א-נבי שית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף נבי א-שית)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ٱلنَّبِي شَيْت
מדינה לבנוןלבנון לבנון
מחוז מחוז בעלבכ-אלהרמל
נפה נפת בעלבכ
אזור זמן UTC +2
מצבת קבר שת

נבי א-שיתערבית: كرك نوح) הוא כפר במזרח לבנון, בנפת בעלבכ, במחוז בעלבכ-אלהרמל. התושבים בכפר הם בעיקר מוסלמים מתואלים. בכפר יש מבנה מקאם המזוהה כ"קבר שת", הבן השלישי של אדם וחוה. באתר הקבר נבנה מסגד המכיל את קברו של שת (מסורת יריבה מזהה את קברו של שת בכפר הנטוש בשית ליד גדרה, וכמו כן בעיר מוסול בעיראק). הכפר הוא מקום הולדתו של עבאס מוסאווי, שהיה מנהיג חזבאללה, ואיש דת שיעי בעל השפעה. הכפר מיושב בעיקר על ידי חמולות הלבאווי, אל מוסאווי, חזימא וש'וקר.

היסטוריה

הכפר היה לאתר דתי חשוב בימי הביניים, ומשך עולי רגל מכפרי הסביבה. הנוסע המוסלמי אבן ג'ביר שעבר באזור בשנת 1184, בדרכו לדמשק כתב:” שני הקברים של שת ונח [..] נמצאים בבקאע , ומסע של יומיים מדמשק. מי שמדד את קברו של שת, דיווח לנו שאורכו 40 אמות, וקברו של נח היה בן 30. קבר בנו של נח שוכן זה לצד זה עם זה של נח. יש בניין מעל הקברים, והקדש למטרות צדקה”.

בסוף 1979, כמה חודשים לאחר המהפכה האיראנית, הגיעו לראשונה לאזור מתנדבים איראניים, שתוך מספר שנים החלו לעזור להקמת חזבאללה. הם גייסו בן השאר את תושב הכפר שייח' עבאס מוסאווי, שבאמצע שנות ה-80 היה אחד ממנהיג הארגון, דובר ומטיף במסגדים באזור הבקאע ואחראי על ביטחון הפנים בארגון[1]. בסוף שנות ה-80 היה מוסאווי מפקד אזור הבקאע, וסגנו של המנהיג הרוחני של חזבאללה מוחמד חוסיין פדלאללה[2]. מוסאווי נהרג על ידי צה"ל בפעולת חיסול ממוקד ב-1992.

טען אתמול העיתון . עם זאת, מלשכת ראש הממשלה נמסר כי בישראל או אצל המתווכים הגרמנים לא התקבל מידע חדש בפרשה.

במאי 2004 טען העיתון "א-שרק אל-אווסט", המתפרסם בלונדון, כי אנשי חזבאללה קיימו חיפושים בפאתי א-נבי שית, ובסיומם הודיעו כי הצליחו למצוא את מקום קבורתו המדויק של הנווט רון ארד שמטוסו הופל ב-1986. לפי הפרסום, שוביו של ארד החזיקו אותו בנבי שית ורצחו אותו ב-1988, לאחר ש-18 לוחמים לבנונים ובהם קרובי משפחה של השובים, נהרגו בפעולת צה"ל במידון שבמזרח לבנון[3]. אולם אחר כך הודיע חזבאללה כי מאמציו לאיתור ארד נכשלו[4].

בפברואר 2014, נהרגו מספר פעילי חזבאללה בכפר בעקבות הפצצה של חיל-האוויר הישראלי[5].

בספטמבר 2019, חשף צה"ל אתר לייצור טילים מדויקים של חזבללה בכפר[6].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא א-נבי שית בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0