אופטומטריה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־03:58, 1 בספטמבר 2019 מאת דויד (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – " מאוד " ב־" מאד ")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מכשיר לבדיקת חדות הראייה (פורופטר)

אופטומטריה היא מקצוע פרא רפואי העוסק בעין, במערכת הראייה ובחוש הראייה אצל בני אדם. לרוב לצורך תיקון לקות ראייה במערכת הראייה והעין האנושית. בין אם בעיה ב‏זוקן ראייה, קוצר ראייה, רוחק ראייה או תצלובת הראייה.

ברוב המדינות, עיסוק באופטומטריה דורש לימודים ייעודיים ורישוי. אופטומטריסטים וארגוני אופטומטריה פועלים בשיתוף פעולה עם לשכות ממשלתיות, עם אנשי מקצוע מתחומים פרא-רפואיים אחרים ועם הקהילה על מנת להעניק טיפול בעיניים ובראייה. אופטומטריה היא אחד משני המקצועות הקשורים בטיפול בעין. השני הוא האופתלמולוגיה, ענף ברפואה. אופטומטריסט הוא אחד משני בעלי המקצוע הקשורים בתיקון הראייה, השני הוא האופטיקאי. אופטומטריסטים מטפלים בציבור הרחב: מתאימים משקפיים, עדשות מגע ומפנים לבדיקות נוספות בעת הצורך לרופאי עיניים, לאורתופטיסטים, לרופאי משפחה ועוד.

רקע

מקור המונח אופטומטריה מהמילים היווניות "אופטוס", שמשמעותה עין או ראייה, ו"מטריה", שמשמעותו מדידה.

העין, והמבנים שלה הקסימו מדענים ואנשים רבים מאז העת העתיקה משום שהראייה היא החוש החשוב ביותר של האדם; מרבית קליפת המוח עוסקת בעיבוד מידע ראייתי. ירידה בתפקוד הראייה גורמת לפגיעה קשה בתפקודם של אנשים. שימור בריאות העין ותיקון בעיות ראייה תורמים באופן משמעותי לאיכות החיים (אין צורך בליווי מתמיד או בשינוי בהרגלים על מנת לפצות על חוסר הראייה). חלק מבעיות הראייה, כגון זוקן ראייה (פרסביופיה) הפכו לנפוצות מאד כאשר תוחלת החיים עלתה.

היסטוריה

הקהילה הראשונה של יצרני עדשות לשיפור הראייה הייתה חלק מתעשיית הזכוכית של פירנצה בראשית העת החדשה. לתעשיית הזכוכית של פירנצה יש חלק חשוב בהתפתחות מדע האופטיקה ומדע הטבע המודרני בכלל. תעשייה זו הייתה הראשונה שייצרה כל זכוכית נוחים למדידת נפח נוזלים ולעריכת ניסויים במעבדות ובמהלך השנים היא ייצרה את הטלסקופים והמיקרוסקופים הראשונים.

המונח "אופטיקאי" נטבע לראשונה על ידי אדמונד לנדוט בשנת 1886. בתי הספר הראשונים לאופטומטריה נפתחו בארצות הברית במחצית השנייה של המאה התשע עשרה. עדשות מגע שווקו לראשונה בשנות הארבעים של המאה העשרים.

פרקטיקה

האופטומטריסטים עוסקים באבחון, מעקב וטיפולים לא חודרניים של מחלות עיניים וליקויים בשבירת קרני האור. בעיקר לקויות בעין, במערכת הראייה ובחוש הראייה אצל בני אדם, אך גם לעיתים אצל חיות. לרוב לצורך תיקון לקות ראייה בעין האנושית. בין אם בעיה ב‏זוקן ראייה, קוצר ראייה, רוחק ראייה או תצלובת הראייה.

האופטומטריסטים בודקים ומאבחנים ליקויים רבים מסוג זה כגון קוצר ראייה (מיופיה), רוחק ראייה (הייפרופיה), אסטיגמציה (המתוקנת על ידי עדשות צילינדריות), אמבליופיה ("עין עצלה") ועוד. יש הבדל בין אופטומטריסטים, אופת'למולוגים (רופאי עיניים) ואופטיקאים (טכנאים): אופת'למולוגים הם רופאי עיניים המבצעים ניתוחי עיניים, כמו LASIK וניתוח לתיקון הראייה בלייזר, מאבחנים ומטפלים במחלות ופציעות בעיניים. במקרים מסוימים מבצעים רופאי העיניים בדיקת תשבורת (רפרקציה) ומנפיקים מרשם למשקפיים ו/או עדשות מגע. אופטיקאים מרכיבים משקפיים על פי מרשם של אופטומטריסט, רופא עיניים או אורתופטיסט.

בישראל, נכון ל-2010, קיימת התמחות ספציפית (תואר ראשון) באופטומטריה באוניברסיטת בר-אילן ומכללת הדסה בירושלים. בנוסף, ישנם לימודי המשך לתואר מוסמך (תואר שני) באופטומטריה במכללת הדסה בירושלים.

בדיקות עיניים וראייה

טבלה לבדיקת ראייה

בדיקת עיניים טיפוסית אצל אופטומטריסט כוללת ארבעה מרכיבים עיקריים:

  1. בדיקה מערכתית של העין
  2. הערכה של המערכת העצבית והשרירית של העין והראייה
  3. בדיקת חדות הראייה ושבירת האור
  4. בדיקת בריאות העין

במהלך בדיקת הראייה, משתמשים האופטומטריסטים במכשור מגוון. טבלאות לבדיקת ראייה ומכשירים נוספים משמשים למדידת שדה הראייה וחדותה. בזמן שבירת האור, משתמשים גם בעדשות לבדיקה, פורופטר, רטינוסקופ (מכשיר המסייע בפענוח של שבירת קרני האור) ואופת'למוסקופ (מכשיר לבדיקת הרשתית). עדשות פריזמה, חפצים קטנים ואמצעים למיסוך משמשים לבחינת תנועת העין ומיקומה. חוברות וגיליונות בדיקה ועפרונות משמשים לעיתים לבדיקת יכולת קליטת מידע ויזואלי. מכשור נוסף כגון פנס קטן, משקף (transilluminator), מכשיר הגדלה, אופת'למוסקופ (ראי עין), מנורת סדק (סליט למפ) ומיקרוסקופ נמצאים בשימוש. אופטומטריסטים רבים משתמשים במכשור אלקטרוני המתוכנן לאבחן בעיות ראייה.

קישורים חיצוניים