אריזת ואקום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־23:45, 27 בינואר 2019 מאת חרדית (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נקניק סלמי ארוז באריזת ואקום

אריזת ואקום היא שיטת אריזה הכוללת שאיבת אוויר מהאריזה ואטימתה לאחר מכן. תחילה מוצבים הפריטים במכל פלסטיק מוצק או גמיש, לאחר מכן נשאב האוויר מהמכל ולבסוף הוא נאטם לכדי אריזה. מטרותיה העיקריות של אריזת הוואקום הן להיפטר מהחמצן בתוך האריזה על מנת להאריך חיי מדף של מזון; ובשימוש במיכל גמיש כמו שקיות פלסטיק, להקטין את נפח האריזה כדי לחסוך במקום. שאיבת האוויר מהמכל יוצרת בתוכו ואקום, ומכאן שמה של השיטה.

אריזת ואקום מפחיתה את כמות החמצן, מגבילה את התפתחותם של חיידקים אווירניים ופטריות, ומונעת התאדות של רכיבים נדיפים. שימוש נפוץ לאריזת ואקום הוא אחסון לתקופות זמן ארוכות של מזון יבש כמו דגנים, אגוזים, בשר משומר, דג מעושן, גבינות וצ'יפס. ניתן אף לאחסן מזון טרי לתקופות זמן קצרות יותר, כמו ירקות, בשר טרי ומזון נוזלי.

אריזת ואקום מקטינה באופן ניכר את נפחם של פריטים שאינם פריטי מזון. לדוגמה, ניתן לאחסן פריטי לבוש וכלי מיטה בשקיות פלסטיק ולשאוב מתוכן את האוויר באמצעות שואב אבק או מכונת אריזת ואקום ייעודית. שיטה זו לעיתים משמשת לדחיסת אשפה ביתית במקומות בהן נגבה תשלום עבור כל שקית זבל מלאה שמפונה.

ניתן להשיג מוצרי אריזת ואקום לשימוש ביתי, העושים שימוש בין היתר בשקיות פלסטיק, פחיות, בקבוקים וצנצנות שימורים.

במקרים בהם מזון רגיש, לדוגמה צ'יפס, עלול להימעך בגלל תהליך הכיווץ שנוצר באריזת ואקום, קיים פתרון חלופי שעיקרו החלפת הגז בתוך האריזה בגז אחר שאינו מכיל חמצן. במקום להוציא את האוויר מהאריזה ולאטמה, האוויר מוחלף בחנקן ורק לאחר מכן נאטמת האריזה. מכיוון שהחמצן מפונה בתהליך זה, יתרון השימור באריזת ואקום נשאר.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אריזת ואקום בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0