שומר אמונים (ספר חסידות)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ספר שומר אמונים מהדורה ראשונה
קובץ:ספר שומר אמונים.jpg
ספר שומר אמונים מהדורה מחודשת
הרב אהרן ראטה בעל "שומר אמונים"

שומר אמונים הוא ספר חסידות שכתב הרב אהרן ראטה, מייסד חבורת שומרי אמונים. הספר נדפס לראשונה בירושלים תש"ב-1942.

הספר עוסק בענייני אמונה וביטחון (יתכן שהדבר קשור לכך שהוא נכתב בזמן השואה), בהשגחה פרטית וגאולה ובעניית אמן. בנושא זה הוא מביא את מאמר חז"ל: ”פתחו שערים ויבא גוי צדיק שומר אמונים - אל תיקרי שומר אמונים אלא שאומרים אמן” (סנהדרין קי, ב), ומכאן שמו של הספר. לספר נלווה קונטרס אהבת הבורא ושירי דביקות ושמחה.

תועלת הספר

בנו רבי אברהם חיים ראטה, האדמו"ר משומרי אמונים, כותב בהקדמתו לספר, כי הוא התחבר ”בעיצומה של מלחמת העולם השניה... וחושך ואפילה כיסה הארץ... והגיעו אל סף היאוש רח"ל. אז קם אאמו"ר ויצא לעזרת ה' בגיבורים ובמשך פחות משלשה חדשים חיבר והדפיס את ספר הקדוש הזה... והצית את גחלת האמונה והבטחון בלבבות הנשברות הנדכאים והמיואשים, וחיזקם באמונה הפשוטה המקובלת לנו מאבותינו הקדושים, ושלא להרהר ח"ו אחר דרכי השם יתברך הנסתרים והנעלמים מעין כל חי”

חתנו הרב אברהם יצחק קאהן, האדמו"ר מתולדות אהרן, כתב פירוש על הספר בשם "הוספות וביאורים", ובהקדמה כתב על המחבר: ”והנה עוד אז באמצע המלחמה שהתחילו הניסיונות להתגבר, כשבאו השמועות מה שעושה הצורר ישראל בפולין בשנת תש"ב (1941–1942)... נתעורר אז לעשות זה החיבור לחזק את בני ישראל באמונה, ולהאמין שהכל בהשגחה פרטית, ולבטוח בה' שאל יעזבנו ואל יטשנו”.[דרוש מקור: מדויק]).

מבנה הספר

הספר בנוי משבע מאמרים, שלחלק מהם נוסף 'דרוש' המהווה כעין הקדמה.

  • דרוש ומאמר האמונה
  • מאמר השגחה פרטית
  • דרוש ומאמר הבטחון
  • מאמר פתחו שערים (בנושא עניית אמן)
  • מאמר שכר ועונש
  • דרוש ומאמר הגאולה
  • מאמר צהלי ורוני (בענין שמחה בעבודת ה')

ובסוף הספר – קונטרס אהבת הבורא.

כאמור, הספר עוסק בעיקר באמונה ובטחון. לשונו קלה ונעימה כשהוא מתאר כיצד כל אדם יכול לחיות באמונה וציפייה לגאולה, ולכן הוא התפשט גם מחוץ לקהילות שומר אמונים.

מהדורות הספר

בשנת תשי"ט ההדיר חתנו האדמו"ר מתולדות אהרן את הספר מחדש וערך בו תיקונים רבים וכן סידר מחדש פרקים אשר לדבריו לא היו במקומם, כמו כן הוסיף הרחבות לספר שנדפסו בשולי הספר בשם הערות וביאורים.[1], גיסו האדמו"ר משומרי אמונים התנגד בחריפות לשינויים ואף הקדיש לכך את הקדמתו לספר[2].

בספרות המחקר

חוקר הקבלה גרשם שלום הזכיר את רבי אהרן ראטה כדוגמה נדירה לצמיחת עדה חסידית חיה סביב צדיק, שלא כהמשך של שושלת. עוד הוא כותב ש"אותם הכרכים של הספר "שומר אמונים" של רבי אהר'לה רוט הם מהתעודות המופלאות ביותר ליהודי בן זמננו, גם אם הוא רחוק ככל האפשר מעצם המסגרת המסורתית שבתוכה אפשרית הייתה תופעה כזאת".[3]

בטופס "שומר אמונים" משנת תש"ב 1942, שהיה ברשות שלום, נמצא בכתב ידו: "הספר הזה יקר המציאות ביותר ולא רצו להדפיסו שנית בגלל מחלוקת במשפחתו. וטופס זה שהוא שלם בא לידי אחר חיפוש רב בשנת תשי"ח ולא נרשם כלל בקרית ספר".[4]

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ שומר אמונים מהדורת תשכ"ד באוצר החכמה
  2. ^ שומר אמונים מהדורה חדשה (ה'תשס"ה) שבהוצאת מכון תש"א באוצר החכמה
  3. ^ גרשם שלום, דברים בגו, א, תל אביב: הוצאת עם עובד, תש"ן-1990, עמ' 76.
  4. ^ קטלוג ספריית שלום, מס' R3753
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0