אקים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־14:45, 28 בפברואר 2019 מאת חרדית (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל אקים
הוסטל אקים בהרצליה

אקים ישראל היא אגודה לאומית לקימום אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית בישראל.

שם

שם האגודה כשהוקמה היה אגודה לאומית לקימום ילדים מפגרים בישראל (אקי"ם). באספה הכללית של העמותה ביולי 2012 הוחלט להחליף את המושג "פיגור שכלי" בשם ובתקנון של העמותה למושג "מוגבלות שכלית התפתחותית", בהתאם להחלטת משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, שהתקבלה בעקבות המלצת ועדה בה השתתפו נציגי העמותה. מאידך התקבלה החלטה לשמר את השם "אקים" שהפך למותג, אך להסיר את הגרשיים, שכן אין לראות עוד בשם העמותה ראשי תיבות.

היסטוריה

אקים היא עמותה שנוסדה בשנת 1951 על ידי קבוצת הורים לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית (פיגור שכלי)[1] כדי ללחוץ על הרשויות להקים מוסד עבור ילדים מפגרים[2]. בשנת 1953 שונה תקנון האגודה כדי לאפשר לציבור הרחב להצטרף אליה ובמיוחד מתנדבים מבין בעלי המקצוע שעסקו בתחום. האגודה פעלה לקיום מפקד לבירור מספר הילדים המפגרים בישראל ולהקמת מוסדות עבורם[3]. תחילה הוקמו סניפים בירושלים ותל אביב ובשנת 1953 הוקם סניף בחיפה[4].

בשנת 1955 הוקמה על ידי האגודה קרן לקימום מפגרים לצורך מחקר מדעי על בעיות המפגרים וסיוע לחינוך וסידור מפגרים[5]. באותה שנה האגודה הגיעה להסדר עם מס הכנסה על הקלות במס שיינתנו להורים לילדים מפגרים, שיקבלו אישור מהאגודה.

בשנת 1965 החלה אקים ברמת גן ובחיפה במבצע איסוף כספים בעזרת תלמידי בית ספר, בסיסמה "גג לילד המפגר"[6], שנהפכה למסורת שנתית[7].

פעילות

אקים מהווה, בין השאר, גוף תומך, מייעץ ומלווה, הן לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית, שמספרם בישראל מגיע כיום (2010) לכ-34,000, והן לבני משפחותיהם, שמספרם מגיע לכ-120,000. העמותה יוזמת חוקים ותקנות לשמירה על זכויותיהם של אנשים אלה ומבקרת את אכיפתם, כולל דאגה למינוי אפוטרופוסים שישמרו על האינטרסים שלהם, הן אפוטרופסים מבין בני המשפחה והן אפוטרופסים חיצוניים. לשם כך הקימה אקים עמותה נוספת, "אקים לאפוטרופסות", המשמשת כאפוטרופסית של כ-1,500 חסויים עם מוגבלות שכלית התפתחותית, שאין להם בני משפחה המסוגלים ורוצים לשמש כאפוטרופסים.

בנוסף לכך אקים מפעילה ברחבי הארץ שירותים בתחום הדיור בקהילה בתוך שכונות מגורים, מרכזי יום לתעסוקה לאנשים סיעודיים עם מוגבלות שכלית התפתחותית, מרפאות שיניים ייחודיות, פרויקט נופש ארצי, גיוס לצה"ל, קו סיוע ותמיכה בעברית ובערבית, פעילות פנאי (מועדונים), פרויקט "תעסוקה בדרך אחרת" להשמת אנשים עם מוגבלויות במקומות עבודה בשוק החופשי (בשיתוף עם המוסד לביטוח לאומי), קבוצות תמיכה להורים, ערבי זכויות ועוד.

דרך הפעולה של אקים היא על ידי ועדי הורים, סניפים ומחלקות במרכז העמותה. נכון ל-2012 יו"ר העמותה הוא מר עמי אילון ומנכ"לית העמותה היא הגב' סיגל פרץ-יהלומי.

פיצה פצה, פיצרייה תל אביבית המעסיקה מלצרים בעלי מוגבלות שכלית התפתחותית בשיתוף עם פרויקט "תעסוקה בדרך אחרת", זכתה לאות "בזכות" מטעם אקים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0