אינטרנט כשר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־17:35, 18 בנובמבר 2019 מאת דויד (שיחה | תרומות) (אין כזה ערך במשמעות הזאת)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית:פגעי הטכנולוגיה

פשקוויל שהופץ בריכוזים חרדים, בימים נוראים תשע"ב
פשקוויל המזהיר מפני שימוש באינטרנט

אינטרנט כשר הוא כינוי לשירותי גישה לאינטרנט הניתנים בצורה מנוטרת ומסוננת, כך שתתאפשר גישה רק לדפים שעונים על צורכי הגולש הדתי והחרדי. שירות זה הוקם בארצות הברית והובא לישראל כדי לאפשר גישה לאינטרנט לאוכלוסייה הרוצה להימנע מחשיפה לתכנים אותם היא רואה כלא ראויים בעת גלישה באינטרנט או שימוש בשירותי דואר אלקטרוני, בין מסיבות דתיות ובין מסיבות עקרוניות, ובשל כך אף נמנעה מלהשתמש באינטרנט. ניטור הגלישה נעשה בשיטות אחדות.

ברוב החוגים החרדיים היחס לאינטרנט שלילי מאד, וקיומו נשלל לגמרי שלא למטרות עסקיות/תורניות מובהקות. במהלך השנים האחרונות היחס הוחמר, ואף במקרים אלו נדרשים ברוב החוגים מערכות סינון המתאימות לדרישות החוג במסגרת חברות הסינון השונות. הסינון נעשה בשתי דרכים:

  • סינון באמצעות תוכנה, המסננת דפים או קטעים שבהם היא מזהה תוכן לא ראוי לפי מילות מפתח. טכניקה זו קלה למימוש, אך אינה מושלמת, משום שגם בתנ"ך, בכתבי חז"ל ובספרות התורנית מופיעות מילים לא ראויות (למשל בפסוק "איכה הייתה לזונה קרייה נאמנה" שבספר ישעיהו), הגורמות לסינון תוכנם.
  • סינון אנושי, המבטיח שיקול דעת בפעולת הסינון, אך הוא איטי ביותר, ולכן מוגבל ביכולת לממשו. ניצול חוכמת ההמונים משפר את היכולת של שיטה זו.

אפשרויות הסינון הקיימות

סינון על ידי ספק אינטרנט ייעודי

הספקים שנותנים שירות זה בישראל הם:

סינון מבוסס שרת

אפשרות סינון נוספת היא סינון האתרים ברמת שרת ספציפי לנושא. בשיטה זו ספק האינטרנט מנתב את המשתמש דרך שרת ייעודי לנושא וכל תוכני הגלישה מסוננים, התכנה מזהה את התכנים באמצעות בינה מלאכותית ושילוב של בקרה אנושית. גם בשיטה זו ניתן לבחור בין כמה רמות סינון, מרמת דואר אלקטרוני בלבד ועד לאפשרות נטרול החסימה וגלישה חופשית. יתרונה הגדול של שיטה זו היא שאין צורך בהתקנה פיזית במחשב מה שמאפשר לבצע סינון על מספר מחשבים במקביל.

סינון ידני על ידי שכפול אתר קיים באופן חלקי

עוד אפשרות היא שימוש באתרים שמסננים ידנית תכנים מאתרים אחרים כדוגמת יוטיוב על ידי צוות אנושי והתוכן הראוי בלבד מופיע באתר משלהם. פתרון זה הוא לא פתרון מלא כי עדיין אפשר להיכנס לאתרי המקור אך הוא יכול לעזור במקרים בהם רוצים לגלוש בתוך מסגרת טובה.

כיום קיימים שני אתרים עיקריים בתחום:

  • Jtube- סינון ידני של כל סוגי התכנים מיוטיוב.[8]
  • הידברוטיוב - סינון ידני של מוזיקה כשרה מיוטיוב.[9]

סינון מבוסס תוכנת מחשב בלבד

באפשרות סינון זו יש צורך בהתקנה של תוכנה על המחשב עצמו. היתרון בשיטה זו הוא שהיא יעילה גם למחשב נייד אשר ניתן לחברו בקלות לרשתות אלחוטיות זרות, אולם חסרונה הגדול הוא שתוכנות אלו ניתנות להסרה די בקלות על ידי משתמשים, וכן, במקרה של תקלה בתוכנה, הניטור של הרשת לא יעבוד כמו שצריך, ויתן אינטרנט שאינו מסונן כדבעי. וכן, היות שהרשת כשלעצמה איננה מסוננת, ורק המחשב מסונן על ידי התוכנה, תהיה אפשרות של חיבור אלחוטי לראוטר בתוך הבית, ולקבל אינטרנט שאיננו מסונן.

תוכנות בקרה נוספות

תוכנה על המחשב, שמונעת גישה לכל רשת אחרת שאינה מסוננת עם הסינון הייעודי.

  • וויפרי - נטפרי [12]
  • תוכנת אתרוג - אתרוג [13]


ספקיות

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים