אגודת הסופרות והסופרים העברים בישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־02:15, 28 במאי 2019 מאת שלמה המלך (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אגודת הסופרים העברים במדינת ישראל (בעבר: אגודת הסופרים העבריים בארץ ישראל או אגודת הסופרים העבריים) היא אגודה מקצועית של הסופרים והמשוררים כותבי העברית בישראל (קיימות בישראל גם אגודות של סופרים כותבי שפות אחרות, כגון ערבית) והיא מקבילה לאיגוד כללי של סופרים בישראל.

היסטוריה

האגודה הוקמה בתל אביב בשנת 1921 על ידי חיים נחמן ביאליק, באספה הראשונה השתתפו כ-70 סופרים ונחום סוקולוב נבחר לנשיא כבוד. באותו מעמד נבחרו כדירקטורים לוועד האגודה: חיים נחמן ביאליק, אחד העם, מרדכי בן הלל הכהן, יעקב פיכמן, אשר ברש, אהרן אברהם קבק ואלכסנדר זיסקינד רבינוביץ'.[1]

ב-1928 נבחר חיים נחמן ביאליק לנשיא האגודה, תפקיד שמילא עד שנפטר ב-1934. ב-1938 נבחר שאול טשרניחובסקי להחליפו בתפקיד נשיא האגודה, תפקיד שמילא עד שנפטר ב-1943. ב-1958 נבחר דב חומסקי, תפקיד שמילא עד 1974.

ארכיון האגודה נקרא "גנזים", ומטרתו שימור המורשת הספרותית בשפה העברית. האגודה מוציאה לאור ירחון ספרותי בשם "מאזנים". בית האגודה הוא "בית הסופר" בתל אביב, הקרוי על שם שאול טשרניחובסקי, ובו שוכנים הארכיון ומערכת הירחון של האגודה.

תנאי הקבלה לאגודה

במקור חברות באגודה הייתה מותנית בכתיבת שני ספרים בשפה העברית. בתחילת שנות השבעים, כאשר מספר חברי האגודה היה כ-300, הוחלט לצרף גם לשורות האגודה סופרים חדשים שעלו לא מכבר אל הארץ. סופרים אלו לא פרסמו עבודות בעברית. במקביל האגודה יזמה מאמץ לתרגם את היצירות של סופרים אלו לעברית, לסייע בקליטתם לתרבות הישראלית.

בתחילת שנת 2016 הצטרפו לאגודה כ-40 עורכים ומתרגמים, לאחר שתנאי הסף לקבלה לחברות באגודה שונו והתאפשרה הצטרפות גם של עורכים ומתרגמים "בהוצאות ספרים מרכזיות".

נכון לשנת 2016 מאגדת האגודה כ-520 סופרים, משוררים, עורכים, מתרגמים, במאים ומחזאים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אגודת הסופרות והסופרים העברים בישראל, בספרייה היהודית המקוונת (באנגלית)
P literature.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא ספרות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0