים ועולים קדימה, ולאחר מכן הם מבצעים הכל באחורנית. בעולם קיימות עוד כ-55 רכבות הרים מסוג זה.
  • קומבה - סופרלנד, ראשון לציון. רכבת זו היא מסוג "Suspended Looping Coaster" או בקיצור SLC (מונח זה נקרא גם Inverted - הקרונות תלויים מתחת למסילה כאשר רגליהם באוויר) מסוג 689m Standard של חברת Vekoma ההולנדית. הרכבת נפתחה בשנת 2001, וכוללת 5 היפוכים (רול אובר, סייד וינדר ורול כפול) גובהה 33.3 מטרים ומהירותה 80 קמ"ש, והיא הרכבת המהירה ובעלת ההיפוכים הרבים ביותר בישראל. בעולם קיימות עד כ־41 רכבות הרים מסוג זה.
  • רכבת הרים - לונה פארק תל אביב. רכבת זו היא מסוג " 337m junior coaster" של חברת Vekoma. הרכבת נפתחה בשנת 2010 לאחר פירוקה של רכבת ההרים הישנה. רכבת זו מתאימה בין היתר למשפחות ולקהל הצעיר יותר. גובהה 13 מטרים ומהירותה 45 קמ"ש. רכבת זו היא דגם פופולרי של רכבת משפחתית, שנמצא בהרבה פארקים מפורסמים כמו סיקס פלאגס מג'יק מאונטיין ועוד.
  • קרייזי טוויסטר - לונה פארק תל אביב. רכבת זו היא מסוג twister של חברת eos rides. ברכבת זו, בשונה מהרכבות בישראל, לקרונות יש יכולת להסתובב בחופשיות. כמו רכבת ההרים השנייה בפארק, גם זו מתאימה למשפחות ולקהל הצעיר יותר. גובהה 7.5 מטרים וברכבת יש מקום ל-20 נוסעים בכל סיבוב (4 מושבים בכל קרון, גב אל גב). הרכבת נפתחה בשנת 2011.
  • רכבת הרים לילדים - סופרלנד, ראשון לציון. רכבת זו היא מסוג "Family Gravity Coaster" של חברת Zamperla והיא מיועדת לדור הצעיר בלבד. גובהה 13 רגל בלבד וברכבת יש מקום ל-12 נוסעים בכל סיבוב (2 מושבים בכל קרון) הרכבת נפתחה בשנת 2009, כחלק מעולם הילד החדש בפארק אותו בנתה חברת Zamperla.
  • רכבת הרים מסוג Big Apple של Pinfari פעלה בעבר בפארק ב"פנטזיה" בעיר המלכים, אילת. רכבת זהה לזו פועלת בפארק קיפצובה בקיבוץ צובה, סמוך לירושלים.
  • רכבת הרים נוספת פועלת בפארק חפץ חיים, בקיבוץ חפץ חיים. מדובר על דגם רכבת ישן מאוד. לפני מספר שנים קרתה תאונה ברכבת, כאשר הקרון סטה מהמסלול ומספר בנות נפצעו.
  • רכבת הרים חדשה נפתחה במתחם My baby בירכא בשנת 2015, והיא מיועדת בעיקר לילדים.
  • מתקן דמוי רכבת הרים מסוג מגלשות הרים של חברת Wiegand, קיימת ב-2 פארקים בישראל: בצוק מנרה (האתר נסגר לצמיתות) ובאתר החרמון. ברכבת זו הנוסע שולט במהירות במהלך הנסיעה. מתקן דומה פעל גם במתחם "ים כרמל" ביער עופר, ליד חיפה.
