שיזף רפאלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שיזף רפאלי
Sheizaf Rafaeli.jpg
לידה 7 ביוני 1955 (גיל: 68)
ענף מדעי למידה משולבת מחשב, תקשורת מתווכת מחשב, ערך מידע, שוקי מידע באינטרנט, תרבות אינטרנט
מקום מגורים ישראל, ארצות הברית
תרומות עיקריות

כתב את "לוטוס 3-2-1" ו-"NetWork and NetPlay"

הקים וערך את The Journal of Computer Mediated Communication
רפאלי מנחה את טקס הפתיחה של כנס "ויקימניה 2011"

פרופסור שיזף רפאלי (נולד ב-7 ביוני 1955) הוא מחלוצי האינטרנט בישראל, חוקר ומרצה בתחום מערכות מידע, תקשורת מתווכת מחשב, וניהול ידע ומידע. רפאלי עומד בראש מרכז שגיא לחקר האינטרנט (לשעבר המרכז לחקר חברת המידע), עמית מחקר בכיר במוסד שמואל נאמן, והוא בעל טור בעיתונות הישראלית. בין השנים 20052011 שימש ראש בית הספר לניהול באוניברסיטת חיפה[1]. עבודתו המדעית זכתה לפרסום במאות מאמרים בכתבי עת והוא כתב כמה ספרים. התרומות המדעיות העיקריות שלו עוסקות בשאלות של אינטראקטיביות, חקר רשתות, ערך המידע, שיתוף במידע והיצף מידע, ריבוי משימות וקהילות וירטואליות.

ביוגרפיה

רפאלי נולד בקיבוץ מעגן מיכאל. הוא בנם של אליעזר רפאלי ושל דבורה רפאלי (אשכול), בתו של לוי אשכול. למד בבית הספר הריאלי בחיפה. שירת בצה"ל ביחידות שונות, והמשיך בשירות קבע כקצין שריון, קמב"ץ ומפקד פלוגת טנקים.

שימש כרכז חינוכי של הפנימייה הצבאית לפיקוד שליד בית הספר הריאלי בחיפה. לאחר מכן ריכז פעילות של משרד החוץ במערב התיכון ובחוף המערבי של ארצות הברית.

רפאלי הוא בעל תואר ראשון מאוניברסיטת חיפה, תואר שני מאוניברסיטת המדינה של אוהיו (OSU) ותואר שני ודוקטור מאוניברסיטת סטנפורד. קיבל מינוי פרופסור גם באוניברסיטה העברית בירושלים, באוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה, באוניברסיטת מישיגן בארצות הברית ובאוניברסיטת סידני באוסטרליה.

בשנות השמונים והתשעים של המאה העשרים שימש מרצה בבית הספר למנהל עסקים של האוניברסיטה העברית. לימד כפרופסור אורח באוניברסיטאות אוהיו סטייט, קליפורניה (ברקלי), וירג'יניה, ומישיגן בארצות הברית, וב-Essec, ו-CIIM, במרכז הבינתחומי הרצליה, באוניברסיטה הפתוחה בישראל ובטכניון.

רפאלי היה מעורב בהקמת מספר מיזמים בתחום האינטרנט בישראל ובעולם, כולל כתבי עת מדעיים מקוונים, אתרי שיתוף ידע, שימושי אינטרנט בממשל על בסיס ויקי ובמשחקי מחשב לצורכי למידה ומטרות ארגוניות.

רפאלי עוסק בייעוץ לגופים ממשלתיים ובינלאומיים, בהם משרדי החוץ, משרד המסחר והתעשייה וארגון אונסק"ו. הוא חבר בוועדות העריכה של מספר כתבי עת מדעיים ודירקטור במספר חברות לתועלת הציבור ובמלכ"רים, בהם שירות ייעוץ לאזרח, להב"ה - לצמצום הפער הדיגיטלי בחברה הישראלית, StartUpSeeds ו-NPTech. כמו כן, החל מדצמבר 2013, הוא חבר הוועד המנהל של עמותת ויקימדיה ישראל.

שיזף רפאלי הוא חבר ההנהלה המדעית של מרכז המצוינות לחקר למידה בעידן המידע (LINKS).

רפאלי מתגורר בחיפה, נשוי לפרופ' ענת רפאלי ואב לשלושה ילדים.

פרסומים

בשנת 1989 הוציא לאור יחד עם שלמה לזר את הספר "לוטוס 3-2-1", שהיה ספר חלוצי בתחום הגיליון האלקטרוני בשפה העברית. הוא היוצר של תוכנת ניתוח הנתונים הסטטיסטי וספר הלימוד המלווה אותה, "ננס".

ב-1995 הקים וערך את כתב העת המדעי בתחום תקשורת מתווכת מחשב,"The Journal of Computer Mediated Communication", אחד מכתבי העת המדעיים הראשונים והמובילים בתחומו, אשר יצא לאור במהדורה מקוונת בלבד, ללא מקבילה מודפסת. תכניו היו פתוחים לכל בגישה חופשית.

במרוצת השנים כתב טורים שבועיים בנושאים שונים בעיתוני העסקים "גלובס" ו"כלכליסט", בעיתון "הארץ" ובאתר החדשות ynet. כתב וערך מספר ספרים, בהם הספר על קהילות וירטואליות "NetWork and NetPlay"[2], ועשרות מאמרים מדעיים.

פרסם סדרה של 24 הרצאות מוקלטות לפודקאסט תחת הכותרת: "המחשב, הרשת ועידן המידע: מסע רדיופוני בין טכנולוגיה, תרבות וכלכלה".

ביחד עם דפנה רבן יצר את סימולציית משחק העסקים: "דוכן הלימונדה".

רפאלי עוסק בחקר תרבות, עסקים וארגונים בהקשרים דיגיטליים.

פרסים

רפאלי זכה בפרס החוקר הצעיר המצטיין של ה-AERA בשנת 1985. על עבודתו ופועלו בתחום מערכות אינטרנטיות חלוציות כמו כפיות, שוונג ומקום. היה שותף לתג "מלאכים ברשת" בשנים 20052008.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שיזף רפאלי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ביוגרפיה בדף הבית
  2. ^ Network and Netplay: Virtual Groups on the Internet, באתר אמזון (באנגלית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0