קבוצת תמיכה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־09:57, 19 ביולי 2018 מאת יהודה 1 (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קבוצת תמיכה היא קבוצה חברתית המורכבת מחברים שמספקים זה לזה סוגים שונים של עזרה (בדרך כלל לא סיוע מקצועי או חומרי), עבור מאפיין מסוים שמשותף להם, לרוב מאפיין שמטריד אותם.

דוגמאות לקבוצות תמיכה:

פעילויות של קבוצות חברתיות

ישנן מספר דרכים להגשת סיוע במסגרת של קבוצת תמיכה. למשל: מתן מידע רלוונטי והערכתו, תיאור חוויות אישיות, הקשבה לאחר וקבלה שלו ושל חוויותיו, תוך הבנה, אמפתיה ותמיכה, וכן ביסוס רשת חברתית.

קבוצת תמיכה עשויה גם לפעול ליידוע הציבור בתכנים רלוונטיים, או להשגת סיוע משפטי בהתאם לצורך.

קבוצות תמיכה מקוונות

בדומה לקבוצות תמיכה פרונטליות, קבוצות דיון מקוונות מהוות אמצעי לשיתוף חוויות, קשיים ושאלות במגוון רחב של נושאים, ומתמקדות בדרך כלל בקשיים פסיכולוגיים, הנוגעים להתמודדות עם מחלות, התמכרויות ויחסים בין-אישיים. לקבוצות תמיכה מקוונות מספר יתרונות: הן מאפשרות צמצום פערי מרחק בין המשתתפים, הן לרוב לא כרוכות בהוצאות כספיות כגון דמי השתתפות ועלות הגעה, והן מאפשרות הימנעות מחשיפה פנים-אל-פנים בין המשתתפים ובכך יוצרות אנונימיות רבה יותר.

עקב היותה של התקשורת אנונימית ומתבצעת דרך המחשב, היא מסירה עכבות בין המשתתפים, ועל כן נוצרים ביניהם תוך זמן קצר קשרים אישיים ותחושה של שייכות, גילויים של דאגה, איכפתיות, הקשבה ורצון לסייע. בכך הגורמים המאפיינים תהליכים קבוצתיים בקבוצות פנים-אל-פנים- מתקיימים גם בקבוצות מקוונות. עם זאת, לקבוצות מקוונות מספר חסרונות ומגבלות: לעיתים מתגלים בהן גם ביטויים של בוטות ותוקפנות, אשר נובעים מחוסר בקשר עין, שימוש בשמות פיקטיביים (המייצר חוסר אפשרות זיהוי וענישה) והתייחסות אל המשתתפים כאל אובייקט. כמו כן, האילוצים הטכנולוגיים עלולים למנוע גישה חופשית מאנשים שאינם בקיאים בשימוש במחשב. חיסרון נוסף הוא העדר בקרה על המשתתפים ועל התוכן המוצג בקבוצה - המידע המסופק על ידי המשתתפים עלול להיות לא מדויק, מטעה ואף מזיק, כאשר לעיתים הדבר נעשה בזדון ולעיתים בתום לב. עקב כך, השתתפות בטוחה בקבוצות תמיכה  מקוונות מצריכה מהמשתמש גילוי של ערנות, ובדיקה של רקע הקבוצה והמנחה.[1]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ עזי ברק ושיבולת לביא, קבוצת תמיכה מקוונת שיטה חדשה להתערבות ייעוצית, הייעוץ החינוכי 8, 1999, עמ' 54-68
Social sciences.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא סוציולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0