  • מפלי המלך שלמה - עיר המלכים, אילת. מתקן זה הוא לא בדיוק רכבת הרים, אלא שייט בסירה במסלול קבוע. המתקן מסוג Shoot The Cute של חברת Intamin Ag (נחשבת לעבור רבים יצרנית המתקנים והרכבות הטובה בעולם). במהלך השייט צופים המבקרים במיצגים על חייו של שלמה המלך, כמו משפט שלמה וביקור מלכת שבא. לפני השיט צופים המבקרים, כאשר הם עוד בתור, במיצג פתיחה לקראת המתקן. לאחר מכן הסירות עולות במעלית לקומה העליונה של המבנה שם צופים המבקרים בסיפורי חייו של המלך שלמה. בסוף השיט יוצאות הסירות למפל קטן אל גג הבניין ומשם גולשות הסירות במפל בגובה של עשרים מטרים עד לבריכת המלך הנמצאת בצמוד למבנה. הירידה אל תוך המים גורמת לנתז (ספלאש) ענק בו נרטבים כל הנוסעים. המתקן נסגר עם סגירתו של הפארק ב-2016.
  • לופ 2000- סופרלנד, ראשון לציון. רכבת זו היא מסוג Pinfari Models ZL 42 של Interpark, מסילה מעגלית, שתי רכבות ושלושה קרונות לרכבת, מסוג UPLIFT. אורך המסילה: 365 מטר, גובה הנקודה הגבוהה ביותר: 11 מטר, היפוך אחד (והראשון בישראל) בגובה 9.7 מטר, שנחשב קטנטן ביחס לרכבות ההרים החדישות בעולם. בשנת 1996 אישה נהרגה בזמן שנכנסה למתחם הרכבת. הרכבת פורקה ונסגרה ב-2013, והוחלפה במדשאה.
  • לופר – מג'יק קאס, מעלה אדומים. מתקן דמוי רכבת הרים אשר מורכב מקרונות המקיפים לולאה בגובה 23 מטר ובמהירות 64 קמ"ש. המתקן הוא מסוג Super Loop של חברת Larson International. נפוץ בפארקים של רשת סיקס פלאגס בארצות הברית תחת השם Fire Ball.

רכבות הרים מפורסמות

מתקן ה-Top Thrill Dragster בפארק סידר פוינט שבאוהיו.
  • Kingda Ka - פארק Six Flags Great Adventure, ג'קסון, ניו ג'רזי, ארצות הברית. מככבת בראש טבלת "רכבות ההרים המדהימות בעולם", והיא הרכבת השנייה המהירה ביותר והראשונה הגבוהה ביותר בעולם. הרכבת המאיצה למהירות מקסימלית של 206 קמ"ש, עולה בעליה סיבובית של 90 מעלות לגובה של 139 מ' (פי שניים מפסל החירות) ואז יורדת באותה זווית וחוזרת לתחנה, אורך המסלול כמעט קילומטר והיא עוברת אותו בזמן קצר מאוד - 32 שניות. סוג זה נקרא Strata Coaster (רכבת אשר עברה את גובה ה-400 רגל) וקיימות עוד מספר כאלה בעולם, כמו הTop Thrill Dragster בפארק סידר פוינט שבאוהיו.
  • El toro - פארק Six Flags Great Adventure, ג'קסון, ניו ג'רזי, ארצות הברית. רכבת הרים העשויה עץ, ובין הגדולות, המהירות והגבוהות מסוגה בעולם. בעבר הייתה רכבת העץ בעלת השיפוע החד בעולם - 75 מעלות (כיום לקחה את השיא הרכבת "גוליית" בפארק Six flags Great America שנפתחה ב-2014). אנשים רבים בעולם מחשיבים רכבת זו לטובה ביותר בפארק ובעולם כולו.
  • Top Thrill Dragster - סידר פויינט, אוהיו, ארצות הברית. הרכבת המאיצה למהירות מקסימלית של 193 קמ"ש, עולה בעליה סיבובית של 90 מעלות לגובה של 128 מ' ואז יורדת באותה זווית וחוזרת לתחנה. זהו כיום מתקן רכבת ההרים השני בגובהו והשלישי במהירותו בעולם. למעשה יש האומרים שה"טופ ת'ריל דראגסטר" עדיפה על ה"קינגדה קה", מפני שהשיגור חלק יותר ומערכת הקרונות והחגורות טובות יותר.
