אוניברסיטת הרווארד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־15:39, 10 בינואר 2019 מאת אדומיניק (שיחה | תרומות) (הסרת תמונה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Disambig RTL.svg המונח "הרווארד" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו הרווארד (פירושונים).

תבנית:מוסד אקדמי אוניברסיטת הרווארדאנגלית: Harvard University) היא אוניברסיטה אמריקאית פרטית בעיר קיימברידג' שבמסצ'וסטס, האוניברסיטה האמריקאית הוותיקה והעשירה ביותר, ומהידועות שבהן; חברה בליגת הקיסוס ומדורגת בתור האוניברסיטה המובילה בעולם.

היסטוריה

אחד מבניניה העתיקים של האוניברסיטה

נוסדה ב-8 בספטמבר 1636. שמה המקורי היה "ניו קולג'", והוא שונה ל"הרווארד קולג'" בשנת 1639, על שם התורם ג'ון הרווארד. בשנת 1780 הופיע לראשונה גם התואר "אוניברסיטה" בסמיכות לשם הרווארד, בחוקה של מסצ'וסטס. במשך שנים רבות לא התקבלו נשים להרווארד קולג', והתהליך של הפיכת הרווארד למוסד המתייחס באופן שוויוני לנשים היה הדרגתי. ב-1879 הוקם רדקליף קולג' בסמוך להרווארד כמוסד נלווה המיועד לנשים. בזמן מלחמת העולם השנייה הותר לראשונה לסטודנטיות מרדקליף ללמוד קורסים בהרווארד. החל מ-1963 היו התעודות של בוגרות רדקליף חתומות על ידי נשיא הרווארד. ב-1977 עברו כל תלמידות רדקליף למעשה להרווארד קולג' וב-1999 התאחדו המוסדות רשמית ורדקליף הפך למכון ללימודים מתקדמים.

במהלך המאה ה-19 הייתה הרווארד מעוזם של ה"ברהמינים מבוסטון", המעמד העליון הפרוטסטנטי. מאידך, הייתה הרווארד ממוסדות העילית הראשונים בארצות הברית שקיבלו יהודים וקתולים, בניגוד, לדוגמה, לפרינסטון ולייל. החל מאמצע שנות ה-80 של המאה ה-19 בוטלה חובת הנוכחות בתפילה בכנסייה. עם תחילת המאה ה-20 עלה מספרם של בני המהגרים - יהודים וקתולים. בשנת 1908 היוו הסטודנטים הקתולים 9 אחוז מבין כלל הסטודנטים. בין השנים 19061922 עלה אחוז היהודים מ-6 ל-25. לנוכח העלייה המרשימה באחוז היהודים בקמפוס ביקש נשיא האוניברסיטה דאז לורנס לאוול להגביל את אחוז הסטודנטים היהודים החדשים המתקבלים למוסד ל-12 אחוז, אך הצעתו נדחתה על ידי הסגל האקדמי. בפועל ירד בשנים אחר כך מספרם היחסי של הסטודנטים היהודים שהתקבלו למוסד והדבר הוביל, בין השאר, להקמת אוניברסיטת ברנדייס. לאחר מלחמת העולם השנייה גברה הרבגוניות של ציבור הסטודנטים והאוניברסיטה משכה אליה גם מספר הולך וגובר של סטודנטים בינלאומיים.

האוניברסיטה כיום


בהרווארד קולג' לומדים כ-6,650 סטודנטים לתואר ראשון. באוניברסיטת הרווארד לומדים כ-13,000 סטודנטים לתארים מתקדמים. סגל ההוראה מונה כ-2,300 פרופסורים. אחוז המתקבלים ללימודים בקולג', מתוך מגישי המועמדות, הוא כתשעה אחוז, וכ-80 אחוז מהמתקבלים בוחרים ללמוד במוסד. לפי US News and World Report, הרווארד הוא המוסד השני הסלקטיבי ביותר לתואר ראשון מבין האוניברסיטאות והקולג'ים בארצות הברית, לאחר אוניברסיטת סטאנפורד (נכון לסתיו 2013).[1]

ספריית האוניברסיטה מכילה מעל 15 מיליון ספרים, והיא הספרייה השלישית בגודלה בעולם.

פוליטית, הרווארד נחשבת למעוז שמאלי של המפלגה הדמוקרטית. ריצ'רד ניקסון התייחס אליה בתור "הקרמלין על (נהר) הצ'ארלס". מדגם שנערך לפני הבחירות לנשיאות בשנת 2004 העניק לג'ון קרי הדמוקרטי 73 אחוז מהקולות, לעומת 19 אחוז לג'ורג' בוש הרפובליקני, בדומה לאחוזי התמיכה בהם בערים גדולות כמו ניו יורק ובוסטון.

נשיאת המוסד היא דרו גילפין פאוסט, האישה הראשונה בתפקיד. פאוסט החליפה את לארי סאמרס, שתקופת כהונתו (2001 - 2006) לוותה במאבקים עזים עם חברי הסגל.

פקולטות

מוזיאון הטבע של אוניברסיטת הרווארד

בוגרים בולטים

נושרים בולטים

בקרב תלמידי הרווארד יש שלא סיימו לימודיהם משום שההצלחה מחוץ לאוניברסיטה קסמה להם:

קישורים חיצוניים

הערות שוליים