אשלגן סורבט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־01:18, 13 באוגוסט 2020 מאת בוט גאון הירדן (שיחה | תרומות) (מולקולרית >> מולרית (דרך WP:JWB))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:תרכובת

פרמטרים [ נוסחה כימית ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

סוג לא תואם [ מסה מולרית ]

אשלגן סורבט
Sorbato de Potássio-2D.png
שם סיסטמטי Potassium (2E,4E)-hexa-2,4-dienoate
מסה מולרית 150.22 g mol−1 גרם/מול
מספר CAS 24634-61-5
מסיסות 58.5 גרם ל-100 מ"ל
טמפרטורת היתוך 270 °C
543.15 K
הערה כללית מתפרק בהיתוך

אשלגן סורבט (אנגלית: Potassium sorbate) הוא מלח האשלגן של חומצה סורבית (E202) הוא מאד מסיס במים (58.2% ב 20 °C), משמש לשימור מזון באופן דומה לחומצה סורבית (E200). החומר נועד למניעת או האטת שינויים בצבע ובטעם של מזון. החומר המשמר פועל כנגד עובששמרים והשימוש בו נפוץ במוצרי מזון שונים – כגון גבינות, חמוצים, פירות מיובשים, יין ומוצרים לטיפוח אישי. למרות שחומצה סורבית מופיעה באופן טבעי במספר פירות יער,  כל ייצור החומצה הסורבית בעולם, שממנו נגזר הסורבט האשלגן, מיוצר בצורה סינתטית.

בטיחות

אשלגן סורבט גורם לגירוי עור, העיניים ודרכי הנשימה.[1] לצד מחקרים המלמדים כי החומר בטוח לשימוש על סמך ניסיון ארוך טווח[2], מחקרים במעבדה הראו כי החומר הוא רעיל ומוטגני (כלומר יוצר מוטציות) לתאי דם אנושיים. אשלגן סורבט נמצא כרעיל לדנ"א אנושי בתאים לימפוציטיים (תאים ממערכת החיסון) פריפריאליים, ועל כן נמצא כי הוא משפיע לרעה על מערכת זו. החומר לעיתים קרובות משולב עם חומצה אסקורבית ומלחי ברזל, שילוב שגם הוא מוטגני לדנ"א[3]. במפגש של הארגון המזון והחקלאות העריכו כי הכמות המומלצת לצריכה של אשלגן סורבט לאדם היא 0.025%-0.1%.[4] לפיכך שיערו כי הצריכה היומית המקובלת היא 12.5 מ"ג / קילוגרם, או 875 מ"ג ליום עבור מבוגר ממוצע (שמשקלו לערך 70 קילוגרם). הנתונים הסתמכו על סכום של הכמות המומלצת של חומצה סורבית עם סידן ועם אשלגן סורבט (מחושבים כחומצה סורבית). DSD(Dangerous Substances Directive) סימן את החומר כמסוכן[5]

רגולציה

החומר אושר בסוף שנות ה-40 על ידי ה-FDA האמריקני כבטוח לצריכה כתוסף מזון. בצרפת אושר השימוש בו החל מ – 1959 ובגרמניה משנת 1971.

על פי התקינה האירופאית, הכמות המותרת לשימוש היא 1,000 מ"ג לכל קילוגרם של גבינה.

מקורות שניונים

  • Deuel, H. J. jr et al. (1954)Food Res., 19, 1
  • Fingerhut, M., Schmidt, B. & Lang, K. (1962) Biochem. Z., 366, 118
  • Mellon Institute (1954) Unpublished report
  • Rhône-Poulenc (1965) Unpublished report
  • Smyth, H. F. jr & Carpenter, C. P. (1948) J industr. Hyg. Toxicol., 30, 63
  • Westöö, E. (1964) Acta chem. scand., 18, 1373

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ EFS (EFSA), SCIENTIFIC OPINION Scientific Opinion on the safety and efficacy of potassium sorbate as a silage additive for all animals except dogs and cats, 203
  2. ^ Tulamait, Aiman; Laghi, F; Mikrut, K; Carey, RB; Budinger, GR (2005). "Potassium sorbate reduces gastric colonization in patients receiving mechanical ventilization". J Crit Care. 20 (3): 281–287. doi:10.1016/j.jcrc.2005.03.002. PMID 16253799.
  3. ^ Mamur, Sevcan; Yüzbaşıoğlu, Deniz; Ünal, Fatma; Yılmaz, Serkan (2010). "Does potassium sorbate induce genotoxic or mutagenic effects in lymphocytes?". Toxicology in Vitro. 24 (3): 790–4. doi:10.1016/j.tiv.2009.12.021. PMID 20036729.
  4. ^ Sorbate, potassium (FAO Nutrition Meetings Report Series 40abc)
  5. ^ במסד הנתונים IFA ביקור 20.7.2014
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0