  • Eejanaika - פארק Fuji-Q highland, יפן. פירוש שמה של הרכבת ביפנית הוא "האין זה נהדר?". הרכבת היא מז'אנר "המימד הרביעי", שבו מלבד לופים ונסיעה מהירה גם הקרונות עצמם בעלי יכולת סיבוב של 360 מעלות תוך כדי נסיעה. למעשה יש עוד 2 רכבות מסוג זה בעולם, וזאת השנייה שנבנתה.
  • Red Force - פארק Ferrari Land, הסמוך לברצלונה, ספרד. רכבת ההרים הגבוהה והמהירה בכל אירופה, המגיעה לגובה של 112 מטרים, ולמהירות של 180 קמ"ש ב-3.5 שניות.
  • Shambhala - פארק Port Aventura סמוך לברצלונה, ספרד. רכבת ההרים השנייה בגובהה באירופה, ורבים מחשיבים אותה לטובה ביותר בפארק. הרכבת עולה לגובה 256 רגל, ומהירותה 135 קמ"ש.
  • Furies Baco - פארק Port Aventura סמוך לברצלונה, ספרד. רכבת ההרים השנייה במהירותה באירופה ומהטובות בפארק. הנוסעים צופים בסרט המוקרן שניות אחדות לפני השיגור, המראה פועל במפעל יינות שככל הנראה נהרג, ולאחר מכן המסך מתמלא יין שמציף את המפעל. רגע לאחר מכן הנוסעים משוגרים במהירות של 134 קמ"ש. קרונות הרכבת הם קרונות מסוג Wing (כנף), ישנם 4 מושבים המחולקים לזוגות, כך שכל זוג נמצא בצד אחר במסילה.
  • Full throttle - פארק Six Flags Magic Mountain, קליפורניה, ארצות הברית. רכבת אשר יוצאת מהתחנה בשיגור היישר אל תוך ההיפוך (לופ-Vertical Loop) האנכי מהגבוהים בעולם (שברה את שיא הגובה בזמן פתיחתה). הרכבת נפתחה בשנת 2013.
  • Intimidator 305 - פארק Kings Dominion, וירג'יניה, ארצות הברית. רכבת מסוג Giga Coaster של חברת Intamin AG אשר נפתחה בשנת 2010. הרכבת עולה לגובה 305 רגל-93 מטרים (מכאן שמה) יורדת ירידה באורך 300 רגל ומבצעת גבעות זמן אוויר (קטעים בהם הנוסעים מרגישים תחושת "ריחוף" והתנתקות), סיבובים ופניות חדות. רכבת זו מבוססת על אינטנסיביות ומהירות, והיא מוערכת מאוד בקרב חובבי רכבות ההרים.
  • The Smiler - נמצאת בפארק "Alton Towers" שבבריטניה והיא רכבת ההרים בעל מספר הלולאות (לופים) הגבוה ביותר בעולם-14 היפוכים שונים. בעבר הרכבת הייתה במצב SBNO (Standing but not operating - עומדת אך לא פועלת) בשל תאונה חמורה שקרתה בשנת 2015, בה קרון רכבת מאויש התנגש בקרון ניסוי ריק שלא הצליח לסיים את המסלול עקב תקלה, ונשאר על המסילה.
  • Dominator - פארק Kings Dominion, וירג'יניה, ארצות הברית. ברכבת זו נמצאת אחת הלולאות הגדולות והגבוהות בעולם. גובהה 41 מטרים. רכבת הרים מסוג זהה לזו (florless-בהן הנוסעים יושבים מעל המסילה עם הרגליים באוויר) נבנתה בעוד מספר רב של פארקים בעולם, והן נבנו על ידי חברת B&M השווייצרית, אחת מיצרניות רכבות ההרים המצליחות בעולם.
  • Tatsu - פארק six flags magic mountain, קליפורניה, ארצות הברית. פירוש השם ביפנית הוא: חיית פרא מעופפת. הנוסעים תלויים מתחת למסילה כשהם שוכבים על בטנם, וכך מקבלים תחושה שהם עפים במרחבי הפארק המיוער.
  • Riddler's Revenge - פארק Six Flags Magic Mountain, קליפורניה, ארצות הברית. קרויה על שם אחת הדמויות המרושעות מסרטי "באטמן". שלוש דקות של נסיעה בעמידה, בחלקה על הראש, לאורך כקילומטר וכוללת 6 היפוכים. רכבת זו היא רכבת העמידה הגדולה ביותר בעולם.
  • Fury 325 - פארק Carowinds, צפון קרולינה. רכבת אשר נפתחה בשנת 2015, והיא הרכבת החמישית הגבוהה ביותר בעולם (גובהה 325 רגל). רכבת זו, כמו הרבה רכבות אחרות מסוג זה, מבוססת על גבעות זמן אוויר, ירידות ועליות, ללא היפוכים.
  • מילניום פורס - פארק Cedar Point, אוהיו, ארצות הברית. רכבת מסוג "giga coaster" (רכבת שגובהה יותר מ-300 רגל, ורכבת זו הייתה בין הראשונות שעשו זאת) ובין המהירות והגדולות מסוג זה. הרכבת נפתחה בשנת 2000 (מכאן שמה-כוח המילניום) ונחשבת בעבור רבים רכבת ההרים הטובה בעולם. בפארק נמצאת עוד מספר רכבות נוספות ששברו שיאים כמו ה"מגנום xl 200" שהייתה הראשונה שעברה את גובה ה-200 רגל, וה"טופ ת'ריל דראגסטר" הידועה-רכבת ההרים המהירה והגבוהה בעולם לשעבר.
  • אינדיאנה ג'ונס ומקדש הסכנה - פארק דיסנילנד בפריז. רכבת המוקדשת לסדרת סרטי אינדיאנה ג'ונס. הרכבת מבצעת היפוך אחד בודד, והיא אחת הרכבות הראשונות שנבנו בפארק, בשל התורים הארוכים ברכבת הר הרעם הגדול. הרכבת נבנתה על ידי חברת Intamin AG, שבנתה פרויקטים גדולים בנושא השעשועים ורכבות ההרים כמו הקינגדה קה, אל טורו ועוד.
  • Nemesis - פארק "אלטון טאוורס" באנגליה. הנוסעים תלויים מתחת למסילה, ובמצבם זה מבצעים ברגים ולולאות מפחידות. הרכבת נכנסת מתחת לאדמה דרך מנהרות ואגמי דם. רכבת זו נחשבת לאחת מרכבות ההרים האינטנסיביות ביותר, משום שהיא קרובה מאוד לאדמה (נאסר על הפארק לבנות מעל לגובה העצים).
  • Rougarou- פארק סידר פוינט, סאנדסקי, אוהיו, ארצות הברית. רכבת חסרת רצפה (הנוסעים יושבים ללא רצפה לרגליהם) מגבוהות והמהירות בעולם. שתי לולאות ענק בקוטר 31 ו-36 מטר. בעבר הרכבת נקראה "mantis" והנוסעים עמדו במהלך הנסיעה, אך קרונות הרכבת, צבעה ושמה הוחלפו בשנת 2015, כאשר הפארק מיתג אותה בתור "רכבת חדשה", כאשר בעצם רק חוויית הנסיעה שונה.
