אוניברסיטת ורוצלב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־04:07, 14 באוקטובר 2020 מאת שמש מרפא (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית:מוסד אקדמי


שגיאות פרמטריות בתבנית:לשכתב

פרמטרי חובה [ נושא ] חסרים

אוניברסיטת ורוצלב, בעבר אוניברסיטת ברסלאופולנית:Uniwersytet Wrocławski; בגרמנית בעבר:Universität Breslau, בלטינית:Universitas Wratislaviensis) היא מוסד אוניברסיטאי ציבורי להוראה ולמחקר הממוקם בעיר ורוצלב, בשמה הגרמני בעבר - ברסלאו. במקור הוקמה תחת שלטון גרמני בשנת 1702 כמכללה ישועית גרמנית. בשמה הנוכחי - לפי שמה הפולני של העיר, היא הוקמה בשנת 1946 על יסודות אוניבריסטת ברסלאו. בניין האוניברסיטה ניזוק קשות בעקבות קרב ברסלאו בשנת 1945 במלחמת העולם השנייה והוא שוקם על ידי פולין אחרי שהעיר יחד עם חבל שליזה סופח אליה כתוצאה של המלחמה. אחרי 1945 הסגל של האוניברסיטה כלל מרצים וחוקרים שהשתייכו קודם לאוניברסיטה הפולנית של לבוב, עיר שסופחה לאוקראינה הסובייטית במסגרת ברית המועצות, כתוצאה של תבוסת גרמניה הנאצית במלחמה. כיום אוניברסיטת ורוצלב היא אחת האוניברסיטאות החשובות ביותר בפולין. .[1]היא האוניברסיטה הגדולה הפרובינציה שלזיה תחתית ומעל 100,000 סטודנטים סיימו בה את לימודיהם החל משנת 1945, לרבות 1,900 חוקרים שהצטיינו וזכו בפרסים על תרומתם למדעים[2]. בשנת 2016 דורגה אונבירסיטת ורוצלב במקום 44 בסולם הדירוג QS של האוניברסיטאות ב"אירופה המתפתחת" ומרכז אסיה. האוניברסיטה ממוקמת בקמפוס של אוניברסיטת ברסלאו לשעבר. עם בוגרי אוניברסיטת ברסלאו נמנו 9 חתני פרס נובל[3].

היסטוריה

האוניברסיטה לאופולדינה

התיעוד הראשון על מוסד אקדמי בעיר ורוצלב ידוע מ-20 ביולי 1505 כשלבקשת מועצת העיר, חתם מלך בוהמיה והונגריה ולדיסלב השני יאגיילונצ'יק בבירתו בודה, על הקמת "גימנסיה ספרותית כללית" בברסלאו. עם זאת המוסד לא נבנה מכיוון שיוזמת המלך נדחתה מסיבות פוליטיות על ידי האפיפיור יוליוס השני[3]. ככל הנראה בין הסיבות לכך נמנו המלחמות הרבות באזור והתנגדות האקדמיה של קרקוב. בשנת 1659 העניק הקיסר לאופולד הראשון למסדר הישועים את טירת הפיאסטים בעיר, שנודעה אחר כך כ"ארמון המלך". בשנים 1689–1700 הרסו הישועים חלקית את הטירה ובנו על יסודותיה את "הכנסייה לישו" שהפכה לימים לכנסיית האוניברסיטה ולבניין הבארוקי היחיד בעיר. בסוף המאה ה-17 החזיקו הישועים מכללה בבניינים שהיו בעבר חלק מהטירה ופנו לקיסר עם בקשה לאישור הקמת אוניברסיטה קתולית. מועצת העיר שייצגה את הרוב הפרוטסטנטי של התושבים, התנגדה למיזם למשך זמן רב. בסופו של דבר ב-21 באוקטובר 1702 חתם הקיסר לאופולד הראשון על בולה "Aurea bulla fundationis Universitatis Wratislaviensis[3] שבה הורה על הקמת "אקדמיה" על שמו, המורכבת משתי פקולטות: לתאולוגיה ולפילוסופיה. האוניברסיטה פעלה למשך חצי מאה בבניינים שנשארו מהטירה הישנה. לצידה נבנה פנימיית יוזף הקדוש, כיום בית שטפנס. על אף היותה מוסד רומי-קתולי, למדו בה גם סטודנטים פרוטסטנטים רבים. בניית הבניין החדש שנמשכה בין השנים 1742-=1728 הופסקה בעקבות פלישת הצבא הפרוסי של פרידריך הגדול על בסיס התוכנית המקורית נבנה רק אולם מפואר בסגנון רוקוקו הקרוי "אאולה לאופולדינה". המוסד הפסיק לשמש למבצר של הקונטרה-רפורמציה, אולם נשאר מוסד להכשרת הכמורה הקתולית בפרוסיה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אוניברסיטת ורוצלב בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Małgorzata Porada (27 ביולי 2009). "Od jezuickiej Leopoldiny do polskiego Uniwersytetu Wrocławskiego (From Jesuit Leopoldina to Polish University of Wrocław)". O nas (About Us) (בפולנית). Uniwersytet Wrocławski. אורכב מ-המקור ב-4 באוקטובר 2012. נבדק ב-27 באוגוסט 2012. T. Kulak, M. Pater, W. Wrzesiński, Historia Uniwersytetu Wrocławskiego 1702-2002, Wrocław 2002 {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ M.Porada 2012-2002
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 האתר הרשמי של אוניברסיטת ורוצלב


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0