פורטל:ערכים מומלצים/ערכים/רב חסדא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבים ממאמריו של רב חסדא הובאו בתלמוד הירושלמי, ואמוראי ארץ ישראל דנו בהם יותר מבדבריו של כל אמורא בבלי אחר. עמוד לדוגמה מן התלמוד הירושלמי במסכת בבא בתרא, שבו מובאים שלושה ממאמריו ההלכתיים של רב חסדא.

רב חסדא הוא מן המפורסמים שבחכמי התלמוד. חי בבבל בדור השני והשלישי של תקופת האמוראים, בשנות ה-ד' אלפים. היה בן העיר כפרי, גדל בישיבות סורא ונהרדעא וכיהן כדיין, ובסוף ימיו - כראש ישיבת סורא.

רב חסדא נודע בשקדנותו ובתורתו, והיה ממעט לישון בלילות. נשא ונתן בהלכה עם רב נחמן, רב ששת ורבה בר רב הונא. תלמידיו נמנו עם גדולי הדור שאחריו, ובהם רבי זירא ורבא. מאמריו של רב חסדא רבים והם מקיפים תחומים רבים בהלכה ובאגדה, דברי מוסר ודרך ארץ.

למד תורה מפי רב ותלמידיו ומפי תלמידי שמואל, והיה תלמיד-חבר של רב הונא. אחרי פטירתם של רב הונא ורב יהודה, ראשי ישיבות סורא ופומבדיתא, עמד רב חסדא בראש ישיבת סורא במשך 10 שנים. החוקרים דנו בשאלה, האם שהה רב חסדא תקופה מסוימת בארץ ישראל.

רב חסדא נודע בעושרו הרב, שאותו קנה בייצור שיכר, ובמשפחתו הענפה. בגיל 16 נישא לבתו של רב חנן בר רבא, חתנו של רב. בנותיו נישאו לתלמידי חכמים מפורסמים, אחד מהם הוא האמורא רבא, שנישא לבתו לאחר שנפטר בעלה הראשון, האמורא רמי בר חמא. בניו נמנו עם חכמי הדורות הבאים.

לערך המלא - מומלצים נוספים