  • Steel Dragon 2000 - פארק Nagashima Spa Land יפן. רכבת זו מחזיקת תואר הרכבת הארוכה בעולם כבר כעשרים שנה. 2,479 מטרים אורכה. עלות הבניית הרכבת הייתה 50 מיליון דולר, וכללה חיזוקים מפני רעידות אדמה. למרות ההשקעה בבטיחות נזרק מן המסילה אחד הקרונות בעת נסיעה ושני נוסעיו נפצעו קשה. עקב כך הושבתה הרכבת לשלוש שנים ושבה לפעילות רק לפני מספר שנים, כאשר הוחלפו הרכבות המקוריות של חברת "מורגן" (החברה שבנתה את הרכבת).
  • Nitro - פארק Six Flags Great Adventure, ג'קסון, ניו ג'רזי, ארצות הברית. רכבת הרים המגיעה לגובה 70 מטרים (230 רגל) ויורדת במהירות 130 קמ"ש. המסלול ארוך במיוחד וכולל עליות, ירידות, גבעות זמן אוויר וסיבובים. ברכבות אלו (hyper coaster), לרוב המסלול בנוי בסגנון הנקרא "out and back" (הרכבת מטפסת כלפי מעלה ויורדת, עולה על מספר גבעות, מסתובבת בסיבוב חד כלפי מעלה וממשיכה ישר אל התחנה).
  • Big One - פארק בלאקפול פלז'ר ביץ', בלקפול, אנגליה. כבל המסילה מעלה את הנוסעים לגובה 72 מטר ומשם הם יורדים בשיפוע של 65 מעלות תוך כדי סיבוב לצד. בין הרכבות הגדולות ביותר בבריטניה.
  • Superman: Escape from krypton - פארק Six Flags Magic Mountain, קליפורניה. עד לשנת 2003 הייתה זו רכבת ההרים הגבוהה והמהירה בעולם. גובה השיא 125 מטר ומהירותה המקסימלית 160 קמ"ש. מונעת באמצעות מנוע ליניארי-סינכרוני בעל 2,000 כוח סוס. לפני מספר שנים שופצה ונצבעה הרכבת מחדש והיא פועלת כיום כך שהרכבת משוגרת אחורנית.
  • Colossus - פארק Thorpe Park, לונדון, אנגליה. זוהי הרכבת בעלת מספר הלולאות (לופים) השני הגבוה בעולם, עשירי במספר, אחרי הרכבת the smiler בפארק Alton Towers - הרכבת בעלת כמות ההיפוכים הגדולה ביותר.
  • Raptor - פארק סידר פויינט, אוהיו, ארצות הברית. הנוסעים תלויים מתחת למסילה (inverted coaster), כאשר הם מבצעים 6 היפוכים שונים באוויר.
  • מזחלות מטרהורן- פארק דיסנילנד בקליפורניה. רכבת זו היא רכבת ההרים הראשונה בעולם העשויה פלדה. לרכבת 2 מסלולים, אשר נוסעים סביב דגם מוקטן של הרי המטרהורן בגובה 45 מטרים.
  • blue fire" - אירופה פארק, רושט גרמניה. אחת הרכבות המהירות באירופה, הכוללת שיגור במהירות 100 קמ"ש ו-4 היפוכים אשר רבים מחשיבים אותה לרכבת הטובה ביותר בפארק.
  • קראקן - פארק sea world, אורלנדו, פלורידה. רכבת "ללא רצפה" (הנוסעים יושבים מעל המסילה כאשר רגליהם באוויר) המבצעת 7 היפוכים שונים.
  • סילבר סטאר - אירופה פארק, רושט, גרמניה. רכבת הרים מסוג hyper, המעוצבת בסגנון של מכונית מרצדס.
  • הר החלל (Space Mountain) - רכבת הרים מקורה הנמצאת בארבעה מפארקי השעשועים של חברת וולט דיסני.
  • רכבת הר הרעם הגדול (Big Thunder Mountain Railroad) - רכבת הרים הנמצאת בארבעה מפארקי השעשועים של חברת וולט דיסני.
  • X2 - רכבת הרים שלקרונותיה יכולת סיבוב של 360 מעלות תוך כדי נסיעה, בפארק six flags magic mountain בקליפורניה. רכבת זו היא הראשונה מסוגה בעולם. החברה שבנתה אותה, Arrow Dynamics, פשטה רגל שנה לאחר בנייתה, וקנתה אותה חברת S&S שהמשיכה את פס הייצור של רכבות אלו, ובנתה עוד 2 כאלה בעולם (אחת בסין והשנייה היא ביפן).
  • הענק הירוק (Incredible Hulk) - פארק Islands of adventure, אורלנדו, פלורידה. רכבת הרים המבוססת על הקומיקס הענק הירוק. הרכבת משתגרת תוך כדי עלייה איטית, ומבצעת מספר היפוכים.
  • פורמולה רוסה - רכבת ההרים המהירה בעולם. גובה השיא הוא 53 מטרים, מהירותה המקסימלית היא 240 קמ"ש והיא נראית כמו מכונית מרוץ. בגלל הרוחות החזקות באבו דאבי נדרש ללבוש משקפי מגן. נמצאת בפארק עולם הפרארי, בעיר אבו דאבי, שבמחוז אבו דאבי, איחוד האמירויות הערביות
  • דו-דודונפה (Do-Dodonpa) - רכבת ההרים בעלת התאוצה החזקה ביותר בעולם: מ 0 ל 180 קמ"ש בתוך 1.56 שניות בלבד, כאשר נוסעים חווים תאוצה בשיעור של 3.3 G. מנגנון השיגור עובד על אוויר דחוס. הרכבת נמצאת בפארק Fuji-Q Highland בפוג'יושידה, מחוז יאמאנאשי ביפן. אורך המסילה 1240 מטר וגובהה המרבי 49 מטר. משך הנסיעה הוא 55 שניות. בשנת 2021 הרכבת נסגרה למבקרים בגלל נוסעים שסבלו מפציעות כתוצאה מהנסיעה.
  • tower of terror [מגדל הטרור] - פארק Gold Reef City, יוהנסבורג, דרום אפריקה. רכבת הרים זו החזיקה בשיא עולמי של 6.3 כוח G. לרכבת יש נקודת נפילה של 35 מטר ועוד 15 לתוך בור באדמה - סהכ 50 מטר, בזווית נפילה של 90 מעלות. מהירות הרכבת היא 100 קמש. הרכבת בנויה בתוך מגדל ענק [ואותנטי] של מכרה זהב שהיה בסביבה. מעלית מרימה את הרכבת לראש המגדל, ומשם הרכבת צוללת בזווית של 90 מעלות כלפי מטה ולתוך הבור, נכנסת למנהרה ומתיישרת בחדות אגב ייצור 6.3 כוח G. בשנת 2007 הרכבת עברה שיפוץ על מנת להפחית את כמות הכוח G וכעת הוא עומד על כ4 כוח G.
  • Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure - פארק Universal's Islands of Adventure, אורלנדו, פלורידה. רכבת ההרים היקרה ביותר בעולם. מחיר הקמתה עמד על 300 מיליון דולר- פי 3 מהרכבת הבאה בתור. זו הרכבת היחידה בעולם שלה 7 שיגורים. אורך המסילה 1540 מטר, מהירות מרבית 80 קמ"ש. הנושא של הרכבת הוא "הארי פוטר" - והרכבת ממוקמת בתוך טירת הרפתקאות ענקית ומלאה מוטיבים מסרטי הארי פוטר כגון דמויות [חד קרן למשל], גשרים, טירות, קסמים/כישופים, מנהרות חשוכות, עשן וכו'. עקב המורכבות הרבה של המתקן הוא נתקל בקשיים תפעוליים רבים ואף נסגר לתקופה מסוימת.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0