אמבט מרים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־09:10, 8 במאי 2018 מאת עידו (שיחה | תרומות) (גרסה אחת של הדף wikipedia:he:אמבט_מרים יובאה: ייבוא מוויקיפדיה העברית: ראה רשימת התורמים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אמבט מרים

אמבט מריםצרפתית: Bain-marie, מכונה בעברית גם: (סיר) בן מארי או סיר אדים) הוא קערה העשויה לרוב מנירוסטה, או סיר קטן, המונח מעל סיר גדול ובו מים רותחים, לרוב מבלי לבוא במגע ישירות עם המים, ומשמש להתכת מרכיבים, בעיקר לצורך אפייה (לרוב של קינוחים).

בשיטת התכה זו משתמשים להכנת רטבים והתכת שוקולד וחמאה. היתרון שבהתכת חומרים בסיר בן מארי הוא שחום המים מתיך את החומרים. נקודת הרתיחה של המים נמוכה יחסית והחום מועבר דרכם אל הכלי שבו מותכים החומרים באיטיות, בניגוד להתכה בסיר על אש ישירה שעשויה לשרוף את המרכיבים. היתרון בולט כאשר יש צורך לשלב ביצים במתכון. מעל אש ישירה הביצים ייקרשו, ואילו באמבט מרים הביצים יתחממו לאט יותר וישולבו בתוך העיסה באופן אחיד.

בתקופת ימי הביניים היה מנהג המלכים לבשל בשיטה זו.[1]

מקור השיטה הוא באלכימיה, שבה היה צורך בחימום איטי של נוזלים והמסת אבקות שונות. המצאת השיטה מיוחסת למרים היהודייה, אלכימאית מן העת העתיקה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ רבינו תם, חידושים על התורה לרבינו תם ובית מדרשו, מכון אופק, תשעז, עמ' עא