אלעזר (בית המקדש)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־15:51, 26 בספטמבר 2019 מאת מישהו (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אלעזר היה הממונה על מעשה הפרוכת בבית המקדש השני, מחמישה עשר הממונים הקבועים שהיו בבית המקדש.

תפקידו

הַפָּרוֹכֶת הייתה מסך בד כפול המפריד בין אזור קודש הקודשים בו עמד ארון הברית לבין אזור הקודש - ההיכל - בו עמדו מנורת הזהב, מזבח הזהב ושולחן לחם הפנים. הפרוכת הכפולה הייתה בגובה 10 אמות (כ-5 מטר) ורוחבה גם הוא 10 אמות. בד הפרוכת נארג על ידי נשים, מצמר בצבעי תכלת, ארגמן ואדום מסוג תולעת שני, ובד פשתן לבן ("שש"), ועל הבד היו רקומות דמויות הכרובים.

מלבד אותה פרוכת מרכזית שבין ההיכל לקודש הקדשים, היו במקדש פרוכות רבות נוספות: ”י"ג פרוכות היו במקדש שני: שבע על שבעה שערי העזרה, ואחת על פתח האולם, ואחת על פתח ההיכל, ושתים לדביר בינו ובין הקודש, ושתים כנגדן בעלייה.”[1]

על מלאכת עשיית כל הפרוכות הללו היה ממונה אלעזר, והוא היה האחראי לאריגת פרוכות חדשות אם התבלו הישנות. הרמב"ם מסביר[2] כי אלעזר היה ”ממונה על כל אורגי הפרוכות והרוקמין בהן, שיהיו מוכנות להיכל ולשערים. ושתי פרוכות היו עושין בכל שנה, להבדיל בין הקודש לקודש הקדשים.” בנוסף, היה מתפקידו גם לשמור על הפרוכות הישנות[3]

הפקדתו על ענייני ממון

המשנה[4] פוסקת כי ”אין עושין שררה על הציבור בממון פחות משניים, חוץ מבן אחיה שעל חולי מעיים ואלעזר שעל הפרוכות, שאותן קיבלו רוב הצבור עליהן.” כלומר, ההלכה קובעת שמפני כבוד הציבור לא יהיה אדם יחיד מופקד על כספי ציבור, כדי שלא יחשדו בו שהוא מועל בכספים; אך אלעזר, אף על פי שהיה עוסק בעניינים כספיים משום שאצלו היה שמור הממון לקניית כל הדרוש לאריגת הפרוכות, היה בכל זאת הממונה היחיד בתפקידו זה, מפני שידוע היה כי לציבור יש אמון בו ומקובל עליהם שיעסוק לבדו בכספי הציבור.

תיאורו כממונה

המשנה מתארת את חמישה עשר בעלי התפקידים החשובים בבית המקדש, ובהם אלעזר:

אלו הן הממונין שהיו במקדש: יוחנן בן פינחס, על החותמות; אחיה, על הנסכים; מתתיה בן שמואל, על הפייסות; פתחיה, על הקנין, פתחיה זה מרדכי, למה נקרא שמו פתחיה? שהיה פותח בדברים ודורשן ויודע שבעים לשון; בן אחיה, על חולי מעיים; נחוניא, חופר שיחין; גביני, כרוז; בן גבר, על נעילת שערים; בן בבי, על הפקיע; בן ארזה, על הצלצל; הוגרס בן לוי, על השיר; בית גרמו, על מעשה לחם הפנים; בית אבטינס, על מעשה הקטורת; אלעזר, על הפרוכת; ופנחס, על המלבוש.

הערות שוליים

  1. ^ רמב"ם, משנה תורה, הלכות כלי המקדש והעובדין בו, פרק ז', הלכה י"ז.
  2. ^ משנה תורה, שם בהלכה ט"ז.
  3. ^ פירוש הרב פינחס קהתי על המשנה, שקלים פרק ה' משנה א'.
  4. ^ משכת שקלים, פרק ה' משנה ב'.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0