אמומירטוס לומה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־08:48, 9 באפריל 2019 מאת משתמש ישן (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאמומירטוס לומה
Amomyrtus luma-Luma.JPG
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: הדסאים
משפחה: הדסיים
סוג: אמומירטוס
מין: אמומירטוס לומה
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Amomyrtus luma

אמומירטוס לומה (שם מדעי: Amomyrtus luma; מכונה לעיתים בפשטות לומה), הוא מין של עץ ממשפחת ההדסיים המצוי באמריקה הדרומית, ואחד משני המינים בסוג אמומירטוס. העץ הוא יליד צ'ילה וארגנטינה, ומצוי ממחוז או'היגינס עד למחוז אייסן בצ'ילה; הוא הובא גם לספרד. העץ תואר מדעית לראשונה על ידי הכומר הצ'יליאני חואן איגנסיו מולינה. מין זה צומח בעיקר ביערות הגשם הממוזגים בקצה טבעת האש בדרום אמריקה - לרוב בקרבת נחלים ואזורים לחים אחרים, ומאכלס גבהים של 700–900 מטר מעל פני הים.

האטימולוגיה של הצמח היא כדלהלן: Amomyrtus הוא שילוב של המילים היווניות Amos (ריחני) ו-Myrtus (הדס); luma הוא השם שבו מכונה העץ על ידי ילידי המפוצ'ה בדרום אמריקה, וזהו גם המקור לשמו הנפוץ. אין להתבלבל בין מין זה לבין סוג אחר במשפחת ההדסיים הנקרא לומה (Luma) שמצוי אף הוא בדרום אמריקה.

אמומירטוס הלומה הוא עץ ירוק עד המתנשא עד לגובה של 25 מטר, והקוטר הממוצע של הגזע הוא 50 ס"מ. הקליפה של העץ חלקה, וצבעה אדמדם עד חום, והענפים אדמדמים ושעירים במקצת. העלים הירוקים של הלומה הם בצורת אליפסה, ומסתיימים בקצה מחודד באורך של מילימטר אחד. הפטוטרות שעירות ואורכן 2–4 מילימטר. לפרחים יש 5 עלי גביע ו-5 עלי כותרת לבנים באורך של 4 מילימטר. הפרחים עשירים באבקנים צהבהבים (45-30) שאורכם הוא 4.5-3 מילימטר. הפירות הקטנטנים דמויי האוכמנית של הלומה הם בקוטר של 1.5-1 ס"מ, צבעם שחור עד ארגמן ויש להם בדרך כלל 3 זרעים באורך של 4.5-3 מילימטר.

הפירות האכילים של אמומירטוס הלומה המכונים "קאוצ'אוס" משמשים להכנת ריבה. גזע העץ קשה ועמיד במיוחד ומשמש להסקה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אמומירטוס לומה בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0