אגתוקלס (בן ליסימכוס)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־02:39, 16 באוגוסט 2020 מאת ספרא (שיחה | תרומות) (←‏ביוגרפיה: ניסוח)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אַגַתֿוֹקְלֶסיוונית: Ἀγαθοκλῆς‏; ? - 284 לפנה"ס) היה יורש העצר של תראקיה, בנו של הדיאדוך ליסימכוס. נרצח ביוזמתה של אמו החורגת ארסינואי השנייה.

ביוגרפיה

אגתוקלס היה בנו הבכור של הדיאדוך ליסימכוס, שהיה מלך תראקיה. אמו הייתה ניקיאה, אצילה מוקדונית, בתו של המצביא הנודע אנטיפטרוס. היו לו שתי אחיות: ארסינואי הראשונה, שמאוחר יותר נישאה לתלמי השני מלך מצרים ואורידיקה, שמאוחר יותר נישאה לאנטיפטרוס השני, מלך מוקדון, בנו של קסנדרוס. אגתוקלס נישא לליסנדרה, בתם תלמי הראשון ואורידיקה, ובעצם בת דודתו מצד אמו.

סביב שנת 292 לפנה"ס,[1] אגתוקלס השתתף במלחמה של אביו נגד דרומיכטס מלך הגטים. לטענת דיודורוס, אגתוקלס נפל בשבי הגטים אולם דרומיכטס נהג בו יפה, שחרר אותו ושלח אותו לאביו, בתקווה לשפר את היחסים איתו. המחווה לא הביאה את התוצאות המבוקשות והמאבקים נמשכו.[2] פלוטרכוס מוסר טענה אחרת, על פיה לא אגתוקלס אלא ליסימכוס עצמו נפל בשבי.[3] פאוסניאס אינו בטוח איזו מן הגרסאות נכונה.[4] בסופו של דבר הסכים אביו להסכם שלום עם הגטים.[5]

בשנת 287 לפנה"ס הוא נשלח בידי אביו כדי להילחם בדמטריוס פוליורקטס מלך מוקדון. דמטריוס שלל מליסימכוס את לידיה ואת קאריה, אולם במסע צבאי מוצלח, אילץ אותו אגתוקלס לסגת משם.[6] אגתוקלס היה פופולרי בחצר המלוכה, והיה היורש המועדף. עם זאת, בשנת 299 לפנה"ס נישא אביו לנסיכה המצרית ארסינואי השנייה, שהייתה אחותה למחצה של אשתו של אגתוקלס, ליסנדרה. ארסינואי רצתה שהבנים שהיא ילדה לליסימכוס ירשו את הכתר ולא אגתוקלס. לפיכך היא האשימה את אגתוקלס בבגידה ובניסיון לרצוח את אביו. פאוסניאס אף מוסר סיפור, על פיו היא התאהבה באגתוקלס, ומשלא הסכים להינשא לה החליטה לנקום בו.[7] כך או כך, בשנת 284 לפנה"ס[1] הוא הוצא להורג באמצעות רעל.[8]

אשתו ליסנדרה, חששה גם היא מפני אריסנואי, ויחד עם ילדיו ועם אחיה תלמי קראונוס, נמלטה אל מלך האימפריה הסלווקית, סלאוקוס הראשון, והשניים הפצירו בו לנקום את מותו של אגתוקלס. בו בזמן, פילטרוס, שהיה מופקד על האוצר של ליסימכוס, שמע על הירצחו של אגתוקלס ופחד מהמשך מעשיה של ארסינואי ושלח שליח אל סלאוקוס להצהיר על נאמנותו ולהפקיד בידיו את אוצרו של ליסימכוס. כאשר שמע על כך ליסימכוס, הוא חצה לאסיה הקטנה ותקף את צבאו של סלאוקוס ומת במהלך קרב קורופדיום, שהתרחש בשנת 281 לפנה"ס.

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0