אסאדו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־21:43, 16 בפברואר 2019 מאת משתמש ישן (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אסאדו מסורתי
אסאדו - מבחר סוגי בשר. בשורה העליונה במרכז - צלעות בחיתוך אסאדו
נשיא אורוגוואי טאבארה ואסקס מקבל את פני נשיא ארצות הברית ג'ורג' ווקר בוש עם אסאדו על הגריל

אסאדוספרדית: Asado, צלוי) הוא מושג המשמש הן לתיאור שיטת צליית בשר על הגריל והן לתיאור סוג בשר מסוים - צלעות בקר בחיתוך רוחבי. במקור משמש הביטוי ״אסאדו״ לתיאור שיטת הצליה בלבד, אך בשל שיבוש שהשתרש, אוכלוסיות מסוימות עושות שימוש שגוי בביטוי גם כדי לתאר בטעות את סוג הבשר.

הבשר, בדרך כלל בקר, נצלה על הגריל או על אש. אסאדו נפוץ באזור פמפה בדרום אמריקה והוא מאכל מסורתי בארגנטינה, אורוגוואי, פרגוואי, צ'ילה והמדינות הדרומיות של ברזיל. האסאדו נפוץ גם בפיליפינים אך שונה בכך שהוא מבושל בנזיד על בסיס עגבניות ומוגש בצירוף תפוחי אדמה, גזר וירקות אחרים.

בברזיל, אסאדו נקרא "צ'ורסקו", אופן ההכנה זהה, השוני בתיבול הברזילאי בעת ההגשה. בגריל נעשה שימוש בעיקר בפחם ולא בגחלי עץ והברזילאים נוהגים לצלות את הבשר על שיפוד.

אסאדו יכול להיות מוכן או "אל אסאדור" או "אל אפריז'ה". ב"אל אסאדור" מבעירים אש על הקרקע או בבור ומבשלים את הבשר על צלבי מתכת הנקראים "אסאדורס" כאשר שלד החיה פרוס על הצלב כדי שחום האש יגיע לכל החלקים. ב"פריז'ה" מבעירים פחמים ומפזרים אותם מתחת לבשר.

צורה מסורתית נוספת לצליית הבשר, בה נעשה שימוש בפטגוניה הארגנטינאית והצ'יליאנית היא גריל פחמים על הקרקע, כאשר החיה נמצאת על שיפוד עץ. נקרא גם "אסאדו אל פלו".

בשר האסאדו אינו "נח" במשרה לפני הצלייה, ההכנה היחידה שנעשית לפני הצלייה היא רק המלחה, ואף היא לא תמיד. החום והמרחק מהפחמים חשוב כדי שהבשר יעבור צלייה איטית. בדרך כלל לוקח כשעתיים להכין אסאדו.

האסאדו בדרך כלל מוגש על מגש רגיל או מחומם. לצידו מוגשים רוטב "צ'ימיצ'ורי", רוטב עגבניות, פלפל, שום, פטרוזיליה, לימון, שמן, חומץ או רוטב סלסה מוגשים גם הם לצד האסאדו. בצ'ילה מגישים לצד האסאדו "פברה", תבלין מקומי המוכן ממחית עשבי תיבול, שום ופלפלים חריפים.

ארוחת אסאדו ארגנטינאית מורכבת בדרך כלל ממבחר בשרים הניצלים על ידי ה"אסאדור" (הטבח). לפתיחה מוגשים "צ'וריסו" - סוג של נקניקיה המוגשת לרוב כ"צ'וריפאן" (מילולית: נקניקיה בלחם) - בתוך לחמנייה או באגט, "מורסיז'ס" (נקניק דם), "צ'ינצ'ולינס" (מעי בקר), "מוז'חס" (שקדים) ואיברים פנימיים אחרים, המלווים בפרובולטה - גבינה הנצליית אף היא. "הקוסטיז'ס" (צלעות) מוגשות לאחר מכן. אחריהם מוגשים "וסיו" (סטייק שריר הבטן), "מטמברה" (גלילת בשר ממולא), עוף ו"צ'יויטו" (גדי).

גם מאכלים כמו הפמפלונה האורוגוואי, חזיר וכבש פטגוני נכללים בארוחה, במיוחד במסעדות. בארוחת האסאדו מוגשים גם לחם, סלט ירקות פשוט המכיל חסה, עגבניות ובצלים או יכול להיות מוגש עם "ורדורחו" ירקות על הגריל (תערובת של תפוחי אדמה, תירס, בצל וחציל). בירה, יין, מי סודה ומשקאות אחרים מלווים תמיד ארוחה זו. הקינוחים יהיו בדרך כלל פירות טריים, וכן פלאן וגלידה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0